Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Slezina a slinivka

9. – 11. hodina

Mezi devátou a jedenáctou dopolední je na svém maximu činnost sleziny a slinivky. Vhodnými potravinami je ovoce. Je to také doba “vhodná” pro sladkosti (v ideálním případě med, javorový nebo datlový sirup a další zdravé dobroty). Dopoledne je jediným časem dne, kdy je tělo schopno cukr správně strávit. Zcela nevhodné je požívání alkoholu. Kolem 11 hodiny nastává dopolední duševní výkonnostní vrchol, je to tedy čas dobrý na práci a studium. Vyhýbat bychom se měli přílišné fyzické aktivitě. 

Oba orgány, slezina i slinivka, jsou nejvíce citlivé a zranitelné v období měsíce září - slezina spíše v první polovině měsíce, slinivka v druhé. Slezina se nachází v levém podžebří pod bránicí, slinivka (pankreas) je uložena přímo pod žaludkem. Oba orgány spolu úzce souvisí a při nutnosti regenerace jednoho z nich je dobré zaměřit se na posílení obou. Společně totiž tvoří jeden meridián, tj. energetický okruh. 

Jaké jsou jejich funkce? 

Slezina je významnou součástí lymfatického systému, podílí se na krvetvorbě a také na celkovém stavu naší imunity. Spolu se svým povrchovým párovým orgánem (žaludek) pomáhá řídit proces trávení. Na rozdíl od žaludku ale rozkládá potravu a tekutiny tak, že část z nich přeměňuje na jemné, vyživující esence, které v sobě absorbuje a roznáší do celého těla. Tato esence doplňuje a obnovuje krev (proto je slezina orgánem krvetvorby). Čínští léčitelé nazývají slezinu správcem sýpek, tedy orgánem odpovědným za stav výživy, hmotné i nehmotné. Jednou z jejích funkcí má být i zpracování podnětů zvenčí, přemýšlení a přemítání. Pokud je myšlení příliš, začínají myšlenky člověka zatěžovat a stávají se stresem nebo starostmi. Mysl má být naším nástrojem, nikoli pánem. Nejsme jen bytosti rozumu a mysli, ale i srdce, instinktu, emocí, podprahového vnímání a tak dále. Slezina má v tomto ohledu, zjednodušeně řečeno, spolupracovat se srdcem. Když tomu tak není, oslabí se oblast středního zářiče a spolu s ním i činnost sleziny. Čchi sleziny přestane volně proudit a oslabí se i rozváděcí a přeměňovací funkce. To má pak za následek poruchy trávení, nechutenství, nadýmání, v extrémním případě i zatmění před očima, prudké rozbušení srdce, závratě a podobně. Takto tedy čínská medicína nahlíží na proces související s funkcí sleziny, který bychom na západě jednoduše přisoudili stresu a jeho vlivu na naši psychiku. V zásadě se jedná o totéž - když ale do hry zapojíme posílení sleziny (například vhodnými bylinami), dosáhneme i "urovnání myšlenek" a zmírnění takových projevů mysli, jako je chronická nerozhodnost, nedůvěra a zádumčivost. 

Slinivka břišní je součástí trávicí soustavy a své o ní vědí hlavně diabetici. Produkuje totiž hormony inzulin a glukagon, regulující hladinu cukru v krvi. Kromě tvorby hormonů má na starosti produkci tzv. pankreatické šťávy, která obsahuje trávicí enzymy. Ta dále pokračuje do dvanáctníku, kde se významně podílí na štěpení přijaté potravy (na cukry, tuky a bílkoviny). Pokud tato šťáva neplní v důsledku oslabené slinivky svou funkci, dochází k oslabení většího množství orgánů, protože neplnohodnotná výživa se obvykle dotýká celého těla. Slinivka navíc patří k orgánům, které jsou nejvíce ohroženy všudypřítomnými toxiny. Je to dáno tím, že pečuje o zdraví sliznic a ty jsou v dnešním světě velmi namáhány (ať už si představíte sliznice dýchacích cest nebo třeba tenkého střeva).

Proč o ně pečovat zejména v září? 

Pozdní léto je obdobím sklizně a hojnosti - sklízíme, co jsme zaseli, a to jak fyzicky, tak obrazně. Naše tělo si s předtuchou zimy začíná ukládat to nejlepší, co mu bohatá úroda nabízí. Z lidových svátků nás čekají dožínky, vinobraní a další oslavy konce žní. Obilí zezlátlo a z pěti prvků převažuje energie Země, zastoupená v lidském těle právě slezinou. Slezina také souvisí se středem, žlutou barvou a žlutou či zlatavou čakrou (solar plexus, střed). Končí období sucha a horka, začíná období čatějších srážek, ranní mlhy a prvních večerních mrazíků. Jak slezina, tak slinivka ovšem mají rády sucho a nesvědčí jim vlhko. Pravděpodobnost vzniku nemocí či poruch je proto v tomto čase nejvyšší.

S příchodem podzimu je snadnější jít do sebe a přemítat o svém pravém já 

Oslabení slinivky může napovídat, že žijeme více podle druhých nebo že v životě dáváme prostor někomu, jehož vliv přesahuje zdravé hranice. Abychom sklidili vysněnou úrodu, musíme sami zasít, po čem toužíme. Jen my víme, o čem naše duše sní a jaký příběh zde chce žít. Při nemoci slinivky je vhodné určit si své hranice a zamýšlet se více nad sebou než nad ostatními. Slezina nám připomíná důležitost vyrovnání se sám se sebou - říká se, že v životě stačí uspokojit jediného člověka - sebe. Není tím myšleno nic egoistického. Pouze to, že bychom sami sebe měli dobře znát a podle sebe také žít. Kdo z jakéhokoli důvodu žije podle druhých, bez souladu se sebou samým, ten brzy sám sebe ztrácí. A právě potíže se slezinou (zejména jsou-li splněny i další rizikové faktory onemocnění) na sebe pak nenechají dlouho čekat. 

Strava vhodná v tomto období

Z pohledu tradiční čínské medicíny se jedná o potraviny, které harmonizují střed: obiloviny (kulatozrnná rýže, slzovka, jáhly), luštěniny (čočka, hrách, fazole, cizrna), pozdní zelenina (dýně, brambory, sladké brambory, kapusta, lilek, mrkev), pozdní ovoce (jablka, meruňky, švestky, hrušky), mandle, semena (slunečnicová, dýňová), přírodní sladidla (javorový, dýňový, datlový a rýžový sirup, třtinový cukr v rozumném množství, ječný slad). Slezině svědčí teplo a má ráda sladké, dopřejme jí proto teplé ranní kaše, například jáhlové nebo rýžové, ochucené datlemi, fíky, švestkami a některým z přírodních sirupů. Zelenina je lepší vařená než syrová. Slezinu uslabují studené, sycené nápoje a nesvědčí jí například ani studené jogurty hned po ránu. Zatěžují ji mléčné výrobky, velké množství sladkých potravin a také kombinace mléčných výrobků s cukrem (například ovocné jogurty s obsahem cukru). 

Byliny pro slezinu a slinivku 

Svou žlutou barvou i obsahem účinných látek podpoří zdraví těchto orgánů divizna velkokvětá a pelyněk pravý. Dalšími vhodnými bylinkami jsou svízel, sléz, truskavec, anýz, puškvorec, jablečník, sporýš, fenykl, dobromysl, bříza, čekanka, ostružiník a přeslička. Na pravidelné popíjení doporučujeme sáhnout po bylinných směsích namíchaných speciálně za účelem podpory těchto dvou orgánů. 

    Element: Země

    Měsíc: Září

    Fyzické projevy energetické nerovnováhy: Tuhnutí kořenu jazyka, po jídle nutkání zvracet, bolesti žaludku, nadýmání břicha a říhání, diabetes, prudké bolesti pod srdcem, řídká stolice a průjem s pocitem nedostatečného vyprázdnění, zablokování vody v organismu, žloutenka, neschopnost stabilního spánku, potíže při dlouhém stání, opuchliny na vnitřní straně kolen a stehen, pocit chladu v končetinách, funkční porucha palce u nohy, nedostatek energie, vodnaté výtoky z nosu, krku, úst a jiných sliznic, anémie, poruchy elasticity cév, krvácivost, modřiny.

    Psychické projevy energetické nerovnováhy: Zmatené, těžkopádné a pomalé myšlení, nesoustředěnost, poruchy paměti, prchavé myšlenky a utkvělé představy, nutkavé konání a dogmatismus, přílišná starostlivost a sebelítost, úzkostné stavy, duševní labilita, pocit vykořenění - člověk se obtížně adaptuje na prostředí, smutek.


    Nastavení cookies

    Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

    Přijímám vše
    Nastavení
    Odmítám vše