Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Makové mléko: prevence překyselení a řídnutí kostí

14. 12. 2023, 13:07

V široké nabídce superpotravin z celého světa někdy zapomínáme na poklady, které chránily zdraví našich předků. Mezi málo využívané, ba téměř zapomenuté nutriční zázraky patří i mák! Přesněji řečeno semena máku setého či modrého. Málokdo dnes ví, že úžasným způsobem, jak co nejlépe využít nutričně bohatá maková semínka, je vyrobit si makové mléko. Vzniká pouhým smícháním máku s vodou a řadí se tak mezi rostlinná mléka, která se u nás těší čím dál tím větší oblibě. Pijete klasické kravské mléko, abyste měli dostatek vápníku? Dáváte dětem denně sklenku mléka, aby měly zdravé a silné kosti a zuby? Zpozorněte! Makové mléko obsahuje až 12 x více vápníku než mléko kravské. Ve 100 g máku je totiž přibližně 1460 mg vápníku. Zatímco samotný mák může být těžký na trávení a nelze jej konzumovat ve velkém, makové mléko si můžete dopřát každý den. Dejte si denně 1 sklenku - má příjemnou chuť, prospívá zažívání a dodá tělu spoustu potřebných a snadno vstřebatelných živin. Makové mléko je výborné i k rannímu müssli nebo na přípravu smoothies.  V porovnání s kravským mlékem obsahuje vysoké množství vlákniny. Nezatěžuje proto střeva - naopak jim prospívá a funguje jako přírodní lék na zácpu. 

Co všechno obsahuje 1 sklenka makového mléka? 

Především mastné kyseliny jako je kyselina linolová. Olej v makovém semínku obsahuje dokonce nejvíce kyseliny linolové ze všech běžně pěstovaných jedlých rostlin. Tato kyselina patří do skupiny omega-6 esenciálních mastných kyselin, tzv. PUFA. Je nezbytná pro správný průběh mnoha metabolických reakcí a v našem těle je velmi potřebná - podporuje správné vstřebání a využití veškerých přijatých živin, harmonizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, posiluje cévy, stimuluje krevní oběh, snižuje riziko výskytu srdečních chorob, potlačuje záněty, podporuje imunitní systém a patří mezi antioxidanty.  Kromě vápníku a mastných kyselin najdeme v makovém mléce i vysoké množství bílkovin a vlákniny. Dále celou řadu minerálů a vitamínů, například hořčík, draslík, sodík, železo, zinek, selen, měď, vitamín C, E a vitamíny B skupiny: thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a pyridoxin (B6). 

Pro silné kosti, zdravý spánek a srdce jako zvon

Pravidelné pití makového mléka vám prospěje v mnoha ohledech. Jako bohatý přírodní zdroj vápníku a dalších minerálů a stopových prvků je vynikajícím podpůrným prostředkem při osteoporóze. Pozitivně ovlivňuje kazivost zubů, vypadávání vlasů a lámavost nehtů. Prospívá zdraví a hybnosti kloubů, doporučuje se při revmatických bolestech. Podporuje správnou funkci oběhového systému a harmonizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Zdravý krevní oběh zároveň souvisí i se správným okysličováním mozku. To je zřejmě důvod, proč se mák tradičně doporučoval nejen na zklidnění, ale také na lepší soustředění a duševní výkon. Obsahuje též omega-3 mastné kyseliny, které významně přispívají ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. A konečně: makové mléko, stejně jako mák samotný, je staletími prověřeným prostředkem na uklidnění. Ve vysoké koncentraci a jiné formě byl ostatně v dřívějších dobách pěstován na výrobu opia. Kdo si dá denně sklenku domácího makového mléka, ten pomůže tělu zahnat napětí a zklidnit podrážděné nervy. Makové mléko patří k nápojům, které dokáží snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu. Podporuje také zdravý spánek a napomáhá snadnějšímu usínání. 

Vyrobte si domácí makové mléko

Je to velmi snadné. Mák nasypte do misky a zalijte vodou (přibližně 100 g jemně mletého máku na 700 ml čisté vody pokojové teploty - použijte filtrovanou nebo převařenou). Nechte 4 hodiny odstát. Mák pustí barvu a nápoj získá mléčné zbarvení. Občas promíchejte. Přelijte do mixéru a důkladně rozmixujte (ideálně na vyšší otáčky). Nápoj přelijte přes jemné sítko do lahve a poté ještě několikrát přeceďte, abyste dosáhli čistého mléka bez zbytků rozmixovaných makových semínek. Mezi přeceděním vždy promíchejte. Zbylé kousky máku ničemu nevadí - záleží jen na vás, jak čistou tekutinu chcete pít. Pro opravdu jemné makové (nebo jakékoli rostlinné) mléko je vždy potřeba filtrovat několikrát. K přecedění můžete použít obyčejné čajové sítko, případně bavlněnou tkaninu. Existují ale i speciální filtrační látky pro přípravu rostlinných mlék. 

Rostlinná mléka pro správné pH v těle 

Kromě výše zmíněných účinků je makové mléko skvělým nápojem při překyselení. Mák patří mezi zásadotvorné potraviny, stejně jako třeba mandle. Kdo občas zažíváte překyselení organismu, dobře víte, jak nepříjemné mohou jeho projevy být! Nejčastěji k nim patří pálení žáhy, kyselé říhání, trávicí potíže nebo suchá pokožka. Acidobazická nerovnováha ovšem může stát i za mnohem vážnějšími potížemi, od oslabené imunity a časté nemocnosti až po ucpané cévy, infarkt nebo mrtvici. Téměř všechny biologické procesy (trávení, vylučování, dýchání, tvorba hormonů nebo třeba fungování imunitního systému) totiž probíhají správně pouze za předpokladu, že máme správné pH v těle. Snaha o udržení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami proto v našich buňkách probíhá neustále. A právě rostlinná mléka (makové, mandlové, sojové, ořechové, ovesné, kokosové a další) jsou pro tento proces velkým přínosem. 

Prevence překyselení a řídnutí kostí 

Čím více se do těla dostane kyselin, tím více zásadotvorných látek potřebujeme k jejich neutralizaci. Po dopoledni stráveném u počítače, ve stresu a bez pohybu (ale zato se dvěma kávami s bílým cukrem a obědem ve fast foodu), bychom například měli zbytek dne věnovat vyvážení těchto "kyselinotvorných aktivit". Namísto toho však pokračujeme v podobném rytmu. Našemu tělu pak nezbyde nic jiného než odčerpávat zásadotvorné látky z vlastních tkání - především minerály a stopové prvky ze zubů, nehtů, kostí, cévních stěn a podobně. Nedostatek minerálů ve stravě, a naopak přebytek kyselinotvorných potravin, pak vede ke zvýšené kazivosti zubů (včetně mléčných zoubků u dětí), k osteoporóze (řídnutí kostí), která často trápí ženy po menopauze, k vypadávání vlasů, ke vzniku křečových žil a k mnoha dalším (více či méně závažným) zdravotním komplikacím. Domácí makové mléko tomu brání hned dvěma způsoby: je zásadotvorné a dodává tělu vápník. 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše