19. 10. 2025, 16:12
Všechno bylo v pořádku — až do chvíle, kdy se žaludek nebo střeva rozhodly jinak. Znáte to taky? Nevolnost, tlak v břiše, pocit na zvracení a pak už jen zjištění, že to neodvrátíte a obsah žaludku půjde ven. Nebo náhlé křeče ve střevech, slabost v nohách a rychlý přesun na nejbližší toaletu, protože vás přepadly akutní střevní potíže. A často zrovna ve chvíli, kdy se to opravdu nehodí. Náročný den v práci, důležitá schůzka, online meeting, vyzvednout včas děti, zvládnout školní vystoupení, cesta autem na dálnici, dlouhý let nebo dovolená, na kterou se těšíte půl roku. Trávení nás zkrátka dokáže zaskočit a změnit nám plány.

Akutní potíže - dietní chyba nebo infekce
Statisticky nejčastější je otrava jídlem. Sníte něco zkaženého, vaše tělo to pozná a dostaví se průjem nebo zvracení. Nesnažte se akutní potíže odvrátit – naopak nechte tělo „dostat ven“ vše špatné. Vaše tělo ví, co dělá. A obvykle mu v tom ani nejde zabránit. Po odeznění akutních potíží dejte trávicímu systému odpočinout.
Pokuste se zavodnit - můžete být dehydratovaní
Sáhněte po kvalitní, čisté vodě pokojové teploty a pijte pomalu, po douškách. Pokud vám to žaludek nedovolí, zkuste každých pár minut alespoň 1 lžičku. Pokud ani do 6 hodin nejste schopní udržet tekutiny a objevují se známky dehydratace (suchý jazyk, slabost, točení hlavy, minimální močení, zrychlený tep), je nutné vyhledat lékaře. V tu chvíli již tělo potřebuje infuzní hydrataci – tedy doplnění tekutin žilní cestou. Jsou to krajní případy, ale pro úplnost je zde zmiňujeme. .jpeg)
Kdo vodu udrží bez potíží a cítí se stabilně, může po 2–3 hodinách bez zvracení přejít na slabý heřmánkový nebo mátový čaj, zkusit rýžový odvar nebo Schüsslerovu minerální sůl NAT MUR, která vám doplní chlorid sodný. K jeho úbytku dochází nejčastěji při průjmech, zvracení, horečkách a pocení. Zároveň je klíčová pro rychlé zotavení, protože podporuje rovnováhu všech tekutin v těle.
Postupně zařaďte dietní jídla
Začíná se suchým rohlíkem nebo sucharem, postupně přidáme vařenou rýži, jablečné pyré, banán, slabý zeleninový nebo drůbeží vývar a měkkou povařenou zeleninu. Několik dní se striktně vyhýbejte těžkým, tučným jídlům, průmyslově zpracovaným potravinám, syceným nápojům, alkoholu a kávě či kofeinovým nápojům.
Když potíže neustupují
Na vině je nejspíš patogen – bakterie nebo vir, který tělu dává zabrat. Šetřete se, odpočívejte a snažte se zavodňovat. Pokud se akutní potíže (zvracení, průjmy) nezmírní ani po 3 dnech, ztrácíte tekutiny, máte horečku, krev ve stolici nebo se cítíte vyčerpaně a slabě, vyhledejte lékaře a požádejte o testy. Je potřeba vyloučit konkrétní bakteriální infekce, které vyžadují cílenou léčbu. Doporučujeme také přírodní přípravky s antimikrobiálním a celkově čistícím účinkem: Dračí krev, Badyán, Extrakt z grepových jadérek. Po odeznění akutní fáze infekce pomohou Zázvorové kapky – mají protizánětlivé působení, zmírňují nevolnost a podporují trávení.
Nejlépe 3. - 5. den po odeznění akutního průjmu. To je ideální chvíle pro nasazení probiotik a harmonizaci střevní mikroflóry. Probiotika v této fázi pomáhají: obnovit přirozený střevní mikrobiom, zkrátit dobu rekonvalescence, posílit imunitu střevní sliznice a zabránit návratu potíží (např. postinfekční dráždivé střevo). Mezi vhodná probiotika patří:

-
-
-
Dr. Ohhira OMX probiotika s vlastní přidanou vlákninou – kromě živých bakteriálních kultur obsahuje také jejich potravu (probiotika, tedy vlákninu): švestku, fíkovník, mořské řasy a další.
-
Masticha Aktive - pryskyřice stromu pistacia lentiscus v kombinaci s aktivní kulturou přátelské kvasinky Saccharomyces boulardii a speciálním kmenem bakterie Lactobacillus reuteri. Tato skvělá kombinace je univerzálním pomocníkem pro špatné trávení a rozhozený gastrointestinální trakt. Doporučujeme nasadit ihned po odeznění akutní fáze žaludečních a střevních potíží. Ulevuje také při pálení žáhy a posiluje zdraví ústní dutiny.
Jejich dlouhodobé užívání posiluje zažívací systém a pomůže vám vyhnout se do budoucna dalším nechtěným akutním potížím.
Chronické potíže: když trávení zlobí dlouhodobě
Zatímco akutní potíže přijdou náhle, chronicky špatné trávení se ozývá nenápadně, zato však vytrvale. Typicky po jídle – tlak v břiše, plynatost, nadýmání, těžká únava, pálení žáhy nebo nepravidelná stolice (může být i kašovitá nebo naopak – potíže se zácpou).
Nejčastější příčiny:
- nevhodný, nevyvážený jídelníček
- málo čerstvých surovin a příliš mnoho průmyslově zpracovaných potravin
- nepravidelný režim a přejídání (obvykle „nutkavé“ jedení, které má původ v psychice)
- časté jedení „v běhu“ nebo ve stresu
- nedostatečné rozkousání jídla - rozmělněním potravy v ústech dochází k jejímu proslinění a sliny obsahují enzymy, které tráví tuky, rozkládají škrob a celkově dezinfikují (žaludek s nimi počítá - pokud mu tuto pomoc odepíráte, významně mu přitěžujete)
- špatný pitný režim - málo tekutin
- málo vlákniny
- strava bez přihlédnutí k ročnímu období – například v létě těžká jídla, v zimě syrová zelenina a saláty
- dlouhodobý stres, potlačované emoce
Zbavit se chronických potíží vyžaduje trpělivost a změnu návyků. Základem je úprava stravy (menší, teplá, pravidelná jídla), zklidnění životního rytmu a hlavně pravidelnost. Naše trávení má rádo režim, na který se může spolehnout. Trávicí trakt je také citlivý na stres. Pokud máte chronicky špatné trávení, nepodceňte práci s emocemi a stresem. Pomáhá také pravidelný pohyb a samozřejmě omezení alkoholu. S tvrzením našich prarodičů, že „sklenka po jídle napomáhá trávení“ nebo že žaludek je potřeba „vydezinfikovat“, buďte opatrní. Je to totiž jeden velký mýtus.
Alkohol poškozuje žaludeční sliznici
Zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny, dráždí stěny žaludku a může způsobovat záněty, pálení žáhy nebo vředy. Narušuje také střevní mikroflóru, protože snižuje množství „hodných“ bakterií a podporuje přemnožení těch „zlých“, což může vést k nadýmání, průjmům a ke špatnému trávení. Pravidelné pití tvrdého alkoholu také způsobuje zvýšenou propustnost střev a celkově je oslabuje. V neposlední řadě samozřejmě zatěžuje játra. Zpomaluje tím jejich schopnost zpracovávat další toxiny a živiny, což může vést k nadýmání, bolestem břicha a dalším trávicím potížím.

Příroda nabízí plnou náruč bylin na špatné trávení. Pijte denně 2-3 šálky a podpořte své zažívání tak, aby bylo schopné ubránit se infekcím. Vyladěné zažívaní také snadno a rychle překoná dietní chyby a akutní potíže. Pokud jste milovníky voňavých bylinných nálevů, nemáte s tím problém. A pokud jste dosud dávali přednost silným kávám nebo sladkým limonádám, uvažujte takhle: co jsou 2 hrnky bylinného čaje denně proti pohodové dovolené bez zvracení a střevních potíží?
Prevence je snadná a všem dostupná
Vybírat můžete z tradičních, místních bylin nebo z těch, které pocházejí z větší dálky a patří mezi celosvětově oblíbené. Se všemi uděláte velkou službu svému trávení i celkovému zdraví. Zde je našich „top ten“ bylin na zdravé zažívání:
-
Máta peprná (Mentha piperita)
Uvolňuje křeče hladkého svalstva, zmírňuje nadýmání, podporuje tvorbu žluči a tlumí nevolnost.
Kdy použít: po těžkém jídle, při nadýmání, trávicích křečích nebo nevolnosti.
-
Heřmánek pravý květ (Matricaria chamomilla)
Zklidňuje podrážděný žaludek a střeva, působí protizánětlivě a antibakteriálně, pomáhá při nadýmání.
Kdy použít: při přecitlivělém trávení, po stresu nebo po prodělané infekci, vhodný i pro děti.
-
Zázvor lékařský (Zingiber officinale)
Stimuluje tvorbu trávicích šťáv, tlumí nevolnost, zrychluje vyprazdňování žaludku a působí protizánětlivě.
Kdy použít: při nechutenství, nevolnosti, pocitu těžkosti nebo pomalém trávení.
-
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)
Uvolňuje plynatost, tlumí křeče, podporuje trávení a zklidňuje zažívací trakt, vhodný i pro malé děti.
Kdy použít: při nadýmání, pocitu plnosti, pomalém trávení nebo bolestech břicha.
-
Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Podporuje tvorbu žluči, čistí játra, tlumí křeče a harmonizuje činnost střev.
Kdy použít: při těžkosti po jídle, ztuhlosti v břiše, pomalém trávení tuků nebo pocitu plnosti.
-
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
Zklidňuje žaludek podrážděný stresem, uvolňuje napětí v oblasti solar plexu, tiší nadýmání a podporuje pravidelné trávení.
Kdy použít: při nervozitě, stresu, tlaku v břiše nebo při „zaškrceném trávení“ z napětí.
-
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium)
Stimuluje tvorbu trávicích šťáv, působí proti parazitům, pomáhá při nechutenství a pomalém trávení.
Kdy použít: při pocitu plnosti, slabé činnosti žaludku nebo zhoršeném trávení po jídle.
-
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)
Zklidňuje podrážděnou žaludeční a střevní sliznici, působí protizánětlivě a tlumí pálení žáhy.
Kdy použít: při pálení žáhy, gastritidě, podrážděném žaludku nebo po stresu.
-
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Podporuje regeneraci jaterní tkáně, zlepšuje metabolismus tuků, čistí krev a podporuje trávení.
Kdy použít: po přejedení, když je vám špatně po lécích, po nemoci nebo při jiné dlouhodobé zátěži jater.
-
Sléz lesní (Malva sylvestris)
Zklidňuje trávicí sliznici, působí protizánětlivě a pomáhá při podrážděném žaludku a střevní sliznici.
Kdy použít: po infekci, při pálení v žaludku, zánětu střev nebo při citlivém trávení.

Vyzkoušejte také osvědčené bylinné směsi:
· Zažívání - celkově vylaďuje a podporuje proces trávení, vhodné 2 x denně po jídle
· Nafouklé břicho - zklidňuje při nadýmání, plynatosti a bolesti
· Samahan - ajurvédský bylinný nápoj na celkové posílení a podporu zažívání
· Žaludeční sliznice - bylinná směs na podporu regenerace sliznic trávicího traktu
Kdy sáhnout po trávicích enzymech?
Určitě už jste o nich slyšeli. Jsou to bílkoviny, které tělo vytváří proto, aby dokázalo rozložit jídlo na jednodušší látky, které dokáže vstřebat a využít. Každý enzym má svou konkrétní úlohu a přirozeně se nacházejí v různých částech trávicího traktu - v ústech (sliny), v žaludku, slinivce, žlučníku a tenkém střevě. Když je jejich tvorba oslabená, tělo jídlo hůře rozkládá. Projeví se to těžkostí po jídle, nadýmáním, říháním a pálením žáhy, neúplným trávením (ve stolici viditelné zbytky potravy), únavou po jídle. Nejčastější příčinou bývá stres, přejídání, užívání léků, vyšší věk nebo oslabená funkce slinivky. V takových situacích pomůže směs rostlinných enzymů v kvalitním doplňku stravy. Doporučujeme:
Špatné trávení jako důsledek rozhozené psychiky
Naše babičky říkaly: „nenervuj se, budeš mít žaludeční vředy“, a měly pravdu. Možná to nevíte, ale z hlediska emocí je žaludek nejcitlivějším orgánem. Velmi špatně snáší stres a úzkosti. Oslabují ho hlavně úvahy jako: "já to nezvládnu, nejsem dost dobrý, něco se pokazí, nedopadne to dobře, nedá se to stihnout" a podobně. Co s tím? Pokud vnímáte, že vaše žaludeční potíže souvisejí s nervozitou a s oslabenou psychikou, vyzkoušejte kombinaci přípravků podle receptur tradiční čínské medicíny:

-
MycoGastro – unikátní směs synergicky působící vitální houby hericium, sladkovodní řasy chlorelly a extraktu z listů aloe vera a kořene lékořice. Doplněna je o inulin, vlákninu z čekanky.
-
MycoStress – užívá se při různých psychosomatických potížích, které se mohou projevit např. špatným trávením a častou žaludeční nevolností
-
Krůpěj z lesní studánky – bylinné tablety na trávicí potíže, akutní i chronické. Podle TČM ochlazuje horko v játrech, žlučníku a žaludku, harmonizuje dráhu sleziny a žlučníku, a používá se u široké škály různých potíží (včetně otravy z jídla a akutních průjmů nebo naopak chronické zácpy a potíží s vyprazdňováním).
Naše trávení reaguje na všechno, co se děje v nás i kolem nás
Nejen jídlo a pití, ale i stres, spánek, každodenní tempo a životní styl. To vše má vliv na naše trávení. Kdo mu dává zabrat, může trpět častou nevolností, nadýmáním, potížemi s vyprazdňováním, častými infekcemi, pálením žáhy nebo i chronickou únavou. Místo potlačování příznaků pak stojí za to hledat příčinu a pečovat o své trávení. Nezapomeňte, že trávicí systém je citlivým ukazatelem vaší vnitřní rovnováhy. Nečekejte, až se dostaví potíže — dbejte raději na správnou prevenci.
Komentáře
Diskuze je prázdná.