Anýz, léčivé koření z vánočních perníčků
Znáte bedrník anýz, neboli anýz vonný? Je výbornou aromatickou přísadou do vánočního cukroví. Společně se skořicí, hřebíčkem, zázvorem, kardamomem či badyánem tvoří základ perníkového koření. Možná jste ho také ochutnali v likérech, například v těch klasicky „dovolenkových“, jako je řecké ouzo, turecké raki nebo italská sambuca. Skvěle se hodí do jablečného a hruškového kompotu, přidává se do chleba, koláčů a sušenek, k nakládané červené řepě a k červenému zelí, k rybám či žampionům, a dokonce i k nakládaným okurkám. Dochutí a ovoní maso, omáčky a polévky, zejména pokud se inspirujeme recepty z asijské kuchyně. Patří k silně aromatickým bylinám, takže ho v každém jídle a pití snadno poznáme.
Léčivé účinky
Kromě výrazné vůně a kořenité, nasládlé chuti dodává anýz jídlu látky, které zlepšují trávení, zvyšují chuť k jídlu a podporují správnou funkci střevního traktu. Proto je oblíbenou součástí léčivých čajových směsí na posílení trávicího systému. Pomáhá proti nadýmaní, omezuje plynatost. Urychluje trávení, zvyšuje tvorbu žluče, působí protikřečově, pomáhá s kontrolou tělesné hmotnosti. Dříve také lidé žvýkali semena anýzu, aby se zbavili zápachu z úst. Možná si na jeho štiplavě kořenitou chuť vzpomenete z prvních žvýkaček. Anýz také prospívá dýchacím cestám – napomáhá vykašlávání a podporuje normální funkce dýchacího systému.
Pro maminky a malé uzlíčky
Anýz, stejně jako fenykl, ocení kojící maminky. Podporuje tvorbu mléka a prostřednictvím kojících čajů pomáhá miminkům s trávením. Kdo někdy zažil noci strávené utěšováním děťátka, kterého trápí známé „prdíky“, ten by anýz a jemu podobné byliny vyvážil zlatem. Bolesti bříška a nadýmání jsou totiž spojeny s ustavičným pláčem, nespokojeností a nespavostí. Čajové směsi s anýzem napomáhají tomu, aby mateřské mléko usnadnilo malým bříškům jejich často složité začátky.
Jak anýz vypadá a kde roste?
Používáme sušené dvousemenné plody rostliny, říká se jim dvounažky. Doporučujeme pořídit si je vcelku a namlít nebo rozdrtit krátce před užitím. Bedrník anýz je velmi pěkná bylina s jemnými bílými kvítky. Ty jsou uspořádané v takzvané okolíky se 7 až 15 paprsky. Dorůstá do výšky půl metru, je to jednoletka. Má přímou, nahoře větvenou lodyhu a na ní tři druhy listů. Známou anýzovou vůni mají všechny části rostliny, což může být hlavním poznávacím znamením. Pochází z oblasti Egypta a jižního Středomoří, ve velkém se pěstuje v teplejších oblastech, zejména v Indii, Mexiku nebo ve Španělsku. U nás ho ve volné přírodě najdete nejčastěji na jižní Moravě. Jeho pěstování ale není nijak složité, jde to i v květináči na parapetu. Plody necháváme dozrát, doba sběru je září nebo říjen.
Jak připravit anýzový čaj:
Jednu vrchovatou lžičku sušených plodů zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10-15 min louhovat. Nálev si můžeme dopřát až 3x denně.
Anýz není badyán
Možná jste si všimli, že občas dochází k záměnám anýzu s badyánem. Důvodem je zřejmě anglický název badyánu, který překládáme jako "star anise", tedy hvězdicový anýz. Říká se mu tak proto, že obsahuje stejnou silici - anetol. Díky ní má překrásně tvarovaný plod badyáníku podobnou kořenitou vůni a nasládlou chuť jako anýz. Liší se ale vzhledem a obsahem dalších látek, které anýz sdílí spíše s ostatními rostlinami z čeledi miříkovitých, jako je například fenykl či andělika lékařská. Odlišit je od sebe můžeme snadno díky nápaditému hvězdičkovému tvaru badyánu. Úžasná vůně, chuť, obsažené látky a dekorativní vzhled badyánu určitě také stojí za pozornost, takže o něm třeba někdy příště
Vánoční perníčky s anýzem
Receptů s anýzem je mnoho, ale blíží se Vánoce, a tak bychom se měli pustit do pečení cukroví. Vyzkoušejte tento tradiční rodinný recept na perníčky, nad kterými se u nás doma každoročně pořádají předvánoční setkání. Všechny holky z rodiny, malé i velké, se sejdou u dobrého jídla a pití, povídá se, popíjí a zdobí Jako jedlá PFka se pak koncem roku rozdávají krabičky s perníčky, které skvěle chutnají a krásně voní.
Potřebujete:
65 dkg hladké mouky, 10 dkg tuhého medu, 25 dkg cukru krystal, 25 dkg másla, 4 žloutky, 1 lžíce skořice, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky badyánu, 2 lžíce jedlé sody, 4 lžíce mléka
Zaděláme těsto a necháme 1 hodinu odpočinout. Poté vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme 8 - 10 min na 170 stupňů (při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou), a ještě teplé potíráme rozšlehaným žloutkem, který perníčkům dodá lesklý vzhled.
Bílková poleva:
Cukr moučka, 1 bílek, citronová šťáva, špetka solamylu (nebo jiného škrobu). Polevu je lepší mít spíše hustší konzistence, aby se při zdobení neroztékala. Osvědčeným způsobem, jak perníčky pěkně nazdobit, je mikrotenový sáček s dírkou na konci.
Přejeme vám krásné a voňavé vánoční tvoření
Komentáře
Diskuze je prázdná.