Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Václavky nejen na svatého Václava

28. 09. 2021, 08:06

Máte rádi výlety do lesa? Podzimní les je v mnoha ohledech ten nejlepší! Vzduch je chladný a čerstvý, listí hraje všemi barvami, případných pár kapek deště zvládneme pod kapucí, a hlavně: vždy je co hledat a na co se dívat. Houbařská sezóna vrcholí! Jednou z houbiček, kterých si domů můžeme přinést plný koš i během podzimních měsíců, je václavka obecná. Roste v trsech, krásně voní, výborně chutná a je velmi zdravá. Jméno dostala podle patrona české země, protože začíná růst ve dnech okolo svátku svatého Václava. Chladnější počasí jí svědčí, narazit na ni můžeme i v listopadu. Jedlá je pouze dobře tepelně zpracovaná, vždy se proto držíme osvědčených receptů. Tradičně se václavky nakládají do octa - vyzkoušejte náš recept na václavkovou čalamádu. Vynikající je také václavkový guláš - patří sice mezi vegetariánské lahůdky, ale komu by v něm maso chybělo, může si nachystat variantu hovězího guláše s václavkami. Poradíme vám, jak na to. Za prvé je potřeba vyrazit do lesa a nasbírat si koš plný václavek! smiley 

Kde rostou a jak je poznat

Trsy václavek najdeme obvykle na kmenech, pařezech nebo kořenech listnatých stromů, dále na lesních cestách, podél cest, v křovinách a příkopech. Patří k nejrozšířenějším dřevním houbám, které napadají i živé dřeviny. Poznáme je snadno podle do medova zbarvených klobouků. Někdy bývá barva žluto-okrová, jindy spíše béžovo-růžová. Klobouk je 3 až 10 cm široký, pokrytý šupinkami, kterých je nejvíce u středu, směrem k okraji řídnou. Třeň je štíhlý, může být až 15 cm vysoký. Když si na václavky vyjdete za tmy, uvidíte, jak jejich podhoubí světélkuje. 

Použití v léčitelství 

Václavky nejsou jen lahodným, ale také velmi zdravým doplňkem jídelníčku. Jsou ceněné napříč léčitelskými tradicemi, a to i v konkurenci mezinárodně známějších hub, jako reishi nebo hlíva. Obsahují látky, které působí proti bakteriím a plísním, zabraňují množení stafylokoků a pneumokoků, zlepšují srdeční činnost a napomáhají správnému prokrvení mozku. Možná vám vaše babičky a dědové říkali, že václavky pomáhají při "studených nohách" nebo když je někdo "slabý na plíce". Tradiční čínská medicína používá tonikum z václavek na podporu srdeční a mozkové činnosti, správného prokrvení končetin, na posílení plic a jako podpůrnou léčbu nemocí dýchacích cest, především bakteriálního původu. Pomáhají také při překyselení žaludku, pálení žáhy a při potížích s játry. Užívají se obvykle formou tinktury. 

Václavková čalamáda

Václavky očistíme, omyjeme a svaříme v octové vodě: 1 l vody, 3 lžíce octa a 1,5 lžíce soli přivedeme k varu, přidáme václavky, 3-5 min povaříme (až houby vyblednou). Z hlávky zelí vykrojíme košťál, nakrouháme na jemno, dáme do misky, lehce osolíme a necháme vypotit. Cibuli a papriku nakrájíme na tenké proužky, z papriky předtím vykrojíme jádřinec. Květák obereme na malé růžičky. Slijeme zelí a vše smícháme dohromady. Zalijeme vroucím nálevem (1,75 l vody, 1/2 l octa, 10-15 dkg cukru, deko kořenící přípravek), promícháme a necháme chvilku odstát. Ještě horké přendáme do sklenic a pevně zavíčkujeme. Sterilizujeme 20 min při 90 stupních. Teplé sklenice vyndáme z hrnce, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Takto zpracované václavky vám vydrží až dva roky. Jsou ale tak chutné, že budou hned fuč smiley Čalamádu můžeme přidávát na studeno k masu, na topinky, do plněných bramboráčků, na těstoviny a podobně. 

Václavkový guláš

Václavky nakrájíme (nemusí být na drobno), propláchneme a povaříme ve vodě s octem a solí (na 1 l dáme 1 lžíci octa a 2 lžíce soli). Vezmeme hlubokou pánev, na oleji do zlatova osmahneme jemně nakrájenou cibulku a přisypeme václavky. Zasypeme sladkou paprikou, přidáme trošku drceného kmínu a necháme napěnit. Přidáme brambory, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 30-45 min. Ke konci přidáme červenou papriku nakrájenou na proužky. Pokud by vám v houbovém guláši chybělo maso, můžete na cibulce nejprve orestovat na kostičky nakrájené hovězí, a pak teprve přidat další ingredience. 

S příchodem chladného počasí a úbytkem sluníčka se potřebujeme posílit na těle i na duši. A vůně houbového guláše rozhodně patří k těm nejkrásnějším vůním podzimu laugh Tak hurá na ně! 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše