Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Klíšťata útočí! Jaké infekce přenášejí a jak se před nimi ochránit?

08. 04. 2024, 18:49

Jakmile se oteplí a povyroste tráva, začíná hlavní sezóna klíšťat. Nejaktivnější bývají od dubna do října. Právě těď je proto potřeba dbát na správnou prevenci. Nepodceňte riziko nákazy! Nemoci, které klíšťata přenášejí, mohou mít vážné doživotní následky. Je až neuvěřitelné, jak velkou spoušť napáchá tak malý tvor! Někdy dokáže nakazit až třemi infekcemi naráz. Které nemoci přenáší? V první řadě je to lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. V našem podnebném pásu se dále vyskytuje ehrlichióza, vzácně pak tularémie, babesióza a bartonelóza. Poslední dvě jsou vícenásobnými infekcemi, které komplikují průběh a léčbu boreliózy. Aktuálně se uvádí, že minimálně jednu z uvedených nemocí má v sobě asi 20 % klíšťat. Těchto malých parazitů ovšem přibývá, takže pokud si teď vyběhnete ven do trávy, bude tam infikované zhruba každé čtvrté z nich. 

Kde na ně narazíte? 

Dříve se uvádělo, že nejvíce klíšťat žije ve vlhčích lesích s vyšším rostlinným i keřovitým podrostem. Také na okrajích cest, na loukách a na stráních - zkrátka v divoké přírodě. Vyhovuje jim vyšší tráva, cca kolem 10 cm, kde čekají uchycená na stéblech. Repelenty jsme proto zvyklí užívat spíše na výletech do přírody, zatímco ve městě by nás to ani nenapadlo. Současné průzkumy ale ukazují, že vyšší koncentraci klíšťat dnes najdeme v městských parcích a různých zákoutích s neposekanou trávou. Typickým místem, kde zkřížíte cestu číhajícímu klíštěti, je zatravněný prostor kolem obytných budov a podél chodníků. Velmi rizikový je pohyb na dětském hřišti s neposekanou trávou nebo piknik v parku. Statistiky navíc potvrzují, že ve městech se lidé méně stříkají repelenty. Naše první doporučení proto zní: při pohybu v neposekané trávě (nebo v její blízkosti) myslete na ochranu před klíšťaty, ať jste kdekoli. A neplatí to jen od jara do podzimu - během teplých zim můžete klíště chytit i v lednu. Stačí když je více než cca 5 stupňů nad nulou. 

Co jsou vlastně zač? 

Klíště obecné (Ixodes ricinus) patří do čeledi klíšťatovitých. Živí se krví ptáků, savců a plazů. Jeho podoba se mění v průběhu vývojového cyklu. Ten během cca 3 let zahrnuje 3 stadia:  larvu, nymfu a dospělého jedince. Samička po oplodnění (po němž sameček umírá) naklade 2 500 až 4 000 vajíček. Z těch se vylíhne larva o velikosti 0,8 milimetru se třemi páry nohou. Přisává se na drobné hlodavce i na člověka a po nasátí krve (tedy po dostatečném nakrmení) časem sama odpadne. Po odpadnutí z hostitele dochází k přeměně všech orgánů, přibude 1 pár nohou a larva se změní v nymfu o velikosti 1,2 - 1,5 mm. Ta se následně přisává na zajíce, ježky, drobné hlodavce a na člověka. Po nasátí nymfa opět odpadá a dochází ke konečné proměně na dospělce - samečka nebo samičku, které mají velikost okolo 4 mm. Ve všech fázích vývojového cyklu může klíšťě po přisátí infikovat svého hostitele, tedy i nás. U nedospělých klíšťat je problém hlavně v tom, že je na těle často vůbec nezaznamenáme. Všimnout si jich je téměř nemožné. 

Používejte repelent a noste repelentní náramky

Nejvyšší ochrany před klíšťaty dosáhnete použitím obojího. Repelent doporučujeme přírodní, který neobsahuje zbytečnou chemii, nedráždí pokožku, oči ani dýchací cesty, neničí obuv a oblečení a neškodí životnímu prostředí. Vyzkoušejte Tick-a-Tack, který obsahuje vonné silice z levandule lékařské, eukalyptu, fenyklu, kafru, citronely, tomkovice, máty a pelargonie. Právě tyto byliny spolehlivě odpuzují klíšťata, komáry a další savý i bodavý hmyz. V různých formách jsou pro tyto účely používány už tisíce let - první takové zmínky o kafru, citronele a levanduli máme už ze starého Egypta. Kvalitní přírodní repelenty můžete stříkat jak na na obuv a oblečení, tak na pokožku. Repelentní náramky obsahují podobnou kombinaci esencí. Doporučujeme připevnit si je na kotník či na zápěstí. Ideální je pravá ruka a levý kotník. Pokud víte, že vy nebo vaše děti půjdete přímo do trávy, vezměte si náramky na obě ruce a obě nohy. Můžete je i připevnit na kočárek, slunečník nebo na tyč u stanu - nejlépe ale fungují přímo na kůži. Po použití náramek vraťte do původního obalu a důkladně uzavřete. V neprodyšném igelitovém sáčku neztratí svůj účinek a vydrží vám nejméně 6 týdnů.

Noste světlé oblečení, ponožky a uzavřenou obuv

Je to tip čistě praktický: dospělá klíšťata uvidíte na světlém oblečení lépe a dříve si jich všimnete. Můžete tak včas zabránit přisátí. Botami (na rozdíl od sandálů) a ponožkami klíšťatům zkomplikujete přístup k tělu. Uchytí se sice na látce, ale než si najdou cestu ke kůži, chvíli to potrvá a vám se možná mezitím podaří se jich zbavit. Po příchodu domů uděláte nejlépe, když oblečení hned svléknete a pořádně vyklepete nebo rovnou vyperete. Záleží na situaci - pokud vaše děti běhaly celé odpoledne po loukách a lesích, měly byste je hned po příchodu svléknout, prohlédnout a pokud možno i osprchovat. 

Co dělat, když si najdete klíště

Názorů na správnou techniku vyndání přisátého klíštěte je mnoho. Nedoporučujeme kroutit ani vytahovat. Raději klíště opatrně vyviklejte speciální pinzetou - pokud ji u sebe nemáte, na nic nečekejte a pokuste se klíště vyviklat prstem. Na klíště neaplikujte žádné krémy, oleje ani dezinfekce. Teprve po odstranění klíštěte důkladně vydezinfikujte místo přisátí. Vhodnou přírodní dezinfekcí jsou kapky Dubovky, které obsahují extrakty z bylin na podporu mikrobiální rovnováhy a přirozené obranyschopnosti. Obsažené třísloviny reagují s bílkovinami a vytvářejí ochranný film, který stahuje povrch kůže a izoluje podkoží. Místo přisátí doporučujeme opakovaně potírat ještě několik následujících dnů. Do kalendáře si zapište den odstranění klíštěte a nakreslete si, kde přesně bylo. V dalších týdnech místo kontrolujte a hlídejte, zda se na kůži neobjevila skvrna nebo cokoli neobvyklého. Zpozornět byste měli i v případě, že máte chřipkové příznaky, například bolesti svalů a kloubů, bolest hlavy, nezvyklou únavu nebo horečku se zimnicí. 

První týdny po přisátí  

V týdnech po vyndání klíštěte bychom měli pro všechny případy posilovat imunitní systém. Pravděpodobnost, že vás klíště infikovalo, je bohužel poměrně vysoká.  Dělejte všechno pro to, aby vaše tělo bylo silné a odolné. Jedině tak může obstát ve snaze o potlačení množícího se patogenu. Důležitý je vyvážený jídelíček, správný pitný režim, střídání práce s odpočinkem, pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek spánku a vyhýbání se dlouhodobému stresu.

Doporučujeme začít užívat vhodná bioinformatika

Konkrétně Spirobor a FSME, přírodní kapky se směsí rostlinných macerátů zpracovaných specifickou informační technologií. Obsažené byliny detoxikují, vylaďují, harmonizují a celkově posilují organismus vystavený riziku těžké nákazy. V souvislosti s lymeskou boreliózou je také často diskutována štětka soukenická. Vhodným přípravkem je Štětková směs s obsahem bylin na posílení imunity, podporu detoxikace a normální činnosti nervového systému. U infekcí přenášených klíštětem je vždy zásadní včasné přeléčení a podpora celkové odolnosti. Velmi vážné následky hrozí především tam, kde nakažený včas neodhalil skutečnou příčinu potíží. A to se bohužel děje poměrně často. Jak lymeská borelióza, tak klíšťová encefalitida, se totiž nejprve "tváří" jako běžné chřipkové onemocnění. 

Strašák jménem borelióza 

Původcem nemoci jsou bakterie rodu Borrelia. Název "lymeská" je odvozen od amerického města Old Lyme, kde bylo v roce 1975 zaznamenáno nezvykle vysoké množství pacientů (dětí i dospělých) s náhlými bolestmi a špatnou pohyblivostí kloubů. Příčina tehdy nebyla odhalena a stav většiny pacientů se postupně zhoršoval. Teprve koncem 20. století začala být zřejmá spojitost mezi napadení klíštětem a pozdějšími zdravotními potížemi (jako je bolest kostí, kloubů a celá řada dalších, dnes již celkem dobře zmapovaných příznaků). V počátečním stádiu, tedy v řádu pár týdnů po vyndání klíštěte, ale také nemusíte mít symptomy žádné. A nebo jen tak neurčité, že nad nimi mávnete rukou (mírná únava, několik dní trvající lehká chřipka). Tak trochu štěstím v neštěstí je v tomto případě nápadná červeno-bílá skvrna, která se udělá u cca 50 % lidí. Jde o červenou skvrnu v místě kousnutí, která je ohraničena světlým kruhem. Kolem světlého kruhu je ještě jeden velký červený kruh. Skvrna se trochu podobá terči. Říká se jí erythema migrans (putující zarudnutí), protože podobné skvrny se později mohou objevit kdekoli na těle.

Skvrna je jasným ukazatelem

Váš praktický lékař vám tak může bezodkladně naordinovat antibiotika. Můžete pak patřit k šťastlivcům, kterým se boreliózu podaří včas podchytit. Není-li léčena, přechází do dalšího stádia a dostavují se bolesti a otoky velkých kloubů, potíže s nervovou soustavou a postižení kůže. I v tomto stadiu, pokud jsou nasazena antibiotika, lze nemoc úspěšně vyléčit. V opačném případě postupuje nemoc do třetího a  posledního, chronického stadia. V tuto chvíli jsou již trvale postiženy klouby, nervový systém a srdce. Pacient trpí neustále se vracejícími urputnými bolestmi, trápí ho brnění, mravenčení a necitlivost končetin, rozmazané vidění, poruchy paměti a poruchy spánku. 

Měli jste klíště a dostavily se zmíněné příznaky? 

Trvejte na laboratorním vyšetření krve, nejlépe metodou Elisa nebo Western Blot. Další možností včasného odhalení borélií v těle je lumbální punkce a vyšetření odebraného mozkomíšního moku. Provádí se hlavně při postižení nervové soustavy a podezření na druhé stádium nemoci. 

Klíšťová encefalitida a poškození mozkových funkcí 

Jedná se o závažné onemocnění postihující mozek a mozkové blány. Na rozdíl od boreliózy jde o nákazu virového původu, konkrétně virem klíšťové meningoencefalitidy. Nemoc má 2 fáze a vyvíjí se poměrně rychle. Pro první fázi jsou opět typické bolesti kostí a kloubů, velká únava, bolest hlavy, vysoká teplota, dále bolest v zátylku, ztuhlost šíje, nechutenství, někdy zvracení a střevní potíže. Tyto symptomy trvají jen 3 - 5 dnů a  snadno si je spleteme s běžnou virózou. Poté následuje klidové období trvající až 20 dní, po němž přichází druhá, už mnohem nebezpečnější fáze. Dostavují se příznaky postižení CNS (centrální nervová soustava), zánět mozku a mozkových blan, urputné bolesti hlavy, horečka, světloplachost, zvracení, poruchy hybnosti, obrny svalů, nervová obrna, závratě, výpadky paměti a poruchy spánku. 

U encefalitidy je nutná hospitalizace

Po laboratorním vyšetření krve se v případě pozitivního výsledku provádí také vyšetření mozkomíšního moku. Na virus sice lék neexistuje, ale vhodné přípravky alespoň zmírní jeho nebezpečné projevy. Symptomatická léčba by měla být podávána formou infuzí a pacient by měl být pod neustálým dohledem lékařů. Podávají se léky na snížení horečky, léky proti bolesti, na podporu organismu po urputném zvracení a na posílení při celkovém vyčerpání. Důležitou součástí léčby je klid na lůžku, odpočinek, dostatek tekutin, žádný stres a žádné ostré světlo (ani denní). Doporučuje se také nedívat se do obrazovek (včetně telefonu). Uvádí se, že trvalé následky postihují až 20 % pacientů (obvyklé jsou poruchy soustředěnosti, třes, obrna končetin a svalů obličeje, chronické bolesti hlavy nebo zvýšená citlivost na hluk). 1 - 2 % případů bohužel končí úmrtím pacienta. 

Nedovolte klíštěti obrátit vám život vzhůru nohama!

Dodržujte uvedená bezpečnostní opatření a chraňte sebe i své blízké. Nezapomínejte ani na pejsky a další domácí mazlíčky. Ne každé klíště sice znamená nákazu, ale potenciální následky infekce jsou příliš vysokým rizikem. Vždy proto platí:

1. nepodceňte  prevenci a udělejte všechno pro to, abyste se klíštěti vyhnuli

2. pokud si vyndáte klíště a v následujících týdnech se dostaví některé z výše zmíněných příznaků, nepodceňte situaci a běžte na testy

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše