Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Poznáváte ji? Čistí krev a podporuje pěkný vzhled.

20. 02. 2024, 19:55

Tato průbojná bylina vyrůstá ze země mezi prvními. Pročistí vám krev, posílí imunitu, zažene únavu a zlepší vzhled vlasů, pokožky a nehtů. Sbírat ji můžete už koncem února. Její čerstvě zelené výhonky s ježatými okraji většinou vykukují ze země už v předjaří. Podle starých herbářů a zkušeností našich předků, ale i podle moderních studií a laboratorních rozborů obsahuje přesně to, co po zimě potřebujeme! Řeč je o kopřivě, houževnaté rostlince, kterou u nás zná snad úplně každý.

Říká se, že má bojovného ducha

Ve starověkých kulturách byla dokonce zasvěcena Marsu, bohu ohně a války. U bylinek je to poměrně neobvyklé - však se také nebojí dát o sobě vědět! Při dotyku umí bolestivě požahat, takže si jich všimneme, i když se zrovna neskláníme přímo k nim... proto je také většinou známe už od útlého dětství. smiley Rozlišujeme vysokou a hojně rozšířenou kopřivu dvoudomou (urtica dioica) a menší, vzácnější kopřivu žahavku (urtica urens). Kopřiva dvoudomá je vyšší - bývá až 1,5 metru (vzácně 2 m) vysoká a má podlouhlé, špičaté listy s pilovitě zubatými okraji. Kopřiva žahavka je její menší příbuznou - mívá okolo 30 až 40 centimetrů a její listy jsou spíše vejčitého tvaru s výrazně ozubenými okraji. Obě kopřivy jsou pokryty žahavými chlupy, tzv. trichomy. Obě také patří mezi jednoletky a obsahují přibližně stejné množství účinných látek. 

Jedlá a užitečná je od hlavy až k patě 

Roste jak ve volné přírodě, tak ve městech, parcích nebo zahradách. Sbírá se na čaje, odvary, oplachy a tinktury, ale i do salátů, nádivek, špenátů, smoothies a mnoha dalších receptů. Ke sběru se samozřejmě hodí jen kopřivy z čistého prostředí, nikoli z měst, průmyslových zón nebo z blízkosti silnic. Najdete je u vody, v křovinách, na okrajích cest, luk a lesů, podél zdí, plotů a stavení. Během teplých zim můžeme kopřivu sbírat celoročně. Nejlepší je ale začít časně zjara kořínky a mladými výhonky, které obsahují vysokou koncentraci účinných látek. Později sbíráme celou nať (lodyhu s listy), v druhé půlce léta pak především kopřivová semínka a na podzim opět kořeny. Rostlina je jedlá celá a její možnosti využití jsou opravdu mimořádné. 

Co obsahuje?

Především železo a další minerální látky (vápník, hořčík, draslík), kyselinu křemičitou (díky níž prospívá vlasům, pokožce a nehtům), kyselinu listovou, vysoké množství zeleného barviva (chlorofyl), třísloviny, vitamín C, A, B2 a K1, kyselinu pantotenovou (vitamín B6), glukoniny (snižující hladinu cukru v krvi), kyselinu šťavelovou, mravenčí a octovou, karotenoidy, flavonoidy, aminokyseliny a také histamin a acetylcholin, neuroransmitery důležité pro zdraví cévního systému, nervové soustavy a mozku. 

Kopřiva čistí krev a léčí chudokrevnost

Na jaře pomáhá zejména tím, že čistí krev. Dodává tělu železo, bojuje proti chudokrevnosti, podporuje krvetvorbu a krevní oběh. Zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, zahání únavu, nabíjí energií a celkově tonizuje. Příznivě ovlivňuje srdce a cévní systém, ulevuje při pocitu "těžkých nohou" a harmonizuje hladinu cukru v krvi. Doporučuje se při riziku rozvoje diabetu (proto ji najdete například v čajové směsi Anticukr). Snižuje hladinu krevního cukru (glukóza) v séru a může tak pomoci předcházet hyperglykemii. Mluví se také o jejím pozitivním vlivu na využití glukózy v tkáních. Při riziku rozvoje cukrovky doporučujeme pravidelné popíjení kopřivového čaje nebo užívání kopřivové tinktury. Může vám to pomoci oddálit užívání léků na cukrovku (ústně podávaná antidiabetika). Kopřivovou kúru vyzkoušejte i při vysokém krevním tlaku (hypertenze) a při těchto potížích: studené nohy, nedostatečné prokrvení rukou a nohou, zúžení cév a ischemická choroba dolních končetin (ICHDK), angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce. 

Na močové cesty a urogenitální systém 

Kopřivové čaje byly tradičně užívány při potížích s močovými cestami a ledvinami. Čistí, posilují a zvyšují celkovou odolnost urogenitálního systému. U mužů pomáhají při zvětšené prostatě, u žen při různých problémech s menstruačním cyklem (vynechaná či nepravidelná menstruace, bolesti a křeče v  podbřišku, silné krvácení a větší ztráta krve). V kombinaci s dalšími bylinkami doporučujeme kopřivu i při těchto potížích: chronický zánět ledvin, cystitida, uretritida, opakované infekce močového měchýře, močové a ledvinové kameny, močový písek. 

Pomůže při rozladěném zažívání 

Nebojte se sáhnout po kopřivě při potížích se žaludkem, žlučníkem, slinivkou břišní (pankreas) nebo slezinou. Podporuje také správný pohyb střev a zdraví střevní mikroflory (střevní mikrobiom). Je výbornou bylinou na podporu normální činnosti celého gastrointestinálního traktu. Pomáhá při zahlenění žaludku - v minulých staletích lidé pili kopřivové čaje při různých žaludečních potížích, například se žaludečními vředy. Schopnost podpořit správné zažívání (i pravidelné vyprazdňování) je také jedním z důvodů, proč kopřivu tradičně užíváme v kuchyni. 

Své stálé místo má v celé řadě staročeských receptů

Zejména v těch jarních a velikonočních. Nejlepším příkladem je kopřivová nádivka nebo kopřivový "špenát". Mladé výhonky si ale můžete i jen tak pomačkat a přidat do salátů nebo do zeleninových smoothies. Vynikající jsou i tzv. "green soups", tedy zeleninovo-bylinkové polévky. Ve všech zmíněných receptech se kopřivy kombinují s dalšími jarními léčivkami. Společně s mladými výhonky většinou můžeme nasbírat i začínající bršlici kozí nohu, žabinec ptačinec, mladé listy jitrocele a pampelišky, později i listy prvosenky nebo květy fialek. Všechny tyto bylinky nejen dobře chutnají, ale hlavně patří k tomu nejzdravějšímu, co si na jaře můžeme dopřát! 

Zdravá pokožka a krásné vlasy

Máte kožní potíže a zplihlé, suché vlasy bez objemu? Vyzkoušejte kopřivové oplachy. Pro tyto účely je nejlepší odvar z kořene, můžete ale povařit celou rostlinku. Pokožku pak opatrně potírejte nebo ji vyživujte pravidelnými obklady či oplachy. Kvalitu vlasů a pokožky hlavy zlepší oplachy nebo pravidelné vtírání či vmasírování odvaru do pokožky hlavy a do vlasů. Musíte ale vytrvat, protože viditelných výsledků dosáhnete až přibližně po měsíci pravidelné každodenní péče. Kopřiva pomáhá i při svědění pokožky hlavy, při řídnutí a vypadávání vlasů nebo když vás trápí lupy. Hodí se při sklonech k mastným vlasům, ale zároveň nevysušuje. Trošku ztmavuje, takže se doporučuje spíše při tmavších odstínech. Máte-li blond vlasy, sáhněte namísto kopřivy po heřmánku, který zlepšuje přirozeně světlý odstín. Pro vnitřní užívání doporučujeme bylinné kapky Vlasy, pleť, nehty s obsahem výtažku z kopřivy, lopuchu, přesličky, pýru a dalších bylin tradičně užívaných na podporu pěkného vzhledu. 

Kopřivou proti chřipce a nemoci z nachlazení 

Kromě zahlenění žaludku pomáhají kopřivové čaje a tinktury zmírňovat i zahlenění dýchacích cest. Hodí se na pročištění, osvěžení a posílení organismu znaveného bojem s infekcí. Kopřivové čaje pijte, pokud vás často zmáhají chřipky a respirační onemocnění. Jedná se o silné přírodní tonikum, které funguje i jako prevence častých zánětů. Kopřiva posiluje imunitu, zahání únavu, pomáhá překonat vyčerpání a urychluje tak regeneraci po nemoci. Zatímco při kašli, rýmě a bolesti v krku sáhneme spíše po bylinách užíváných primárně na podporu dýchacích cest (jitrocel, podběl, divizna, sléz, topolovka a mnoho dalších), po nemoci užívejte kopřivu na urychlení regenerace. Pro více energie při fyzické zátěži a únavě doporučujeme Kopřivovou směs, která kromě kopřivy dvoudomé obsahuje například i rozchodnici, břízu, kotvičník a pampelišku. 

Je zdravé nechat se požahat? 

Také vám jako dětem říkali, že požahání od kopřív je zdravé? Možná si vzpomenete, jak vaše babičky a dědové říkávali: "nebreč, to je dobré na revma". Šlehání kopřivami byl dokonce starý "lék" na chronickou bolest revmatických kloubů. Co je na tom pravdy? Kopřiva opravdu prospívá normálnímu stavu kostí a kloubů, pomáhá při artritidě, odvodňuje a je přírodním antirevmatikem. Tradičně se doporučovala i při dně a pakostnici. Při dotyku a tzv. "požahání" se ovšem do kůže dostávají hlavně již zmíněné látky jménem acetylcholin a histamin (a také serotonin, který zvyšuje účinek obou těchto látek). Jedná se o neurotransmitery prospívající normální činnosti cévní soustavy. Kopřiva díky nim neovlivňuje ani tak stav kostí a kloubů, jako spíše správné prokrvení. Pupínky, které vám po požahání mohou naskočit, tak rozhodně nejsou na škodu. Na plánovaný sběr kopřiv ale i přesto doporučujeme rukavice. smiley 

Náš tip: kopřiva přestane žahat ve chvíli, kdy ji trochu pomačkáte

Takto ji můžete přidávat nepovařenou do salátů nebo na chleba - jednoduše ji pomačkejte, například v hmoždíři nebo mezi dvěma prkénky. To se vám bude hodit i v případě, že si chcete nachystat obklad na bolavá záda nebo podvrknutý kotník - aplikujte čerstvě nasbírané listy nebo výhonky, které předtím rozmačkáte na kaši. Žahavé účinky kopřivových chloupků se také ztrácejí spařením vodou o teplotě okolo 80°C. 

Slovy známých bylinářů 

Páter František Ferda uvádí, že kopřiva rozpouští vše, co do těla nepatří, a "zbavuje usazenin a nahromaděných škodlivin". Švýcarský bylinář Johann Künzle napsal, že "kdyby ji před námi nechránily žahavé chlupy, byla by kopřiva již dávno vysbírána". Inspirovat se můžeme i zkušenostmi Marie Treben, rakouské bylinářky českého původu: "S radostí často slýchám, kolik lidí poznalo léčivé účinky kopřivy na vlastním těle. Nedávno mi tak jedna paní napsala, že celé měsíce pila denně kopřivový čaj. Nejenže navzdory každodenní těžké práci pozbyla jakoukoli vyčerpanost a únavu, zmizelo i hnisající kuří oko, které jí způsobovalo bolesti vystřelující až do stehna, a k jehož léčbě se však vzhledem k pracovní vytíženosti nedostala. Stejně tak zmizela nehtová plíseň, k jejímuž operativnímu odstranění v nemocnici se nemohla odhodlat". Svatá Hildegarda z Bingenu, bylinářka a léčitelka z 12. století, zase kopřivu uvádí jako rostlinu na pročištění žaludku. V raně novověkých herbářích je vedena jako prostředek ke zmírnění dny a řídnutí vlasů. 

Připravte si kopřivový čaj 

Mladé jarní výhonky pomačkejte, zalijte vroucí vodou, nechte 10 min vyluhovat, sceďte a pijte po douškách. Dopřát si můžete 2-3 šálky kopřivové vzpruhy denně. Výhonky si samozřejmě můžete i nasušit a schovat na celoroční popíjení detoxikačních nálevů, nebo si z nich vyrobit domácí tinkturu. Když kopřiva povyroste, hodí se na přípravu čaje celá nadzemní část rostliny. Pít můžete i nálev z kořene, především jako cenný zdroj minerálů a tříslovin. 

Výroba tinktury 

Na tinkturu se nejvíce hodí kořen nebo mladé výhonky. Vše důkladně omyjeme, nakrájíme na drobno a zalijeme 40 - 60 % alkoholem. Necháme 4 týdny stát na teplém místě, občas protřepeme. Poté scedíme a uchováváme v uzavřené nádobě. U nás v Salveo přírodní lékárně najdete například vysoce kvalitní kopřivovou tinkturu z kořene

Příprava oplachu na husté vlasy a zdravou pokožku

Blahodárný účinek kopřivy na vzhled vlasů znají ženy už celá staletí! Nejúčinnější je pro tyto účely výluh z kořene. 2 vrchovaté hrsti oddenků namáčíme přes noc ve studené vodě, ráno výluh zahřejeme, necháme ještě 10 min luhovat, scedíme a omyjeme vlasy. Neoplachujeme vodou. Máme-li k dispozici jen nať s listy, postupujeme následovně: 10 hrstí čerstvě nasekané rostliny vložíme do 5 l studené vody a pomalu zahříváme. Necháme 5 min vyluhovat, scedíme a omyjeme. Vlasy budou po kopřivové kúře pevnější, pružnější a bude podpořen jejich růst. Mytí vlasů kopřivovým výluhem se doporučuje také při svědění pokožky hlavy, kterého nás kopřiva rychle zbaví. 

Čistící pleťová voda 

Pomáhá především při akné a ekzémech, ale i na unavenou, povadlou pleť. Vezměte hrst čerstvých kopřivových listů a 200 ml převařené, odstáté vody. Přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Odvar přeceďte. Uchovávejte v ledniččce a užívejte k potírání pokožky vždy ráno a večer. Spotřebujte do 5 dnů. 

Čerstvá šťáva na osvěžení

Čerstvě nasbírané výhonky můžeme odšťavnit v odšťavňovači a užívat po lžičkách - 3 x denně 1 čajovou lžičku do sklenice vody. Hodí se na pročištění, na celkové posílení a proti jarní únavě. Šťávu uchováváme v lednici a spotřebujeme do 2 dnů. Kopřivu můžeme do odšťavňovače přidávat k různým druhům zeleniny - na dochucení a zvýšení zdravotního účinku čerstvě vymačkané zeleninové šťávy. Vyzkoušet můžete i tuto kopřivovou šťávu z naší nabídky. 

Kopřiva v kuchyni

Uvařte si třeba kopřivový špenát! Kopřivy spaříme, necháme okapat a rozmixujeme nebo nasekáme na drobno. Nakrájíme cibulku, zpěníme na sádle a přidáme nasekané kopřivy. Podusíme, vmícháme česnek utřený se solí a opepříme. Na závěr dušení vmícháme 2 vajíčka, důkladně promícháme a ještě chvilku povaříme. Kdybychom chtěli špenát zjemnit, můžeme během dušení přidat smetanu. Pokud by někomu chuť kopřiv připadala příliš výrazná, může použít více česneku, případně kopřivy před přidáním k cibulce nespařit, ale povařit. Vynikající je také "zelená" jarní polévka s kopřivou a medvědím česnekem: nakrájejte cibuli a orestujte ji na rozehřátém oleji, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte na malé kousky nakrájenou jarní či kořenovou zeleninu dle vaší volby. Osolte a povařte. Kopřivové výhonky důkladně propláchněte, nakrájejte na drobno a spařte. Poté přidejte do polévky a ještě asi 2 minuty povařte. Přidejte na drobno nakrájené listy medvědího česneku. Můžete opepřit a dle chuti přidat muškátový oříšek. Rozmixujte do hladka. Servírujte s opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky. 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše