22. 08. 2023, 16:39
Sametově modré borůvky patří k největším dobrotám pozdního léta! V oblíbenosti a četnosti sběru jsou u nás na druhém místě - hned po houbách. Často se na ně vydávají celé rodiny. Sbírat bychom je měli pěkně ručně, jednu po druhé, šetrně ke keříku. Čas strávený sběrem slaďounkých bobulek je úžasnou relaxací v přírodě, na čerstvém vzduchu a s pohledem upřeným do zeleně. Pár si jich vždy rovnou sezobněte - stejně nejspíš neodoláte! V teplých dnech jsou skvělým osvěžením a hlavně: jedna hrst čerstvých borůvek se postará o vaši potřebnou denní dávku antioxidantů, minerálů a vitamínů. Výživová hodnota "obyčejných" lesních borůvek je totiž opravdu vysoká! Soutěžit s nimi u nás může jen aronie, rakytník a šípek. Všechny tyto plody jsou tak nadupadné výživnými látkami, že hravě splňují kritéria tzv. superpotravin.
Kde a kdy je hledat?
Borůvky jsou plodem rostliny jménem brusnice borůvka. Také jste si hned vzpomněli na brusinky? Ty rostou na keříku jménem brusnice brusinka - společně patří do rodu brusnice a čeledi vřesovcovitých, u nás hojně rozšířených. Brusnice borůvka je nízký, hustě rozvětvený keřík s vejčitě okrouhlými lístky. Roste v horských smrčinách, ale i v nižších nadmořských výškách, v bučinách, doubravách, ve smíšených lesích, na pasekách, světlinách a u vřesovišť či rašelinišť. Na většině míst dozrávají borůvky od července do září, někdy je ale nacházíme už v červnu nebo naopak ještě v říjnu, zvlášť pokud podzim nespěchá s chladnými teplotami. Borůvky po nasbírání vždy propláchněte a buď rovnou použijte nebo nasušte či zamražte.
![](/files/static_pages_files/images/bor%C5%AFvky10.png)
Nízkokalorická dobrůtka
Přiznejme si, že když už si se sběrem borůvek dáme tu práci, chceme si na nich hlavně dobře pochutnat.
Vynikající jsou jen s cukrem a tvarohem, případně se šlehačkou nebo ráno s jogurtem či jako součást snídaňových kaší. Úžasné jsou borůvkové koláče, dorty zdobené čerstvými borůvkami nebo stará dobrá klasika - sladké borůvkové knedlíky. Na podobné "hříchy" bychom těžko našli zdravější a zároveň chutnější ingredienci. Borůvky můžeme také zpracovávat do džemů, marmelád, šťáv, sirupů, smoothies a kompotů. Chceme-li využít nejen chuť a nutriční hodnotu, ale i léčivé schopnosti, můžeme si je nasušit a celý rok si z nich připravovat posilující čaje.
Domácí čaje pro zdraví a sílu
Příprava nálevu je snadná - borůvky necháme po natrhání zavadnout na slunci a pak je dosušíme umělým teplem (buď v sušičce či na nízký stupeň v otevřené troubě, kdy teplota nepřesáhne 40 stupňů). 1 lžičku sušených borůvek pak nadrtíme, zalijeme vroucí vodou a necháme 10-15 min vyluhovat. Scedíme a pijeme po douškách, plody můžeme i rozžvýkat a sníst. Na výrobu bylinných tinktur z brusnice borůvky se ovšem kromě plodů používají i listy a pupeny. Oboje sbíráme na jaře, listy (případně celou nať) můžeme sbírat i poté, co rostlinka ztratila plody, ale jen do doby než začnou žloutnout či opadávat. Nálevy můžeme připravovat jak ze sušených plodů, tak z listů, případně z celé nadzemní části brusnice borůvky (s výjimkou zdřevnatělých částí).
![](/files/static_pages_files/images/boruvky11.png)
Co borůvky obsahují a s čím pomáhají?
Co se skrývá v malých, sladkých bobulkách? Například vitamíny K, C, B2, B5, B6 a provitamín A. Dále široká škála minerálů, především draslík, mangan, hořčík, železo, zinek, vápník, měď a chrom. Borůvky vám také doplní potřebné antioxidanty, konkrétně flavonoidy a anthokyaniny. Tyto důležité látky jsou silnými ochránci našich buněk. O antioxidantech je všeobecně známo, že chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů, čímž významně podporují zdraví celého organismu a zpomalují proces stárnutí. Kombinace antioxidantů obsažených v borůvkách se navíc často dává do souvislosti se snížením rizika celé řady chronických onemocnění, zejména cukrovky. Proto je brusnice borůvka běžnou přísadou přípravků na podporu udržení správné hladiny cukru v krvi a celkového zdraví při diabetu. Najdete ji například v DIA kapkách.
Pružné cévy a nohy bez křečových žil
Plody brusnice borůvky jsou zdravé na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zlepšují pevnost a pružnost cév. Pravidelně byste si je měli dopřát při vysokém cholesterolu, při jakémkoli typu diabetu, při kornatění tepen (ateroskleróza) nebo když vás začínají zlobit křečové žíly. Uvádí se také, že 3-4 hrsti borůvek týdně jsou lékaři potvrzeným způsobem, jak snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice. Na borůvkové zpestření jídelníčku myslete i při pocitu těžkých nohou. Trpíte často na otoky a mravenčení? Dělají se vám na nohou metličkové žilky? Za tyto nepříjemnosti bývá zodpovědná tzv. chronická žilní nedostatečnost, která postihuje až polovinu dospělé populace (častěji ženy než muže). Přispívat k ní může horké počasí, vysoké podpatky, nedostatek spánku, celodenní stání nebo sezení či zvýšená fyzická námaha. Od pocitu těžkých nohou a dalších příznaků žilní nedostatečnosti vám uleví buď vhodné doplňky stravy nebo právě čerstvé či sušené borůvky.
![](/files/static_pages_files/images/bor%C5%AFvky9(1).png)
Oči jako rys
Pravdu měly i naše prababičky, když o borůvkách říkávaly, že jsou zdravé na oči. Obsahují totiž tzv. makulární karotenoidy, konkrétně lutein a zeaxantin. Tyto látky najdeme v sítnici lidského oka, kde působí jako filtr vysokoenergetických částic modrého světla. Společně s anthokyaniny a vitamínem A přispívají k lepšímu prokrvení sítnice, zlepšují noční vidění, pomáhají při šerosleposti a celkově zostřují zrak. Chrání naše oči před slunečním zářením a oxidačním stresem. Prokazatelně snižují riziko vzniku šedého zákalu a fungují jako prevence degenerativních očních onemocnění. O luteinu a zeaxantinu, stejně jako o dalších karotenoidech, se mluví i v souvislosti s duševním výkonem a kognitivními funkcemi. Jejich správné množství prospívá například vývoji řeči a plynulosti projevu, dále paměti a rychlosti zpracování podnětů. Jinak řečeno: nedivte se, když se vám na procházce lesem zbystří mysl a zostří zrak. Nejspíš jste si cestou pochutnali na borůvkách.
Nemáte borůvky po ruce? Sáhněte po bylinných kapslích Oči s extraktem z borůvky, vitamínem C, B2, E, zinkem a dalšími zrak posilujícími látkami.
Zdravá střeva a vyladěné trávení
Sušené borůvky jsou osvědčeným přírodním lékem na akutní i chronický průjem. Po malých dávkách je můžete jíst buď samotné nebo si je nachystat ve formě nálevu. Působí protizánětlivě, posilují střevní mikrofloru, brání množení patogenních mikrobů a dokáží tak rychle a účinně zastavit střevní potíže. Čaj z borůvek pomáhá i při zánětu střev (dráždivý tračník, ulcerózní kolitida), při zúžení střev, při Crohnově chorobě, polypech, hemeroidech a dokonce i při rakovině střev a konečníku.
![](/files/static_pages_files/images/bor%C5%AFvky7.png)
Proti zánětům všeho druhu
Nejen plody, ale i listy brusnice borůvky mají protizánětlivé účinky! Doporučují se především na záněty chronické, jako je například revmatoidní artritida, ale pomohou i při akutním zánětu žaludku (gastritida) nebo slinivky (pankreatitida). Dříve byly hojně užívány jako prevence žaludečních vředů - regenerují totiž oslabenou sliznici a brání jejímu poškození žaludečními kyselinami. Jak konzumace čerstvých borůvek, tak popíjení nálevu či kloktání odvaru ze sušených plodů a listů pomáhá při zánětech v dutině ústní, při paradentóze a angíně. Čaje také snižují horečku při chřipkách, nachlazeních a dalších horečnatých onemocněních. Při kašli, který dráždí ke zvracení, se může podávat čerstvě vymačkaná šťáva. Močopudný účinek borůvek je zase dobrou prevencí ledvinových kamenů a zánětů močových cest.
Vyzkoušejte čaje z naší nabídky
Spotřebovali jste všechny borůvky do koláče nebo do knedlíků? Nevadí!
Určitě jste si na nich pochutnali. Sušené borůvky na přípravu čaje najdete ZDE. Ochutnejte také voňavý ovocný čaj s borůvkami a brusinkami nebo oblíbený Borůvkový džbánek, kde kromě borůvek a brusinek najdete i šípky a plody aronie.
Sáhněte po tinktuře z pupenů brusnice borůvky
Výtažky z pupenů jsou moderním a efektivním způsobem, jak z každé rostlinky získat vysoké množství účinných látek. Vyzkoušejte tinkturu z pupenů borůvky - pomáhá například při pocitu "těžkých nohou", protože podporuje správnou činnost cévní soustavy. Stejně jako všechny formy užívání borůvky také obsahuje neobyčejně vysoké množství antioxidantů a látek, které podporují normální stav zraku.
Komentáře
Diskuze je prázdná.