snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Lahůdková zelenina, kterou potěšíte svůj žlučník i játra

14. 03. 2024, 18:34

Ve Středomoří a dalších jižních oblastech je kulinářskou lahůdkou i osvědčenou léčivkou. U nás sice k běžně užívaným potravinám nepatří, ale v supermarketech na něj narazíte čím dál častěji.

Jmenuje se artyčok - už jste si na něm pochutnali?

Na první pohled připomíná velké, nerozvité poupě. A skutečně - jedná se o jedlý květní úbor krásné teplomilné rostliny cynara cardunculus. Ta byla vyšlechtěna z planého artyčoku právě za účelem sběru nerozvitých květů. Jejich velkými, tvrdými listy je potřeba se propracovat k měkké, bílé dužině, tzv. srdíčku. Srdíčko artyčoku má zajímavou, poměrně sytou a hutnou chuť. Je lahodnou a velmi zdravou přílohou. Skvělý je na česneku, na másle, pokapaný olivovým olejem nebo dochucený středomořskými bylinkami. Pěstuje se například na Sicílii, a to už od 15. století. Jako vyhlášenou lahůdku si jej z Itálie na anglický dvůr nechával posílat Jindřich VIII. Odpradávna je běžnou součástí jídelníčku v Itálii, Řecku, Španělsku a  Portugalsku. 

Mnohé odradí pracná příprava

Z růžice postupně odkrájíme a odloupeme všechny okvětní listy. Proto u nás zřejmě artyčok není až tak oblíbený - z velkého kusu zeleniny, navíc často dovezené z dalekých krajin, zbyde po zpracování jen malý kousek. Představa, že většinu okrájíme a nevyužijeme může někomu připadat jako plýtvání. Římský filosof a přírodovědec Plinius o artyčoku napsal, že je to jediná zelenina na světě, které je v kuchyni po jídle více než na začátku... U této zdravé dobroty je zkrátka nutné prořezat se k "jádru věci". Na pouličních trzích v zemích jižní Evropy vám místní rádi ukážou, jak artyčoky zkušenými pohyby ostrým nožem loupou. Rychle a znalecky se zbavují tuhých listů a v misce před nimi se kupí jedno bílé srdíčko za druhým. 

Může za to Zeus

O tom, proč jsou srdce artyčoku tak dobře skrytá, si můžete přečíst ve starých řeckých bájích a pověstech. smiley Jak už tomu tak bývá, důvodem byla jedna z Diových milostných avantýr... Na ostrově Kinaros prý kdysi žila krásná, dlouhovlasá nymfa. Zeus se do ní zakoukal, chtěl ji mít jen pro sebe a tak ji proměnil v artyčok, aby ji ukryl před zraky všech mužů. Stala se měkkým srdíčkem s jemným chmýřím, obklopeným brněním špičatých, tvrdých listů. Ostrov Kinaros dal také rostlině latinské rodové jméno cynara. 

Proč je zařadit do jídelníčku? 

Srdce artyčoku je nabité antioxidanty, vitamíny a minerály. Přispívá k udržení správné hladiny cholesterolu a cukru v krvi, podporuje kontrolu tělesné hmotnosti a doporučuje se při redukčních a detoxikačních dietách. Napomáhá správnému trávení, normální funkci střev a očistě organismu. Nejen měkký vnitřek květů, ale i listy a lodyha patří k nejlepším přírodním prostředkům na podporu zdraví žlučníku a jater. Je prokázáno, že zvyšují tvorbu žluči a pomáhají tím rozkládat a trávit tuky. Pravidelná konzumace artyčoku pomůže vašim játrům a všem detoxikačním orgánům s čištěním organismu od nepotřebných látek. Rozhodně na něj myslete teď na jaře, kdy je dobré odlehčit stravu a podpořit proces čištění. Artyčok také podporuje vylučování toxinů močí a napomáhá normální funkci močových cest a ledvin. Doporučuje se při alergiích různého druhu, především při ekzémech. Podporou celkové detoxikace totiž čistí i pokožku. Dále je zdravý na srdce a cévní systém, reguluje glukózu a je obzvláště vhodný při riziku rozvoje diabetu. Do jídelníčku jej zařaďte i při potížích s revmatem.

Jak na to? 

U artyčoku platí: čím tvrdší, tím lepší. Starší květní úbory jsou měkčí a nejsou již tak dobré. Poupata (někdy se jim také říká "květinové hlavy") sklizená na jaře bývají zelená, podzimní sklizeň pak mívá nafialovělou barvu. Odřízněte většinu stonku a okrájejte přibližně dvě třetiny tvrdých listů. Místa, kde byly listy, oloupejte nožem a špičku se zbylými listy odkrojte. Měkkou dužinu zbavte jemného chmýří. Tím se propracujete k samotnému srdíčku, které pokapejte čerstvou citronovou šťávou a vložte do mísy se studenou vodou. Díky citronu nezačnou obnažená srdíčka hnědnout - někdo proto plátky citronu přidává i do misky s vodou. Jakmile máte všechna srdíčka vyloupaná, můžete je osušit a začít s tepelnou úpravou. Uvařte si je na páře - pro vaše tělo je to nejzdravější možnost. Vynikající jsou ovšem i restované nebo zapékané. Srdíčka artyčoku můžete jíst i syrová - v Řecku se často namáčejí v česnekovém dipu nebo se zalévají různými omáčkami. U nás jsou oblíbená hlavně povařená (cca 20 min) a přelitá rozpuštěným máslem nebo kvalitním olivovým olejem. Někdo je přidává do masových ragů či zeleninových ratatouille. Sterilovaná jsou zase populární přísadou na pizzu. 

Náš tip: artyčoky ovoněné tymiánem 

Čerstvě vyloupaná srdíčka vložíme do vody, přidáme sůl, 2-3 stroužky česneku, pár snítek tymiánu, několik plátků bio citronu a pár kapek kvalitního olivového oleje. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Podáváme s kořenovou zeleninou orestovanou na červené cibulce. 

Co s hromádkou listů a dalších odřezků? 

Pokud by vám velkého množství odřezaných kusů artyčoku bylo líto, zbavte se jen vnějších listů, které jsou nejtvrdší. Měkčí části povařte (délka vaření závisí na čerstvosti, měkkosti a velikosti artyčoku). Obecně ale platí, že jakmile jdou okvětní listy artyčoku snadno odloupnout, jsou hotové. Můžete si je opět polít rozpuštěným máslem nebo kvalitním, za studena lisovaným olejem. Lze je také namáčet do dipu nebo zpracovat do zeleninové polévky. 

Lodyha, listy i kořen jsou tisíce let známou léčivkou 

Na zeleninu vás neužije? Podpořte své zdraví artyčokem ve formě přírodních doplňků stravy. Lodyha s listy mají vysokou koncentraci biologicky aktivních látek na podporu detoxikačních procesů v těle. Vyzkoušejte šťávu z listů - doporučujeme 2 x denně 25 ml, cca 30 min před jídlem. Pokud máte raději popíjení teplých bylinných čajů, sáhněte po sušené nati. 2-3 šálky denně jsou vhodné při hubnutí a očistných kúrách. Artyčok u nás najdete i ve formě bylinných kapek. Kdo dává přednost kapslím, které jednoduše zapijete a spolknete, může sáhnout po kapslích s výtažkem z kořene artyčoku. Nabízíme je také v kombinaci s mletými semeny ostropestřce - tato kombinace je zaměřena na regeneraci a posílení oslabených jater. 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše