Stránky pro své fungování využívají cookies.
Kov
15. 9. - 14. 11.
Párové orgány:
- Plíce (jin): 3. – 5. hod., listopad
- Tlusté střevo (jang): 5. – 7. hod., prosinec
Barva: šedá, stříbrná, bílá
Živel: sucho
Soustava: dýchací, krycí
Tělo: plíce, nos, dech, tlusté střevo, kůže
Emoce: kuráž, vitalita, smutek, žal
Smysl: čich
Chuť: pikantní, pálivá
Nastává sklizeň a uvadání, zlatému podzimu vládne Kov. Kov se projevuje plícemi, jejich dýcháním jsme spojeni s vesmírem a tlustým střevem, které uzavírá proces trávení a vstřebávání živin. Umožňuje nám dokončit a zbavit se všeho nepotřebného, ukončeného a uvolnit tak místo novému, na fyzické i duchovní úrovni. Tlusté střevo zajišťuje vstřebávání stopových prvků, které jsou pohonem pro energetický systém. Velmi důležité je dbát na čistění střeva a vyprazdňování, neboť ze zahnívající potravy vznikají toxiny, které tělo otravují. Strávená potrava by měla do 24 hodin opustit naše tělo. Špatná funkce plic a tlustého střeva se odrazí na stavu kůže. Energie Kovu nás obrací do nitra, přemítání o podstatných a důležitých věcech.
Disharmonie v elementu Kovu se projeví:
- ekzém
- akné
- zácpa, průjem
- mateřská znaménka
- špatná imunita
- potíže v oblasti nosu, rýma, nachlazení
- nemocná energie kovu způsobuje psychické potíže – fanatismus, lpění na dogmatech
Potíže s plicemi se projevují zejména špatným dýcháním s podrážděním sliznic a zvýšenou citlivostí pokožky. Zatíženým orgánem je čich, který je oslaben.
Harmonie v elementu Kovu:
- Člověk s harmonickým elementem kovu umí dokončit to, co započal a včas opustit to, co již nepotřebuje. Je vyrovnaný a sám sebou. Kov nese moudrost a naplnění. Má výbornou imunitu. Na fyzické úrovni je odolný.
Kov nám dává:
- Tvořivost, sex-appeal, sebevědomí, stálost, pevnost, konzervativnost, vytrvalost, cílevědomost, pravidla, sílu se prosadit, bojovnost, vynucuje si respekt a odmítá se podřídit.
Potrava:
Na podzim přibývá chladu a vlhka, proto měníme jídelníček. Zvyšujeme podíl masa, tuků, pikantních chutí. Jídla více tepelně upravujeme – pečeme, smažíme, aby nám dodala teplo:
- zelí, kapusta, dýně
- kořenová zelenina
- kukuřice - doplnění selenu
- podzminí ovoce – jablka, švestky
- kvašená zelenina
- zvyšujeme příjem potravy dodávající teplo – tuky, maso, rostlinné bílkoviny více kořeníme – křen, cibule, česnek, sůl
- doplnit zinek, vitamin A, křemík