17. 05. 2025, 19:48
V současnosti patří k nejčastěji užívaným medicinálním houbám na světě. Japonci jim říkají enokitake, zkráceně enoki, a společně s shiitake a maitake patří k houbovým pokladům mnoha tradic východního léčitelství. Oblíbené jsou nejen jako doplněk stravy v podobě kapslí a tinktur, ale také jako chutná a zdravá přísada asijské kuchyně. A jejich český název? Penízovka sametonohá (latinsky Flammulina velutipes). Od podzimu do jara ji můžete najít i v českých lesích. V divoké přírodě sice vypadá trochu jinak, ale je to ta samá jedlá a vysoce výživná houba. Během zimních měsíců si na ní klidně mohly pochutnávat i naše prababičky.

Pěstovaná enoki zaujme na první pohled
Roste v trsech, má dlouhou, tenkou, lehce zvlněnou nohu a malý, nerozvinutý klobouček. V pěstírnách bez přístupu světla je porcelánově bílá. Dnes se penízovkám také říká golden needle mushrooms nebo winter mushrooms. Jméno enoki je mnohem starší - získaly jej před mnoha staletími v Japonsku, kde nejčastěji rostly na pařezech stromu enoki (česky břestovec čínský).
Napoprvé vás nejspíš překvapí svou zajímavou chutí
Chutnají zemitě a tak trochu ořechově. Většina receptů přitom radí enoki nevařit - jen pokrájet a přidat k salátům, přílohám nebo masovým pokrmům. Bez vaření si uchovají všechny své výživné látky a navíc krásně křupou. Můžete je také krátce orestovat - určitě ale ne déle než 3 min, aby příliš nezměkly. Hodí se do ragú, k luštěninám, k zelenině, těstovinám, do omelet, do polévek nebo jako jednohubky.
.png)
Staří Egypťané jim říkali houby nesmrtelnosti
Možná vás napadá, že stejnou přezdívku si v tradiční čínské medicíně vysloužila i jiná vitální houba - reishi. Je to opravdu tak. Oba tyto poklady mají hodně společného - především posilující a vitalizační účinky na tělo. Enoki obsahuje vysokou koncentraci bioaktivních složek, díky nimž ji starověké kultury považovaly za elixír dlouhověkosti. Pěstovala se už před tisíci lety a lidé z vyšších vrstev ji užívali, aby si zkvalitnili a prodloužili život. Na rozdíl od reishi se nepoužívá primárně na podporu duševního zdraví a vyrovnané psychiky, ale spíše na podporu těla oslabeného nemocí nebo vnitřní disharmonií. Obsahuje antioxidanty, má tonizační účinek a při pravidelném zařazení do jídelníčku dodává tělu vlákninu, pomáhá regenerovat střeva, zlepšuje vyprazdňování a harmonizuje trávení.
Protialergické, protizánětlivé a protinádorové působení
Enoki se tradičně užívají na celkové pročištění, které mimojiné přispívá ke zmírnění projevů sezónní alergie. Zkoumány jsou i její antibiotické, antimykotické a protirakovinové účinky - více informací najdete například v této práci o účinku sušených hub enoki a maitake. Protinádorovému působení enoki se dále věnují lékaři a odborníci publikující v online magazínu zdravotnického portálu WebMD. Článek popisuje bioaktivní sloučeniny (tzv. seskviterpeny) a další látky (např. kyselina p-kumarová a ellagová) a jejich potenciálně protirakovinové účinky. Enoki je dále zdrojem imunomodulačního proteinu FIP-Fve. Už jste o něm slyšeli? O možnostech jeho využití pro léčbu rakoviny si přečtěte zde.

Minerály, vitamíny, aminokyseliny, vláknina
Penízovka má "pod kloboukem" velké množství aminokyselin a bílkovin. Právě ty houbičce dodávají specifickou chuť a vůni. Obsahuje také hodně vlákniny a enzymů, které jí umožňují rozkládat dřevo a získávat z něj živiny. Vysoký obsah aktivních enzymů vysvětluje úžasnou schopnost enoki zbavovat se toxinů. A právě podporou detoxikačních procesů a zbavování se nánosů škodlivin může pomáhat i v lidském těle. Je bohatá na vitamíny (D, E, beta karoteny, vitamíny B skupiny, hlavně B3 - niacin a B5 - kyselina pantothenovoá), na minerály a stopové prvky. Obsah konkrétních minerálů souvisí vždy s místem, kde houbičky rostou - běžně ale obsahují selen, vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, zinek a měď. Najdeme v nich také antioxidační polyfenoly, isoflavony a vysokou koncentraci betaglukanů, tj. polysacharidů schopných přímo ovlivnit (a posílit) náš imunitní systém.
Kdy může pomoci? Pravidelné zařazení enoki do jídelníčku je vhodné, když:
- jsme oslabení bojem s vážnou nemocí a potřebujeme zharmonizovat a posílit organismus
- máme oslabenou imunitu, zvýšenou nemocnost a delší průběh běžných viróz a nemocí z nachlazení
- trpíme alergiemi, potravinovými intolerancemi a dalšími projevy organismu zaneseného toxiny
- se nám nedaří zbavit se kvasinek a plísní (např. kvasinková infekce a výtok u žen)
- chceme podpořit bezproblémové zažívání
- chceme doplňovat antioxidanty a udržovat tělo v dobré kondici

Trocha historie
Jak už to u medicinálních hub bývá, první písemné zmínky o enoki pocházejí z textů tradiční čínské medicíny. Konkrétně z období dynastie Han. Jedná se o texty, které podrobně popisují, jak enoki kultivovat, pěstovat a užívat pro udržení zdraví. Na Západě se jí poprvé více věnoval M. A. Curtis v 2. polovině 18. století. Zařadil ji do rodu Agaricae a pojmenoval ji Agaricus velutipes. Ve 2. polovině 20. století, po bližším přezkoumání, byla enoki odlišena od žampiónotvarých hub a dostala jméno Flammulina - penízovka. Přibližně v té době také začala být komerčně pěstována.
Opravdu ji najdeme i v našich lesích?
S trochou houbařského štěstí ano! Narazit na ni můžete přibližně od října do února, a to jak v lese, tak podél vod, například v různých oborách, zámeckých parcích a zahradách. Podobně jako hlívu nebo ucho jidášovo můžeme penízovku sbírat celou zimu. U těchto houbiček totiž nevadí, když na nějaký čas zmrznou. Zvládnou dokonce i teploty pod -10 stupňů, po rozmrznutí pokračují ve vývoji a uchovávají si své účinné látky. Penízovka roste v trsech na tlejícím dřevě nebo na živých kmenech, u nás nejčastěji na břízách, bucích, topolech, jasanech, olších a vrbách. Sbírají se medově zbarvené, žluto-oranžové klobouky, které bývají 3 až 6 cm široké.
A "roste" i v Salveo přírodní lékárně. Najdete zde např. Enoki v kapslích nebo kapky Penízovka tinktura.

Komentáře
Diskuze je prázdná.