Barion Pixel jatra plice tluste_strevo zaludek slezina_slinivka srdce tenke_strevo mocovy_mechyr ledviny osrdecnik troji_ohrivac zlucnik drevo kov kov zeme zeme ohen ohen voda voda ohen ohen drevo aktualni_organ

Přírodní lékárna Salveo

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Všechny produkty na našich stránkách, které jsou schváleny jako doplňky stravy, nejsou léky a nemůžeme je za předepsané léky zaměňovat.

Barion, visa, maestro, diners club, discover
Hlíva ústřičná, poklad na talíři

Hlíva ústřičná, poklad na talíři

12. 10. 2020, 10:09

Elixír věčného mládí, houba květinového nebe, tak je hlíva ústřičná nazývána básníky staré čínské literatury. U nás ji řadíme mezi houby z čeledi hlívovitých a druhové jméno jsme jí dali podle tvaru klobouku, kterým připomíná větší ústřice. Sbíráte ji? Pokud ne, je to velká škoda! Hlíva u nás roste celkem běžně, na rozdíl například od lesklokorky lesklé, se kterou může směle závodit o první místo z hlediska obsahu nutričně významných látek. Co se houbaření týká, má hlíva v porovnání s lesklokorkou dvě výhody - častější výskyt a všestranné využití v kuchyni. 

Tato mediciální houba se dá připravit na mnoho různých způsobů. Můžeme ji vařit, smažit, grilovat, péct, zapékat, přidávat do omáček a polévek, zkrátka cokoli nás napadne – v případě kulinářského využití hlívy ústřičné se fantazii meze nekladou. Je to vyhlášená lahůdka mezi houbami, která udělá z každého jídla gurmánský zážitek. A že hlívou uděláme radost nejen svým mlsným jazýčkům, ale také svému zdraví, je skvělá kombinace! Když je totiž něco nutričně hodnotné, a navíc to báječně voní a chutná, konečný výsledek je stonásobně vyšší wink Dá se to vysvětlit i vědecky – chuťové a aromatické látky obsažené v hlívě zvyšují tvorbu slin a podporují vylučování žaludečních šťáv, takže vše léčivé snadněji přijmeme a vstřebáme. Hlíva roste od konce léta do zimy, při mírné zimě ji klidně můžeme nacházet i v prosinci a lednu, dokonce i na jaře. Hledejte ji na kmenech listnatých stromů, především buků, bříz, topolů nebo ořešáků. 

Jak ji poznáte?

Nejlépe podle známého vějířovitého klobouku ve tvaru ústřice. Roste obvykle ve velkých trsech nebo řadách nad sebou, klobouky mívá 5-25 centimetrů široké, hladké, měkké, pružné, zbarvené do bílošeda, šeda, šedohněda, béžova, někdy trošku do šedomodra – záleží na prostředí. Třeň mívá velmi krátký, zbarvený do bíla či bílošeda, obvykle ho skoro nevidíme. Stejně jako lesklokorku lesklou si hlívu můžete také sami vypěstovat. Divoce rostoucím houbám se ale nic nevyrovná – už jenom kvůli té radosti, když je najdete a dáte si je do košíku smiley

Co hlíva obsahuje a jak ji zpracovat? 

Hlíva je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a dalších látek. Konkrétně se jedná o vitamíny skupiny B, esenciální aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny a polysacharidy ‒ beta glukany, především pleuran. Dále obsahuje terpeny, zejména pleurotin. Hlíva je též zdrojem přírodních statinů. Pokud si domů přinesete čerstvou hlívu, můžete ji nadrtit nebo rozemlít na prášek a použít na přípravu domácího čaje. Asi 5 gramů houby zalijeme horkou vodou, krátce vylouhujeme, a popíjíme.

A co dobrého z hlívy ústřičné bychom vám doporučili? 

Určitě zkuste hlívovou polévku, lze ji uvařit na mnoho způsobů. My jsme si uvařili tuto: potřebujete cibuli, brambor, mrkev, petržel, bobkový list, kmín, nové koření, hovězí nebo zeleninový vývar, olej, sůl a smetanu na vaření. Nejprve si nadrobno nakrájíme jednu menší cibuli, brambor (na cca 250 g hlívy stačí jeden), jednu menší mrkev a petržel. Osmahneme na oleji, nejprve cibulku, pak hlívu a pak zeleninu, a všechno krátce podusíme. Přidáme koření a sůl a podlijeme vývarem, vaříme přibližně půl hodiny. Na závěr zjemníme trochou smetany,  a na talíři ozdobíme špetkou petrželové natě.

Výborné jsou také voňavé hlívové karbanátky: hlívu očistíme a nakrájíme nadrobno. Podusíme na rozpáleném oleji a necháme vychladnout. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a smícháme ji s vejci a nastrouhaným tvrdým sýrem podle vaší volby (na 400 g hlívy cca 30 g sýru a 1-2 vejce). Přidáme hlívu, osolíme a opepříme. Vytvoříme karbanátky a obalíme ve strouhance, v rozpáleném oleji opečeme dozlatova po obou stranách. Pokud by nám v karbanátcích chybělo maso, můžeme si je připravit i půl napůl s hovězím masem.

Skvělou vegetariánskou alternativou ke klasickým řízkům je hlíva v trojobalu. Postup je stejný, jen potřebujeme větší velikost klobouků - menší, měkčí exempláře se hodí spíše na vaření. 

A jaké recepty s hlívou ústřičnou máte rádi vy? Sbíráte je, když chodíte na houby, nebo dáváte přednost kupování v obchodě? Těšíme se na vaše komentáře, zkušenosti a osvědčené recepty smiley

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím