Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Česnek medvědí, silák z jarní přírody

17. 03. 2021, 09:22

Začíná sezóna medvědího česneku. Už jste si na něm letos pochutnali? Sbíráme mladé listy před květem, věšinou v průběhu března a dubna, vždy v rozumném množství a jen tam, kde je to povoleno. Listy užíváme čerstvé, protože sušením či mražením se jeho síla ztrácí. Můžeme si je nasekat nadrobno a nasypat na chleba podobně jako třeba pažitku, petrželku, bršlici nebo jarní cibulku. Úžasné jsou nastudeno do tvarohových pomazánek, bylinkových másel, salátů či pikantních jogurtových zálivek. Dochutit a ozdobit jimi můžeme masové a zeleninové vývary, celé listy lze také krátce podusit a nachystat stejně jako listový špenát. V dnešním článku vám poradíme, jak vyrobit domácí pesto. Je to rychlé a jednoduché, pesto skvěle chutná, báječně voní a má krásnou ostře zelenou barvu. Vedle bazalky patří česnek medvědí k nejoblíbenějším základům pro typicky zelená "jarní" pesta. Vyzkoušet můžete také česnekové víno, které má říz a pomáhá při zahlenění. 

Kde roste a jak vypadá 

Jedná se o vytrvalou bylinu ze stejné čeledi jako je bledule, sněženka nebo narcis. Daří se jí na stinných, vlhkých místech, nejčastěji ji najdeme v lužních lesích, na vlhčích loukách nebo u vod. Bývá 10-45 cm vysoká, má podzemní cibuli a drobné bílé kvítky uspořádané do lichookolíku. Listy jsou kopinaté, podlouhlé a hladké, 2-5 cm široké. V lesích někdy nacházíme celé koberce česneku medvědího - je to pastva pro oči! Hotové ztělesnění jarní svěžesti a síly. Látky, které obsahuje, jsou navíc velkou vzpruhou pro unavený organismus. Natrhejte si plný košík a zpestřete svůj jídelníček tímto sezónním pokladem. Pokud si nejste jistí identifikací byliny a obáváte se záměny s konvalinkou nebo ocúnem, řiďte se svým čichem. List česneku medvědího stačí promnout mezi prsty - měli byste ucítit nezaměnitelnou česnekovou vůni.

Vitaminy a zdraví prospěšné látky 

Touto bylinou si prý medvědi po zimě čistí krev. Uvádí se, že ji po zimním spánku vyhledávají a putují za její vůní. Česnek medvědí obsahuje antibakteriálně působící alicin, antioxidanty, značné množství vitaminu C (přibližně 150 mg na 100 g rostliny), železo, hořčík a vitaminy A, B1 a B2. Listy jsou tradičně užívány k očistným kúrám, napomáhají vylučování těžkých kovů, jsou zdravé na srdce, prospívají kardiovaskulární soustavě, doporučují se při vysokém tlaku a mají pozitivní vliv na metabolismus cholesterolu. Jejich konzumace zmírňuje potíže s nadýmáním a celkově prospívá střevní soustavě. Dříve byl medvědí česnek první pomocí při škrkavkách, roupech a dalších střevních parazitech. Podporuje zažívání a funkci nečinných nebo přeplněných střev. Podle lidových mouder také působí proti stísněnosti, úzkostem a pocitu napětí v hlavě. Česnek medvědí, podobně jako česnek setý (kuchyňský), prý zahřívá tělo i duši, rozprouďuje, dodává odvahu, zahání malátnost a nejistotu, zkrátka posiluje náš vnitřní oheň, průbojnost a chuť do života. Tak si z něj pojďme nachystat něco dobrého!

Medvědí pesto

Máme-li nasbíráno větší možství listů, můžeme se pustit do přípravy pesta. Receptů je mnoho - někomu stačí olej a sůl, někdo rád přidá oříšky a parmazán. V každém případě zvolíme kvalitní za studena lisovaný olej, dle chuti sáhneme po olivovém, avokádovém, nebo třeba ořechovém. Zároveň jako u všech druhů pesta můžeme přidat svůj oblíbený druh ořechů. My jsme zkusili kešu ořechy, skvělé jsou také piniové nebo vlašské. Pokud jde o parmazán, zvolíme grana padano či parmigiano reggiano. Sůl přidáváme opatrně. Listy omyjeme a necháme oschnout, oříšky nameleme, všechny ingredience postupně smícháme a rozmixujeme. Na 150 g listů použijeme přibližně 50 g ořechů, 100 ml oleje, 50 g parmazánu a cca 5 g mořské soli. Po přendání pesta do skleničky ještě navrch zakápneme olejem. Skladujeme v ledničce po dobu 1 týdne. Samotné listy v oleji, bez ořechů a sýru, můžeme skladovat i déle. 

Česnekové víno

Hrst čerstvých, nadrobno nasekaných listů krátce svaříme ve čtvrt litru kvalitního bílého vína. Scedíme a dosladíme medem. Víno se dříve doporučovalo starším lidem trpícím dušností spojenou s chronickým zahleněním prsou. 

Bylinkové máslo

Na kostku másla (200-250 g) budeme potřebovat 1-2 hrsti listů a 2-3 špetky mořské soli. Vše rozmixujeme, můžeme přidat i další bylinky, například pažitku, libeček nebo petrželku. Využití je široké, skvěle se hodí nejen na pečivo, ale také ke grilovanému masu, rybám, zelenině nebo na brambory. 

Další použití 

Šťávou vymačkanou z čerstvých listů v odšťavňovači můžeme potírat oblast srdce při rozšířených věnčitých cévách, nebo jí zlehka potřít drobné ranky na kůži. Chceme-li bylinu užívat celoročně, sáhneme po tinktuře. 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše