Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Rozmarýn pro bystrou mysl i voňavé letní grilování

20. 07. 2023, 09:09

Svou vůní připomíná sluncem rozpálená mořská pobřeží a když na něj v přírodě narazíte, srdce vám zaplesá. Tento stálezelený, huňatý keřík je přímo nabitý sluneční energií. Čím více tepla a slunce, tím více aromatických silic a dalších látek, které nejen krásně voní, ale hlavně léčí. Rozmarýn lékařský je totiž kulinářským pokladem i po staletí známou, vysoce ceněnou léčivkou. Pomáhá například rozproudit oslabený krevní oběh, zvyšuje tlak, zlepšuje paměť, zklidňuje psychiku, zbavuje úzkostí a podporuje trávení. V divoké přírodě ho u nás nehledejte - roste spíše v teplých krajích, zejména v oblastech podél Středozemního moře, které jsou jeho domovem. My si rozmarýn můžeme pěstovat v květináči a od pozdního jara do příchodu zimy ho mít na balkoně, terase či zahrádce. Na zimu je bylinku potřeba přesunout dovnitř nebo alespoň na závětrné místo, kde teplota neklesá pod 5 °C. Celoročně nám také bude dělat radost doma za oknem.

Rozmarýn není rozmarný

Naopak, při pěstování je oblíbený pro svou nenáročnost. Stačí mu dostatek slunce a vzdušné vlhkosti. Nejlépe se mu daří v písčité, dobře propustné zemině. Nesnáší přemokření - snadno mu při něm hrozí zahnívání kořenů. Semínka vyséváme v průběhu března, ideálně k oknu přímo na parapet. Při klíčení má rozmarýn rád teplotu kolem 20°C, určitě ne nižší. Po květnových zmrzlých můžeme rostlinku přesunout ven. Pamatujte: šťastný rozmarýn je rozmarýn na slunném stanovišti. Dostatek světla potřebuje i v zimě. Při vaření, pečení a grilování pak můžete otrhávat úzké lístky, které na první pohled připomínají jehličky. Jejich vůni určitě dobře znáte - používají se buď samotné nebo jako součást známého provensálského koření. Hodí se k masu, rybám, do těstovin, rizot, polévek i omáček. 

Oblíbená léčivka starých Řeků a Římanů

Za účelem výroby tinktur a esenciálních olejů je lepší sáhnout po rozmarýnu rostoucím více na jihu. Právě hojnost slunce totiž umocňuje jeho léčivou moc. Divoce rostoucí rozmarýny dosahují výšky až 2 m, jsou rozložité a hustě obsypané kopinatými, čárkovitými lístky. Ty jsou někdy lesklé a sytě zelené, jindy mají nádech do šeda až stříbrna. Rostlina bývá bohatě větvená a po několika letech začíná ve spodní části dřevnatět. Když se rozmarýnu daří, dožívá se až 30 let. V antickém Řecku a Římě rostl u každého stavení a zmínky o něm najdeme i ve starých řeckých bájích a pověstech. Píše se v nich třeba o rozmarýnovém víně nebo o snítce rozmarýnu, která se používala při svatebních obřadech podobně jako dnešní myrta. Studenti, básníci a filosofové si větvičky rozmarýnu vplétali do vlasů nebo si z nich pletli věnečky, aby podpořili paměť a bystrou mysl. V Shakespearově Hamletovi měla zase větvička rozmarýnu zajistit, že na sebe odloučení milenci nikdy nezapomenou. Dnes bylinu zkoumáme v souvislosti s pozitivními účinky na krátkodobou paměť a mluví se dokonce i o jejím využití při léčbě Alzheimerovy choroby...

Přírodní vzpruha pro mozek 

Moderní věda objasňuje, proč staří Římané věřili, že jim rozmarýn pomůže zbystřit mysl a udržet dobrou paměť. Obsahuje totiž unikátní kombinaci silic, které prokrvují mozek, stimulují jeho činnost a zlepšují tak naše kognitivní funkce. Hlavní z těchto složek, cineol, byl intenzivně zkoumán v souvislosti s inteligencí laboratorních krys. Ty měly pod jeho vlivem o 15 % lepší výsledky při orientaci v labyrintu. Jinými slovy: kdo každý den říkáte věty typu "co jsem to vlastně chtěl" a "kam jsem to zase dal" nebo si připadáte zpomalení, zmatení a neakceschopní, sáhněte po rozmarýnu. V tradiční čínské medicíně platí za bylinu podporující mozkovou činnost už několik tisíc let. 

Povzbudí a zklidní zároveň

Není to protimluv? Rozhodně ne. Voňavý rozmarýn je totiž specifický právě tím, že má stimulační a zároveň uklidňující účinek. Obsažené látky posilují krevní oběh a lehce zvyšují krevní tlak. Zároveň však uzemňují, zklidňují mysl a uvolňují vnitřní napětí. V přírodě existuje mnoho rostlin, které stimulují a dodávají vitalitu. Většina z nich ale současně umocňuje vnitřní neklid, který roste spolu s energií dodanou tělu. Rozmarýn je proto ideální volbou pro lidi zpomalené vnitřní nejistotou, nepřekonanými strachy, neuspořádanými myšlenkami, bázlivostí a únavou ze života jako takového. Proto ho najdeme v bylinných směsích doporučovaných při nervovém vyčerpání. Kromě čajů a tinktur má podobný účinek i vůně éterického oleje. 

Na studené ruce i nohy 

Tím, že posiluje krevní oběh, také odstraňuje nepříjemný pocit chladu v končetinách. Jsou vám tyto potíže dobře známé? Vypijte si 2x denně šálek nálevu z rozmarýnu nebo sklenku rozmarýnového vína. Uvidíte, že to zabere lépe než vlněné ponožky. Vzhledem k obsahu látek podporujících zdraví kardiovaskulárního systému dále bylinka tonizuje cévy a pomáhá při tzv. stařeckém srdci. Prokrvuje vnitřní orgány (například dělohu a játra), čímž prospívá jejich normální funkci. V klášterních zahradách se v minulých staletích pěstoval zejména za účelem ozdravných koupelí. Ty měly kromě správného prokrvení celého těla zmírňovat či odstraňovat ochrnutí po mrtvici. Doporučovaly se také při svalových a nervových bolestech a při bolestech páteře a zad. V neposlední řadě pomůže rozmarýn i při ženských obtížích - nepatří sice k ženským bylinám číslo jedna (více například v článku o řebříčku), ale může být účinným doplňkem nebo příjemnou obměnou. Napomáhá léčbě vaginálních výtoků, upravuje cyklus, zmírňuje bolesti a posiluje při nervovém vypětí. 

Podpora trávení a voňavé koření v jednom 

Obsažené silice, hořčiny a třísloviny podporují správné zažívání a ulevují při nadýmání a pocitu plnosti. Pozitivní účinky má bylina na celou trávicí soustavu. Uvolňuje hladké svalstvo a může tak být rychlou pomocí při křečích v břiše. Zároveň podporuje vylučování žluče a tvorbu žaludečních šťáv. Snítky rozmarýnu nebo nadrcené lístky jsou proto ideální na dochucování lehčího i těžšího masa určeného ke grilování, pečení a rožnění. Máte-li rozmarýn doma nebo si ho třeba přivezete nasušený z dovolené, používejte ho jako koření. Je skvělý ke všem druhům ryb, masa a zeleniny, výborně chutná s olivovým olejem a hodí se i k různým sýrům a šunkám. Delší a silnější větvičky lze také použít jako přírodní grilovací jehlice. Lístky buď sdrhnete nebo kousky jídla napícháte a navléknete přes ně - začněte vždy ze směru od spodu větvičky. Nelámou se a samy jsou silně aromatické - nejlepší jehlice na grilování, jaké si můžete přát! 

Rozmarýn pro vnitřní i zevní použití

Tradiční formou užívání jsou bylinné kapky a tinktury. Dále můžeme využít samotnou sušenou bylinu určenou k přípravě nálevu či odvaru, oblíbené jsou i různé čajové směsi s rozmarýnem a éterický olej určený k aromaterapii. Rozmarýn bývá také součástí kadidel a vykuřovacích směsí. Často se s ním setkáváme i v  přírodní kosmetice - je oblíbenou příměsí šampónů, sprchových a pleťových olejů, mýdel a květových či pleťových vod. Při zevním použití se uplatňuje hlavně jeho schopnost prokrvovat a stimulovat, což oceníme nejen u pokožky, ale například i u vlasových kořínků. Má také skvělé detoxikační, čistící a antiseptické vlastnosti. 

Příprava posilujícího čaje 

1 čajovou lžičku sušeného rozmarýnu zalijte 1/4 l čerstvě převařené vody a nechte 10 min vyluhovat v přikryté nádobě. Sceďtě a pijte max. 2 šálky denně.

Znáte rozmarýnové víno? 

Posiluje oběhový systém, voní po kafru a má zajímavou, silně kořeněnou chuť. Na jeho přípravu ale potřebujete čerstvě natrhaný rozmarýn - ze sušeného to nikdy nebude ono. Jednotlivé větvičky (nikdy nesbíráme zdřevnatělé části) nasekáme na drobno a vsypeme do skleněné lahve (naplníme ji asi z jedné čtvrtiny). Zalijeme kvalitním červeným vínem a necháme 3 - 4 týdny stát. Občas protřepeme. Poté scedíme a pijeme 1 malý panáček ráno nalačno, opět max. 2 x denně. 

Komárům nevoní, vyrobte si repelent

Zhruba z 10 g sušeného romarýnu si můžete připravit účinný přírodní repelent. Jak na to? Vezměte 1/2 l vody, přiveďte ji k varu, odstavte, vsypte rozmarýn a nechte několik hodin stát. Po vychladnutí sceďte a k tekutině přidejte 1 polévkovou lžíci vinného octa. Promíchejte, přelijte do lahvičky s rozprašovačem a uchovávejte v chladu. Neničí oblečení, neškodí přírodě, nedráždí pokožku a spolehlivě odpuzuje komáry i další bodavý a savý hmyz. Pro zesílení účinku můžete rozmarýn nakombinovat s dalšímí bylinami s repelentním účinkem, například s levandulí, citronovou trávou, meduňkou nebo mátou peprnou. 

Na závěr trocha slovíčkaření: rozmarýn nebo rozmarýna? smiley

Co je správně? A proč se říká oboje? Odpověď najdeme u květů. Jedná se o bíle, modře či modro-fialově zbarvené kvítky, které bylince vysloužily původní latinský název ros marinus, tj. mořská rosa. S rozšířením křesťanství se ale o rozmarýnu začalo mluvit v souvislosti s Pannou Marií. Postupně se tak kromě mořské rosy začíná objevovat i podobný název Mariina rosa. V jednom z nejznámějších příběhů prchala Panna Maria s malým Ježíškem před Herodovými vojáky do Egypta. Když si potřebovala odpočinout, schoulila se s děťátkem pod mohutný rozmarýn. Svůj modrý plášť přehodila přes keř s bílými květy, které prý do rána zmodraly. Anglosaská obdoba názvu bylinky, rosemary, pak shodou okolností ukrývá dvě ženská jména: Rose a Mary. To vedlo k tomu, že se dnes v některých jazycích o rozmarýnu mluví jako o Mariině růži. Ženský rod dal zároveň vzniknout české rozmarýně a my si tak můžeme vybrat mezi oficiálním názvem - rozmarýn - a lidovou rozmarýnkou, kterou známe i ze staré dětské písničky. Na tom pražským mostě, rozmarýna roste... heart

Komentáře2

26. 07. 2023, 09:18:26
Nikola - odpovědět
Moc hezký článek o rozmarýnu. Mě tedy vždy přes zimu umrzne a doma uschne. Rozmarýn mě krásně voní a děkuji i za tyto informace:-)
04. 09. 2023, 15:02:28
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, moc děkujeme, jsme rádi, že Vás článek potěšil. Rozmarýn se někdy může "tvářit", že usychá, a lákat nás tak k jeho přemokření. I v případě, kdy je zemina na dotek suchá, doporučujeme spíše rosit než zalévat. Bylinky, které na zimu mění své stanoviště, to každopádně nemají nikdy snadné :-) Držíme palce, aby Vám rozmarýn letos vydržel! Pohodové dny přeje Salveo.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše