Barion Pixel jatra plice tluste_strevo zaludek slezina_slinivka srdce tenke_strevo mocovy_mechyr ledviny osrdecnik troji_ohrivac zlucnik drevo kov kov zeme zeme ohen ohen voda voda ohen ohen drevo aktualni_organ

Přírodní lékárna Salveo

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Všechny produkty na našich stránkách, které jsou schváleny jako doplňky stravy, nejsou léky a nemůžeme je za předepsané léky zaměňovat.

Barion, visa, maestro, diners club, discover
Mladé smrkové výhonky a jejich využití

Mladé smrkové výhonky a jejich využití

27. 05. 2021, 15:08

Koncem května (ve vyšších a chladnějších polohách o něco později) vrcholí období sběru mladých smrkových výhonků. Měkké, nově narostlé konce větviček poznáme podle svěže zelené barvy, o odstín světlejší než je barva loňského jehličí. Tato malá stromová "miminka" obsahují vysoké množství vitaminu C posilující imunitní systém, a dále silice, které uvolňují ucpané nosní dutiny, napomáhají odhlenění, usnadňují vykašlávání a povzbuzují prokrvení. Obecně působí mírně protizánětlivě a posilují dýchací cesty. Tradičně se z nich proto připravují sirupy užívané při nemocích z nachlazení. Příprava takzvaného "smrkáče", který trefně pomáhá i s odsmrkáváním, je jednoduchá a práce s aromatickým jehličím vás krásně odreaguje. Vždyť také mnohé starověké kultury považovaly smrky za posvátné stromy života! Jejich vůně prý projasňuje mysl, povzbuzuje ducha a uzemňuje tělo. 

Sběr a zpracování

Smrk ztepilý patří do čeledi borovicovitých, může dosahovat výšky až 50 m a dožívat se úctyhodných 300 let. V naší zemi je najdeme téměř všude: v lesích, ve městech, u cest, v parcích, na zahradách. Smrkům se daří v mírném podnebném pásu, nesvědčí jim velká horka. Kdo by je nepoznal na první pohled, může se zorientovat podle jednotlivě vyrůstajících jehliček, čtyřhranných a pichlavých, které dávají větvím jakoby huňatý vzhled. Možná si vzpomenete na dětskou říkanku: "jedlička - učesaná holčička (s jehlicemi uspořádanými do dvou řad), smrk - rozcuchaný kluk (s jehlicemi rostoucími kolem dokola, stlačenými k sobě). Šišky visí směrem dolů, kůra je červenohnědá, tvar koruny kuželovitý, větve uspořádané přeslenitě. Z jednoho stromu si natrháme vždy jen pár výhonků a jdeme dál, abychom jej příliš nepoškodili. Nesbíráme výhonky delší než 5 cm, ideální je délka kolem 3 cm. Nesíbráme poblíž silnic a za deštivých dnů. Kromě sirupů můžeme výhonky nakládat do medu nebo je použít k přípravě nálevu a popíjet formou čaje či kloktat. Nebojte se je ochutnat, dříve si je lidé přidávali na syrovo do jídel, a jsou také pěknou netradiční ozdobou dezertů. Dezinfekční a uvolňující účinky smrkových silic se dále doporučují k inhalacím a  koupelím. 

Výroba sirupu

Výhonky opláchneme a necháme okapat, případně je jen zbavíme nečistot a hmyzích návštěvníků. Vrstvíme do čisté sklenice střídavě s cukrem, cukr zvolíme bílý nebo třtinový. Uvádí se, že za použití bílého se sirupy méně kazí. Výsledný výrobek užíváme po lžičkách, proto není třeba obávat se příliš nezdravého účinku cukru. S jeho množstvím to ale nepřeháníme, abychom spíše než sirup nezískali cukr se smrkovou příchutí. Jako první dáme vrstvu výhonků, kterou zasypeme cukrem, a takto pokračujeme dále, poslední vrstvou musí být cukr. Někdy se ke každé vrstvě přidává plátek bio citronu, nutné to ale není. Sirup by měl vždy chutnat a vonět po použité léčivce, je škoda "přebíjet" ji citronem. Samotné smrkové výhonky navíc obsahují vitamin C a chuťově citron trochu připomínají. Každou vrstvu pořádně upěchujeme, aby ve sklenici nezůstal přebytečný vzduch. Pevně uzavřeme, můžeme ještě přetáhnout celofánem a upevnit gumičkou či provázkem. Necháme 4 týdny stát na tmavším, teplém místě. Hladina ve sklenici bude postupně klesat. Pokud máme k dispozici další čerstvé výhonky, je dobré vrstvy průběžně doplňovat. Po 4 týdnech by již mělo být vytvořeno dostatečné množství tekutiny, kterou slijeme a uložíme do lednice. Při nemocích dýchacích cest užíváme 1-3 lžíce denně, jako prevenci a zdravou dobrotu si můžeme dát denně 1 lžičku. Výborný je také k oslazení čaje, na palačinky nebo do kaše.

Příprava nálevu

Hrst výhonků zalijeme horkou vodou a necháme 15 min vyluhovat. Nenechte se odradit nevýraznou barvou čaje, jeho chuť a vůně vás mile překvapí. Nejlépe lze čaj popsat jako "lesní" smiley Má úžasné jehličnaté aroma a osvěžující, nakyslou chuť připomínající slabší citronádu. Spolu s vůni mladých smrčků si tak domů přinesete kousek zdraví z lesní přírody. Čaj můžete také nechat vychladnout a dát si ho na osvěžení v teplém dni. 

Příprava koupele

1 kg smrkového jehličí přivedeme k varu a povaříme v 5 l vody. Přecedíme a přidáme do koupele. Koupel ze smrkových výhonků nebo jehličí pomáhá k uvolnění svalového napětí, při bolestech zad a při potížích s klouby. Koupeme se 20 minut, po koupeli se zabalíme do županu a zůstáváme v teple, ideálně jdeme rovnou do postele pod peřinu. 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím