Stránky pro své fungování využívají cookies.
Šípek, podzimní král vitamínu C
Podzim je v plném proudu a příroda po roce opět září všemi barvami. Chodíme na houby, pouštíme draky, kocháme se širokou paletou zemitých odstínů listů, dlabeme dýně a pečeme voňavé štrůdly. Začátek podzimu ale dovede i potrápit! Chladnější počasí, víc deště a míň sluníčka - každoroční výzvy pro náš imunitní systém. Naštěstí si moudrá příroda nachystala několik možností, jak naši obranyschopnost posílit. Jednoho silného pomocníka v boji proti podzimním virózám teď najdeme na každém rohu
Růže šípková a její plody - šípky
Už jejich svítivě červená barva naznačuje, že jsou to plody nabité látkami pro podporu vitality. S množstvím 550 mg vitaminu C na 100 g potraviny kraluje čerstvý šípek nad ostatními přírodními zdroji vitamínu C, jako je třeba rakytník (360-450 mg), červená paprika (204 mg) nebo citron (80 mg).
Jsou skvělé nejen na imunitu
Šípky prospívají trávení, obsahují antioxidanty, podporují funkce dýchacího systému, přirozenou obranyschopnost, normální stav kloubů a správnou činnost močového měchýře a ledvin.
Svým pacientům je ordinoval i samotný Hippokrates
Šípkový nálev totiž provází lidstvo už několik tisíciletí. Milují ho i děti, protože dobře chutná a krásně voní. Jak připravit nálev z šípků? Vezmeme hrst plodů, rozdrtíme je v hmoždíři a zalijeme chvíli odstátou (nikoli vroucí) vodou. Necháme 15 min vyluhovat a přecedíme. Je potřeba mít po ruce jemné plátýnko nebo husté sítko. Odstraní se tak pecičky a pichlavé chloupky, které by nám mohly pití čaje znepříjemnit, dráždit ke kašli či dokonce podráždit sliznice. Časově náročnějším způsobem přípravy nálevu je nechat nadrcené šípky louhovat přes noc v převařené, studené vodě. V tomto případě si šípky uchovají víc vitamínů. Ráno zahřejeme, přecedíme a naléváme. Máme-li dostatek času a trpělivosti, můžeme šípky na čaj přichystat i tak, že je nedrtíme, ale každý jednotlivý šípek rozpůlíme, zbavíme peciček, a několikrát důkladně propláchneme.
Jaké šípky sbírat?
Nejlépe ostře červené a na dotek tvrdé. Nesbíráme šípky změklé nebo nahnědlé. Jen ty vesele červené, které obsahují přesně to, co potřebujeme k posílení své obranyschopnosti Po rozpůlení jsou uvnitř oranžovo-červené a plné peciček a pichlavých chloupků. Náš tip: šípky, které již přešly prvními mrazíky, nejsu vhodné na sušení ani k přípravě čaje, protože přišly o většinu vitamínu C. Můžeme je ale použít na marmeládu nebo na kompot!
Zkuste šípkovou marmeládu s hřebíčkem
Potřebujeme:
- čerstvé šípky (cca 1 kg)
- ½ citrónu
- 2 lžíce medu
- ¼ kg želírovacího cukru
- 4 ks hřebíčku jemně namleté
Šípkům odstraníme bubáky, povaříme do změknutí, rozmixujeme a přes jemné plátýnko nebo husté sítko důkladně přecedíme či propasírujeme, abychom získali dužinu bez slupek a peciček. Tento krok je potřeba zopakovat několikrát, až do požadovaného výsledku. Průběžně ředíme převařenou, ještě horkou vodou. Této práci se vyhneme, pokud zvolíme variantu, kdy každý jednotlivý šípek rozpůlíme a zbavíme nejen bubáka, ale i peciček. Teprve pak povaříme a přecedíme či propasírujeme, aby nám zbyla jen čistá dužina bez slupek. Tento základ na marmeládu přivedeme k varu, podle chuti přidáme šťávu z citrónu, hřebíček, cukr a med, a povaříme. Dáváme pozor, aby marmeláda měla správnou hustotu – neměla by téci. Pak už jen naléváme do vyhřátých, sterilizovaných skleniček. Po uzavření otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Šípková marmeláda s hřebíčkem bude báječným zpestřením vaší podzimní kuchyně - využijete ji na pečivo, na palačinky, nebo jako základ do šípkové omáčky. A až se s podzimem rozloučíme a nastane čas adventní, bude se skvěle hodit na linecké cukroví... pokud nějaká zbyde
Šípkový likér pro dobrou náladu
O sychravém podzimním večeru není nic lepšího než zahřát se dobrým bylinným likérem! A ten šípkový rozhodně patří k nejzdravějším a nejvoňavějším Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Potřebujeme:
- 1/2 kg očištěných, nadrcených šípků
- 1 l pálenky
- 1 svitek skořice
- 3 ks hřebíčku
- 2 lžíce třtinového cukru
Šípky zalijeme alkoholem a přidáme koření. Uložíme na chladné, tmavé místo a necháme 3 týdny macerovat. Poté scedíme. Cukr svaříme ve 200 ml vody. Necháme vychladnout a smícháme. Hotový likér uchováváme v lednici.
Šípkovo-jeřabinový kompot
Kombinace šípků a jeřabin je pořádnou porcí vitamínu C.
Potřebujeme:
- 200 g očištěných, nadrcených šípků
- 200 g nadrcených, povařených jeřabin
- 1/2 citronu
- 4 ks hřebíčku
- 3 lžíce třtinového cukru
Šípky a jeřabiny vložíme do hrnce, přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, hřebíček a cukr. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené, přivedeme k varu a zvolna vaříme do měkka. Naplníme sklenice, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Více o jeřabinách a jejich účincích se dozvíte ZDE.
A jak jste na tom s šípky vy? Napište nám své zkušenosti a oblíbené recepty!
Komentáře
Diskuze je prázdná.