snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Čekanka a káva cikorka: jak na domácí výrobu

27. 09. 2023, 16:38

Světle modré květy čekanky obecné jen tak nepřehlédnete. Na každém stonku rozvětvené lodyhy jsou vždy 2-3 květy, takže od června do září je rostlinka doslova obsypaná modrými hvězdičkami. Od začátku léta do pozdního podzimu přitom stále rozkvétají další a zahlédnout je můžete na každém rohu. Čekanka je u nás běžná v přírodě i ve městech - často je proto označována za plevel. Jedná se ale o léčivou a všestranně využitelnou bylinu! Sbírá se květ, list i celá nať, ale to, čím si bylina vysloužila svou popularitu, je její kořen. Z praženého kořene si totiž můžete vyrobit zdravý a po staletí oblíbený horký nápoj - cikorku.

Barva i vůně cikorky připomíná kávu

Neobsahuje však kofein a je proto ideální alternativou ke kávě (například při vysokém tlaku nebo pro těhotné a kojící). Kdo si čekanku v čistém prostředí vyhlédne ještě během květu, nebude mít později problém s její identifikací. Pro sběr kořenů je nejlepší čas těsně před příchodem prvních mrazíků, kdy rostlina vytuší příchod zimy a všechny své cenné látky stáhne dolů do kořenů. Letos to tedy zatím vypadá spíše na druhou půlku října. 

Zdravotní výhody nápoje z čekanky 

Proč pít místo pravé kávy cikorku? Protože má báječnou, zemitou chuť a příjemné aroma. Je skvělá s mlékem a medem, a navíc posiluje zdraví. Právě kořen byliny totiž obsahuje nejvíce účinných látek. Pro zdravotní účely sice dáváme přednost čaji nebo tinktuře, i opražený kořen si však uchová velkou část svých pozitivních účinků. Které to jsou? Čekanka, lidově čagánek, pruská káva nebo hanička, podporuje správnou funkci jater, žlučníku a střev. Celkově pročišťuje, je zdravá na srdce, pomáhá při nechutenství a harmonizuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahuje inulin, vlákninu důležitou pro zdraví střevní mikroflóry. Toto prebiotikum (v kombinaci s ostatními obsaženými látkami) napomáhá hubnutí, podporuje kontrolu tělesné hmotnosti a je podpůrným prostředkem při redukčních dietách. Kdo máte zažívací potíže, vysoký cholesterol nebo oslabená játra, zajděte si do přírody vyrýpnout ze země kořen čekanky a vyrobte si zdravou "kávu".

Poradíme vám, jak na to! 

Že jste to nikdy nedělali? Nevadí. Napoprvé se vám možná práce s kořeny bude zdát špinavá a zdlouhavá, ovšem s horkým šálkem ryze domácí cikorky v ruce vám pak bude dobře na duši i od žaludku. smiley Co k tomu potřebujete? Na sběr kořenů čekanky se vybavte něčím, čím se vám rostlinku, která bývá až 1 m vysoká, podaří vyzdvihnout ze země - například rýč. Čerstvě nasbírané kořeny pak omyjte, případně dočistěte pomocí kartáčku. Nakrájejte na drobno, rozprostřete na pečící papír a sušte v troubě při 200 °C. Tímto sušením - pražením dojde ke karamelizaci obsažených cukrů a vznikne příjemně kávová barva, chuť i aroma. Kořeny se nesmí spálit, jen mírně zhnědnout. Vychladlé kořeny pomeleme na jemno a rozmixujeme na prášek nebo podrtíme v hmoždíři. 1 lžičku cikorky pak zalijeme a pijeme jako turka. Můžeme také nechat pár minut vyluhovat a poté scedit. Dle chuti zjemníme mlékem a osladíme medem, třtinovým cukrem nebo třeba javorovým sirupem. 

Vyzkoušejte i další náhražky kávy

Kromě kořenů čekanky se k pražení běžně užívají kořeny pampelišky, žaludy, žito, ječmen, pšenice, špalda nebo například i pecičky z šípků. Můžete je užívat buď samotné nebo k nim před zalitím přidat trochu namleté pravé kávy. Příprava je stejná jako u cikorky - plodinu vždy nakrájíme na drobno a opražíme. V případě žaludů je navíc potřeba je oloupat a důkladně povařit. Více o žaludové kávě najdete v článku Žaludy v kuchyni: z náhražky zdravou výživou. Oblíbenou kávovinou bez kofeinu je také Melta, která vzniká smícháním a opražením kořene čekanky, bulvy cukrové řepy a obilovin (žita a ječmene). Všechny tyto náhražky (neboli "zdravé kávy") jsou přirozeně bezkofeinové a zdraví prospěšné.

I klasické kafe může být lék 

Ani pravá zrnková káva ovšem není bez zdravotních pozitiv. Ještě v 18.století byla podávána jako lék na nízký tlak a "neduživost". Původně se u nás tento nápoj z upražených, jemně mletých semen plodu kávovníku prodával v lékárnách. Doporučoval se na posílení po nemoci a jako efektivní stimulant. Problém nastává ve chvíli, kdy to přeháníme s množstvím, máme vysoký tlak, cítíme se překyselení nebo se z jakéhokoli důvodu potřebujeme vyhnout kofeinu. Lidem s nízkým tlakem nebo častými stavy únavy a myšlenkové či fyzické zatuhlosti ovšem bude kofein naopak prospívat. Jedná se totiž o alkaloid, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje tlak. Dnes máme všeho dostatek a volba je tedy čistě na vás. yes

Trocha historie 

Je zajímavé, že rozmach cikorky přišel skutečně až s rozmachem pravé kávy. Zatímco čaje z čekanky (z natě i kořene) se u nás podávají odnepaměti, nápoj z praženého kořene začal být oblíbený až v 18. století. Alespoň tedy podle starých herbářů a kuchařek. Důvod je prostý: zrnková káva byla tehdy již známou, ale špatně dostupnou surovinou. Většina domácností si o ní mohla nechat jen zdát a tak se začaly hledat způsoby, jak chuť a vůni pravé kávy co nejlépe nahradit. Postupně se tak nápoje z pražených obilovin a kořenů i plodů léčivek staly běžnou součástí kuchyní. V majetnějších rodinách bývalo i malé množství pravé kávy, která se s tzv. náhražkami míchala, aby déle vydržela. 

Návrat ke zdraví 

Dnes už nejde o peníze ani o celkovou dostupnost, ale o zdravý životní styl a především o znalost vlastního těla. Komu káva dělá dobře a nemusí si hlídat příjem kofeinu, ten si cikorku a další "náhražky" může dopřát jen tak pro chuť. Kdo cítí, že mu káva (ať už v menším nebo větším množství) neprospívá, může si vybrat z široké nabídky "kávovinových nápojů". A hlavně: kořen čekanky si můžete nasbírat a nachystat sami z vlastních zásob. Brzy už nastane čas jejich sběru, tak neváhejte a vyjděte si na ně. Práce s kořeny bylin je energizující, zemitá a posilující - zkuste to a uvidíte! 

Náš tip: zdravotní účinky čekanky obecné můžete využít i pomocí bylinných kapek a směsí. V nabídce naší přírodní lékárny najdete i samotný kořen čekanky, určený k přípravě nálevu nebo k opražení. 

Komentáře1

01. 07. 2024, 09:02:54
Jan - odpovědět
A kdy, prosím, u nás byl ten komunismus? Nějak jsem ho asi propásl, jsem jen ročník 1949.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše