05. 06. 2021, 11:19
Letos jsme si na květy hlohu počkali déle než je obvyklé. Teď už jsou ale v plném květu a obsypané včelami bzučí na hony daleko. Ideální je sbírat hloh jakmile začne rozkvétat, což se vám na stinných místech nebo ve vyšších nadmořských polohách může během června podařit. Sušené květy používáme na přípravu čaje, který je skutečným požehnáním pro srdce. Těžko mezi našimi bylinami najdeme rostlinu s podobně silným a podpůrným účinkem na zdraví srdečního svalu. Moderní medicína prokázala, že pravidelné užívání hlohu zvyšuje prokrvení srdce až o 80 %. Proto se z něj vyrábí několik léků, které jsou běžně k zakoupení v klasických lékárnách. Přípravky z květu hlohu nemají žádné vedlejší účinky, jen je potřeba počítat s tím, že působí pomalu. Je tedy důležité popíjet čaj pravidelně a dlouhodobě, buď jako prevenci, nebo hned při prvních příznacích srdečních potíží či problémech s tlakem. Onemocnění srdce, vysoký tlak a ucpané cévy jsou vždy potenciálně život ohrožující a bohužel poměrně časté. Pojďme si tedy rozvzpomenout na tajemství skrytá v květech tohoto krásného keře, který nejspíš roste nedaleko vašeho domova, a který byl našimi předky dobře znám a běžně užíván.
Účinky na zdraví
Květy, v menší míře také listy a plody, obsahují triterpenové kyseliny (někdy se jim také říká hlohové), aminopuriny, flavonoidy a třísloviny. Tato kombinace látek působí v těle jako podpora celého kardiovaskulárního systému: prokrvuje srdeční sval myokard a povzbuzuje činnost srdce, zlepšuje prokrvení mozku, uklidňuje a ulevuje při silném bušení srdce a srdeční arytmii, čistí usazeniny v cévách, přispívá k jejich rozšíření a snižuje krevní tlak, rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce a celkově zlepšuje krevní oběh. Dříve byl nedocenitelným pomocníkem při angině pectoris. Tím, že stabilizuje srdeční činnost, pomáhá i při stresu, celkové únavě, nedostatku energie, závratích a dušnosti. Doporučuje se jako rekonvalescence po infarktu a při srdečních slabostech u starších lidí. Tradičně se osvědčuje také na zklidnění před spánkem a při úzkostech spojených s pocitem tíhy na srdci. Obecně se dá říci, že pomůže i tam, kde srdeční potíže jsou spíše nervového původu. V našich lidových moudrech bývá hloh spojován s postavou sv. Josefa, dobráka od kosti, z jehož poutnické hole prý kdysi vyrostl první keřík. Stejně jako sv. Josef má proto i hloh velké a dobré srdce.
Kde roste a jak ho poznáme
Tento trnitý, středně velký keř bývá někdy klasifikován jako strom, protože může být až 8 m vysoký. Má tří- až pětilaločné listy o velikosti 3-5 cm, z obou stran lesklé a tmavě zelené. Květy jsou pětičetné, drobné, rostoucí po pěti až deseti v chocholičnatých hroznech. Existují různé odrůdy hlohu, které od sebe odlišíme barvou květu. Sbíráme divoce rostoucí hloh obecný a jednosemenný se sněhobílou až jemně nažloutlou barvou květu. Najdeme je nejčastěji podél plotů, polních cest, remízů, na stráních, v houštinách a na okrajích lesů. Okrasné hlohy vídáme často ve městech a parcích, poznáme je podle květů s nádechem do růžova. Můžeme se jimi pokochat, jejich květy ale léčivé účinky nemají.
Sběr a použití
Sbíráme celá květenství, která utrhneme či odštípneme i se stopkou. Nejlepší je vyjít si na květy v době, kdy se alespoň některé z nich teprve začínají rozvíjet z poupat. Můžeme si je nasbírat i s listy sdrhnutými z tenkých větviček. Sušíme společně v tenkých vrstvách ve stínu, listy před sušením nakrájíme. Během září a října se trhají hložinky, drobné červené plody plné vitaminů, které zpracováváme podobně jako šípky. Výborné jsou sušené na čaj nebo do hložinkové marmelády, o které vám povíme začátkem podzimu, až se hlohy začnou červenat.
Příprava nálevu
1 vrchovatou lžičku sušeného květu nebo květu s listem zalijeme 250 ml horké vody a necháme 10 min vyluhovat. Pijeme 2x denně. Nálev má světlounce žlutou barvu a svíravou, nahořklou chuť. Pokud si na hlohovém čaji chcete pochutnat, raději si ho doslaďte medem
Příprava tinktury
Květy vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním alkoholem (50% a více). Nádobu dobře uzavřeme a necháme 3 týdny stát na tmavém místě. Každý den protřepeme. Po 3 týdnech přecedíme a tinktura je na světě.
Vydejte se do přírody a dívejte se po hlohu, překrásném včelami bzučícím keři, nad kterým vaše srdce zaplesá
Komentáře17