Období: 15. 2. – 14. 5.

Párové orgány:
- Žlučník (jang): 23. – 1. hod., březen
- Játra (jin): 1. – 3. hod., duben
Barva: zelená, tyrkysová
Živel: vítr
Soustava: imunitní
Tělo: játra, oči, žlučník, tkáně, nehty
Emoce: hněv, ale i trpělivost
Smysl: zrak
Chuť: kyselá
Dřevem začíná celý koloběh. Je plné síly a svěží energie podporující růst. Souvisí s větrem, který provane celé naše tělo a pofouká nám naše bolístky. Vůdčím orgánem jsou játra, která zodpovídají za očistu celého organismu, ale také ovládají naše emoce a schopnost zvládat stres. Proto je důležité v tomto období věnovat pozornost jejich detoxikaci a regeneraci. Vhodná jsou tělesná a dechová cvičení, lehká strava, částečné půsty.
Disharmonie v elementu Dřeva se projeví:
- špatný zrak – poruchy vidění, rozšířené žilky
- trávicí problémy – nafouklé břicho, kyselost a hořkost v ústech, pálení žáhy
- slabá játra – přebytek jangové energie - výbuchy zlosti a agresivity, netrpělivost
- zhoršení stavu pokožky
- zimomřivost
Zatíženým orgánem jsou v tomto období oči. Chraňte je před sluncem brýlemi.
Harmonie v elementu Dřeva:
- Člověk je vnímavý, soucitný, trpělivý, optimistický. Je vyrovnaný a dokáže dobře zvládat životní situace a rozhodovat se. Je dobře upevněný a vyrovnaný.
Dřevo nám dává:
- Velkou lidskost, dětskou důvěřivost, otevřenost, široký okruh zájmů, naivitu, marnotratnost, pohodlnost, neschopnost dotáhnout věci k rozhodujícímu obratu.
Potrava:
V tomto obobí probíhá největší očista organismu. Lehce stravitelné potraviny, které nabízí jarní příroda:
- zelená zelenina, pórek, pažitka, cibulka, kopřivy, pampelišky a další bylinky
- šťáva z čerstvých kopřiv
- obilné klíčky
- kvašená zelenina
- doplňovat zinek, vitamín A, hořčík
Škodí:
- Tepelně upravované pokrmy s vysokým obsahem tuků, solí a masa. Tyto jsou vhodné v zimě, kdy dodávají tělu teplo.