Barion Pixel jatra plice tluste_strevo zaludek slezina_slinivka srdce tenke_strevo mocovy_mechyr ledviny osrdecnik troji_ohrivac zlucnik drevo kov kov zeme zeme ohen ohen voda voda ohen ohen drevo aktualni_organ

Přírodní lékárna Salveo

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Všechny produkty na našich stránkách, které jsou schváleny jako doplňky stravy, nejsou léky a nemůžeme je za předepsané léky zaměňovat.

Barion, visa, maestro, diners club, discover
Pampeliška, smetanka lékařská

Pampeliška, smetanka lékařská

10. 05. 2021, 13:58

Jaro je v plném proudu a důkazem toho jsou i čerstvě zelené louky poseté malými zlatými sluníčky. Kdo by neznal smetanku lékařskou, neboli pampelišku? Tato hojná, sladce vonící vytrvalá bylina je jednou z nejčastěji sbíraných léčivek u nás. Díky ohebným, dutým stvolům a zářivě žlutým, načechraným květům je také oblíbenou bylinou malých holčiček. Stačí najít si pár pořádně vysokých pampelišek a věneček pro princeznu či luční vílu je na světě. Pampelišky mohou být až 40 cm vysoké, s přibývajícími slunečnými dny tedy nemají malé princezny o dlouhé stvoly nouzi. Květní úbory nacházíme od dubna do srpna a když si je při sběru pořádně prohlédneme, zjistíme, že každý z nich je tvořen přibližně 150 tenounkými jazykovými květy. Plodem jsou ochmýřené nažky, díky kterým rozšíří tato moudrá bylina svá semena do velkých vzdáleností. Listy jsou uspořádány do přízemní růžice a celá rostlina je plná bíle zbarvené šťávy, která chutná hořce. Pokud se jí potřísníme, zůstanou nám na prstech tmavé, špatně smytelné skrvnky. Kdo jednou pampelišky sbíral, ten ví, že to už zkrátka patří k věci smiley Smetanka lékařská je jednou z bylin, které jsou léčivé od hlavy až k patě, lépe řečeno od kořene po květ. Listy (čím mladší, tím lepší) jsou skvělé do salátu, z voňavých květů se tradičně vyrábí pampeliškový sirup, stvoly můžeme žvýkat čerstvě utržené. Podporují trávení, jsou zdravé na játra, pomáhají rozpouštět žlučníkové kameny a harmonizovat hladinu cukru v krvi. Nejvíce zdraví prospěšných látek najdeme v kořeni, ze kterého připravujeme nálev na pročištění a celkové posílení organismu. 

Sběr a využití

Ke sběru vždy volíme čistá místa. Květy neoplachujeme, připravili bychom se tak o pyl. Můžeme je protřepat, abychom se zbavili případného hmyzu. Pampelišky nacházíme nejčastěji na loukách, podél cest i na cestách, na mezích, polích a zahradách. Listy je nejlepší sbírat před květem, přidáváme je čerstvé do salátů, polévek či zeleninových příloh. Kořen sbíráme nejlépe časně zjara, ještě před květem, či na podzim, po odkvětu. Jedná se o zásobárnu výživných látek, které každá rostlina potřebuje pro svůj růst. Jakmile začne kvést, jsou tyto látky posílány z kořene do květu, aby se později vytvořila semena. Na podzim se tyto látky stahují zpět do kořene. Květy, které nevyužijeme na sirup, můžeme nasušit a přidávat do čajových směsí s dalšími bylinkami. 

Obsažené látky a zdravotní účinky

Účinnými látkami jsou především taraxacin, který podporuje správnou funkci slinivky, a inulin, vhodný pro diabetiky. Bylinka dále obsahuje antioxidanty, flavonoidy, vitamin C, minerální látky,  mangan, draslík, třísloviny a slizy. Je nedostižným pomocníkem při ledvinových kamenech, při onemocnění žlučníku a potížích s játry. Skvělé jsou jarní detoxikační kúry, kdy si každý den přichystáme nálev z pampeliškového kořene. Tento čaj hořké chuti pročišťuje tělo, revitalizuje, má celkově tonizační účinek, podporuje pocení a je močopudný. Stimuluje také tvorbu a sekreci žluče, čímž prospívá trávení. Bývá součástí hubnoucích diet, napomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a detoxikuje močové cesty. 

Příprava nálevu z kořene

2 lžičky usušeného kořene zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme k varu, necháme 15 min vyluhovat, přecedíme a pijeme po doušcích.

Výroba sirupu

4 hrsti květů zalijeme 1 l studené vody. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme přes noc chladnout. Druhý den přecedíme, květy ještě pořádně vymačkáme. Přidáme 1 kg třtinového cukru. Vezmeme ½ oloupaného citronu, nakrájíme na kolečka a přidáme. Přivedeme k varu, povaříme a necháme zhoustnout. Horké plníme do skleniček. Dle chuti můžeme místo citronu přidat pomeranč. Použijeme-li místo třtinového cukru bílý cukr, bude mít sirup pěknější barvu. V každém případě je ale zdravý, voňavý a lahodný, proto neváhejte a vydejte se na sběr pampeliškových květů. Musíte to stihnout dříve, než se vám promění na něžné kuličky z chmýří a odletí. Příští zlatá sluníčka budou zase až za rok smiley

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím