snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Sbírejte lipový květ: pomáhá na teplotu, záněty i rozbouřené emoce

09. 06. 2024, 12:57

Lipový čaj patří k nejstarším přírodním lékům při teplotě a nemoci z nachlazení. Je silně potopudný a močopudný. Při chřipce, viróze, covidu nebo jiném respiračním onemocnění si ho dopřejte a pořádně se po něm vypoťte! Má protizánětlivé účinky, odhleňuje a čistí dýchací cesty, pomáhá při kašli a zánětu průdušek, posiluje tělo (i psychiku) v boji proti infekci, dodává tělu antioxidanty a podporuje celkové pročištění. Ve starých herbářích je lipový květ uváděn i jako prevence zánětu žil, angíny pectoris, infarktu myokardu a mrtvice. Kromě protizánětlivého účinku totiž také ředí krev. Dále pomáhá vyladit zažívání a podporuje vylučování vody z organismu. Při nemoci vás navíc opečuje i po duševní stránce - lípy jsou mateřské a konejšivé. Zahánějí nervozitu, úzkosti a strach. Jemná, medová vůně lipového květu zklidňuje mysl, projasňuje negativní myšlenky, celkově harmonizuje a pomáhá s usínáním. Čaj má navíc krásně zlatavou barvu a lahodnou chuť - proto bývá květ lípy součástí dětských čajových směsí. Dodává jim medově nasládlou chuť i vůni a patří tak k bylinkám, které dětem pomáhají zamilovat si pití léčivých čajů. Prokazatelně terapeutické účinky má i éterický olej z lípy. Používá se při podrážděnosti, nespavosti a zánětu v těle.

Sedněte si pod lípu, zbaví vás napětí 

Víte, že každý druh stromu rezonuje s určitým druhem problému? Při dotyku, obejmutí, relaxaci nebo meditaci v jejich blízkosti se účinek různých stromů trochu liší. Lípa podle stromového horoskopu starých Keltů stimuluje srdeční činnost, pomáhá zklidnit rozbouřené emoce a zbavuje tenze. Je stromem ochrany, míru v duši, laskavosti, mateřství a lásky. Všimněte si, že právě pod lipami nebo v lipových alejích jsou často umístěny lavičky. Celá staletí chodí lidé pod mohutné lípy relaxovat, čerpat sílu, poslouchat včelí koncerty a vdechovat medovou vůni lipových květů.

Tradičně byly lípy vysazovány na duchovně silná místa

Ke křížkům, kapličkám a kostelům. Jako ochránkyně čisté energie často také stojí u studní. Zajímavý je i latinský název lipového dřeva: lignum sanctum (svaté dřevo). Je totiž měkké, poddajné, ideální pro řezbářství a dalo tak vzniknout několika velmi známým oltářům. Dříve byla uctívána jako posvátná - staří Slované pod jejími korunami prováděli obřady a oslavy, ale konaly se pod ní i trhy, svatby, soudy a kázání. Mnohé ze starých lip byly vysazeny u příležitosti ukončení války, aby dohlížely na udržení míru. Během českého národního obrození se pak lípa stala naším národním stromem. Najdeme ji na standartě prezidenta, na státní pečeti i na bankovkách. Poznejte některou z nich "osobně" a choďte si k ní pro květy! Najdte u ní i radost, léčivé pohlazení a mír v duši. 

Sbíráme květ lípy srdčité a velkolisté 

Ostatní druhy u nás běžně ani nenajdete. Lípa srdčitá (malolistá), latinsky tilia cordata, a lípa velkolistá (širolistá), tilia platyphyllos, jsou si velmi podobné a často se kříží. Křížencem je lípa obecná (evropská), tilia vulgaris, tilia europaea. Dosahují výšky až 30 m, mají košatou korunu, tenké
zakulacené listy připomínající tvarem srdce a bílé květy vyrůstající ve vrcholičnatých květenstvích. Sbírat můžeme květy obou původních druhů i jejich křížence. Není proto důležité (a často ani jednoduché) umět je přesně rozlišit. Všechny mají podobné množství účinných látek a stejné uplatnění. Výjimečně u nás můžete potkat ještě lípu stříbrnou, která mezi léčivky nepatří a jejíž květy nesbíráme. K záměně by ale dojít nemělo - snadno ji totiž poznáte podle šedobíle plstnaté spodní strany listů. 

Květy sbírejte málo rozvité - obsahují drahocenný pyl

Když to ale nestihnete dříve, sbírejte i květy těšně před odkvětem. A nebo v čase, kdy je polovina květů v květenství již rozvitá. Nečekejte, až budou rozvité všechny! Snadno by se vám pak mohlo stát, že zmeškáte vhodnou chvíli. Jednotlivá kvítka rychle odkvétají, opadávají a začínají se tvořit plody. Lipový květ vždy utrhněte i s přilehlým blanitým listem. Ideální je provádět sběr během odpoledne, nejpozději do 17 hod. Sbírejte vždy za slunného, suchého počasí a jen pro vlastní potřebu. Sušte v tenkých vrstvách (nejlépe na sítu), na vzdušném, teplém a stinném místě. Lipový květ nemá rád sušení na přímém slunci ani při vysokých teplotách. Sušený květ pak uchovávejte v dobře těsnící sklenici a skladujte v suchu a temnu. Samozřejmostí je, že sbíráme jen na čistém stanovišti, ne ve městech u frekventovaných silnic. Kvalitní sušený květ najdete i na našem e-shopu. Můžete si vybrat mezi sypaným a porcovaným

Obsah účinných látek 

Dříve býval lipový květ běžnou a vysoce ceněnou součástí domácích lékárniček. Co ukrývá, že je tak účinný? Moderní věda potvrdila, že obsahuje kyselinu P-kumarovou, která stimuluje pocení. Dále vysokou koncentraci hojivých slizů, flavonoidy, glykosidy, třísloviny, saponiny a antioxidanty. 

Příprava nálevu 

1 až 2 čajové lžičky sušeného květu zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 min vyluhovat v přikryté nádobě. Scedíme a pijeme 2 šálky denně. Pijeme teplý a po douškách, vdechujeme přitom uklidňující medovou vůni. Při zánětu dýchacích cest nebo při chřipce s teplotou pijte čaj v posteli zachumlaní pod peřinou a snažte se vypotit. Lipový čaj můžeme pít i jako každodenní prevenci respiračních onemocnění. 

Domácí bylinné kapky 

Dalším způsobem zpracování nasbíraných květů je výroba tinktury. Čerstvé, lehce zavadlé květy nasypeme do uzavíratelné sklenice. Bylinkou zaplníme sklenici zhruba do poloviny. Druhým koncem vařečky lehce rozrušíme strukturu. Zalijeme 40-60 % alkoholem až po vršek nádoby. Uzavřeme a necháme 4 týdny macerovat na tmavém místě. Každý den protřepeme. Následně přecedíme přes plátýnko a nalijeme do tmavých lahviček s kapátkem. Užíváme 3x denně 20 kapek. Na tinkturu můžete použít i pupeny, které je ale potřeba nasbírat časně zjara. V Salveo přírodní lékarně najdete kvalitní tinktury z lipových pupenů od české značky Naděje a Serafin. 

Ochutnejte šumivou limonádu 

Jako zdravou dobrotu si můžete nachystat lipovou limonádu! Na 4 l studené vody vezměte 50 dkg třtinového cukru, přiveďte k varu a 2 min povařte. Nechte vystydnout a přelijeme do velké zavařovací sklenice. Přidejte několik hrstí lipového květu a půl lžičky rozdroleného droždí. Pořádně zamíchejte. Zakryjte plátýnkem, například utěrkou, a nechte 24 hod stát. Promíchejte, přeceďte a máte hotovo.

Vyrobte si lipové bonbony pro zdravé mlsání

K přípravě budete potřebovat 3 polévkové lžíce silného lipového čaje z květu, 100 g cukru krupice, 120 g medu a šťávu z 1 malého citronu. Vložte do hrnce, pořádně promíchejte a postupně ohřívejte až do chvíle, kdy hmota začne tuhnout. Přelijte do silikonových formiček, nechte vychladnout a máte hotovo! Zdravě mlsat můžete i s těmito cucacími lipovými pastilkami. Kromě lipového květu obsahují také účinné látky ze zázvoru a přidaný vitamín C. Doporučujeme mít je po ruce při kašli, bolesti v krku či trávicích potížích. 

Zázrak jménem lipový med 

Tento druh medu má světlou barvu a specifickou chuť. Bývá příjemně nahořklý a voní po lípě a rozkvetlých loukách. Velmi často jej včelky vyrábějí nejen z nektaru, ale i z medovice na lipových listech. Lipový med získají jen včelaři, jejichž úly jsou umístěné nedaleko lipové aleje nebo poblíž velké lípy. Pokud se zkušený včelař zaměří na jednodruhový med (přesněji "med s přívlastkem"), musí plástve odebrat a vytočit ve správný čas. Získá tak med s převahou požadovaného stromu nebo rostliny, protože právě tu včelky před odebrání pláství navštěvovaly nejčastěji. Lipový med je úžasným doplňkem čaje z lipového květu nebo jakéhokoli bylinného čaje při teplotě a zánětu dýchacích cest. Posiluje přirozenou obranyschopnost těla a napomáhá rychlejší rekonvalescenci. Stejně jako jiné druhy medu má také prokazatelné antibakteriální účinky. Obsažené enzymy a různé druhy cukru totiž likvidují choroboplodné zárodky a napomáhají tím léčbě bakteriálních onemocnění. Hustá, sirupová konzistence medu navíc pomáhá při ochraptění a je balzámem na bolavý krk. 

Domácí lipový likér 

Tato dobrota spojuje příjemné s užitečným. Bylinné likéry jsou tak trochu "neřestí", kterou ale vyvažují pozitivní účinky obsažených bylinek. Potřebujete 1 l vody, 1/2 kg cukru krupice, 1 l vodky nebo jiného kvalitního alkoholu a 4 velké hrsti lipového květu. Natrhané lipové květy nechte několik hodin "odpočívat". Trochu zavadnou a opustí jej případní hmyzí návštěvníci. Neomývejte, abyste se nepřipravili o drahocenný pyl. Zbavte květy stonků, vložte je do velké sklenice, zalijte alkoholem a nechte 2 týdny pracovat. Každý den zkontrolujte a protřepte. Po 2 týdnech slijte. V 1 litru vody svařte cukr a vzniklým cukerným nálevem zřeďte základ lipového likéru. Několik týdnů pak ještě nechte stát. Likér má báječnou chuť i vůni, je skvělým "šláftruňkem" před spaním, užívá se při zánětu průdušek, rýmě a kašli. Naše babičky jej doporučovaly i při bolestech kostí a kloubů. 

Využití v přírodní kosmetice

Pleťové vody a krémy s obsahem éterického oleje nebo hydrolátu z lipových květů jsou oblíbeným nástrojem ke správné hydrataci pokožky. Doporučují se ženám, které začínají pociťovat únavu pleti. Lípa totiž pomáhá pečovat o první vrásky (a trošku je i oddálit). Vyživuje, hydratuje, zhebčuje a krásně přitom voní. Patří k oblíbeným přísadám výrobců kvalitní přírodní kosmetiky.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše