Stránky pro své fungování využívají cookies.
Oheň
15. 5. – 14. 7.
Párové orgány:
- Srdce (jin): 11. – 13. hod., květen
a osrdečník (jin): 19. – 21. hod., červenec - Tenké střevo (jang): 13. – 15. hod., červen
a troji ohřívač (jang ): 21. – 23. hod., srpen
Barva: červená, oranžová, světle zelená, modrá
Živel: teplo a žár
Soustava: endokrynní, nervová
Tělo: srdce, jazyk, tenké střevo, nervová soustava, tvář, krevní cévy, krev
Emoce: radost, smích
Smysl: řeč, hmat
Chuť: hořká
Po jaru nastává léto. Období maximální aktivity a růstu, kdy je pouze čistý organismus schopen vytvořit zásoby výživy. Proto je nutné v tento čase věnovat pozornost srdci a tenkému střevu. Oheň se dotýká srdce láskou, radostí a smíchem, ale také komunikací s lidmi. Srdce je vládcem nad jazykem, oběhovým systémem a obličejem.Tenké střevo usměrňuje příjem a využití potravy – i té duchovní. Trojitý ohřívač přerozděluje energii celému tělu.
Disharmonie v elementu Ohně se projeví:
- odchylky od správného krevního tlaku
- silné pocení
- návaly horka
- studené ruce a nohy
- hořkost v ústech
- onemocnění cév
- bledý obličej nebo naopak červené tváře
- špička jazyka je nafialovělá – hrozící infarkt, hořkost v ústech
- vyčerpanost, únava, problémy s usínáním, neklid
Na srdci se odráží potíže jiných orgánů, především krevního oběhu, krvetvorby, deficit hořčíku. Zatíženým orgánem je jazyk, jeho normální barva je narůžovělá, červená ukazuje na nedokrvenost tkání či orgánů, namodralá pak na srdeční či cévní příhody. Na nedostatečnou činnost tenkého střeva ukazuje bílý povlak jazyka, další potíže se vyznačují plísněmi, bolestmi páteře, mělkým dechem.
Harmonie v elementu Ohně:
- Je výrazem člověka, jež má srdce “na dlani”, je vnitřně vyrovnaný, schopný prožívat krásné vztahy.
Oheň nám dává:
- Nadšení, vřelost, rozhodnost, statečnost, výrazné vůdčí kvality, přirozenou autoritu, aktivitu až agresivitu, touhu po dobrodružství a změně, překotnost, panovačnost, samolibost, úzkostlivost a ulpívání.
Potrava:
V tomto období by měla potrava vyvažovat horko a sucho, musí tedy obsahovat co nejvíce vody:
- zeleninové saláty
- listová zelenina
- kukuřice a pokrmy z ní
- doplňovat hořčík - obilné klíčky, sója, melasa, kakao
- ovoce – výrazně vyšší množství, strouhaná jablka
- pramenitá voda
Škodí:
- Omezit příjem masa, tuků a soli na minimum.