Barion Pixel

Přírodní lékárna Salveo

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Barion, visa, maestro, diners club, discover Salveo.cz na Firmy.cz
Šeřík voní i léčí

Šeřík voní i léčí

16. 05. 2022, 09:57

Šeřík obecný, latinsky sfyring vulgaris, je keř z čeledi olivníkovitých, který může být až několik metrů vysoký. Rozkvétá zpravidla na začátku května, kdy nás do té doby snadno přehlédnutelné keře začínají okouzlovat záplavou překrásných kvítků. Barvu mají fialovou (světlý odstín šeříkově fialové dal této barvě v mnoha jazycích svůj název), nachovou, purpurovou nebo bílou. Květy mají omamnou až smyslnou vůni - ne nadarmo kvete šeřík v květnu, měsíci lásky. Jeho vůni mají zamilovaní ve velké oblibě - působí smyslně, vytváří uvolněnou atmosféru a navozuje chuť na milování.  Dříve mu byly přičítány přímo mysteriózní účinky - obsažené vonné silice prý podporují schopnost vybavit si minulé životy, vyvolávají jasnozřivost a otevírají v mysli bránu k alternativním světům. V Osmanské říši se také šeříkové větvičky používaly k vyhánění zlých duchů. Do Evropy byl šeřík dovezen v 16. století, kdy se poprvé objevuje jak na okrasu v zámeckých oborách, tak v klášterních zahradách jako léčivka. Květy tohoto okrasného keře můžeme totiž zvesela používat na přípravu čajů, odvarů, obkladů, mastí, olejů či tinktur. Díky vysokému obsahu bioaktivních látek jsou skvělým pomocníkem při léčbě celého spektra onemocnění. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na široké uplatnění šeříku při výrobě parfémů a v kosmetickém průmyslu. Šeříkový vonný olej je dnes oblíbenou příměsí krémů, mýdel, sprchových gelů či masážních olejů. 

Účinné látky

Šeřík obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, glykosidy, alkaloidy, lignany, třísloviny, fenolové kyseliny - chlorogenovou a kávovou, flavonoidy a éterické oleje. Při vnitřním použití pomáhá na migrénu, celkově zklidňuje, uvolňuje napětí, je dobrý na revma, ulevuje při angíně a problémech s krčními mandlemi, pomáhá při bolestech v krku, zmírňuje žaludeční nevolnost, zrychluje metabolismus a napomáhá hubnutí, účinně bojuje s bakteriálními infekcemi, čistí afty a posiluje ústní dutinu při zánětech dásní. Pojďme si proto povědět, co dobrého a voňavého si z nasbíraného šeříku můžete nachystat. 

Vnitřní použití 

Nejoblíbenější je šeříkový čaj, sirup, nebo cukr. Čerstvě natrhaný šeřík je také jedlou ozdobou dortů a dalších dezertů. Pokud máte doma květnové oslavence a máte možnost natrhat si v čistém prostředí šeřík, vyjděte si na něj a posypte narozeninový dort záplavou fialových květů. Máte-li možnost natrhat si plný košík, vyberte si některý z našich skvělých receptů!

Je libo šálek voňavého čaje

Vezměte hrst kvítků (čerstvých nebo nasušených), zalijte 250 ml převařené, horké vody a nechte 15-20 min luhovat v přikryté nádobě. Pijte po doušcích. Úžasný je hlavně při migrénách a na uklidnění pocuchaných nervů nebo podrážděného žaludku. 

Šeříkový cukr 

Cukr s vůní šeříku je naprosto luxusní záležitostí. Do vyvařené, suché a čisté sklenice dávejte střídavě vrstvu cukru krupice a květů šeříku. Můžete použít i cukr třtinový. Pevně uzavřete a uložte na tmavé, chladnější místo. Občas protřepte. Po pár dnech otevřete, vysypte do mísy a květy vyberte. Ovoněný, obarvený cukr nechte proschnout a poté uzavřete do sklenice. Je skvělý do čaje, do limonády nebo na přípravu krémů a dezertů. 

Šeříkový sirup 

Na 1 hrnek květů vezmeme 1 hrnek cukru krupice (použít můžeme opět i třtinový), 1 hrnek převařené vody, případně šťávu z půlky citrónu. Vodu nalijeme do hrnce a mírně ohřejeme, ne až k varu. Přidáme cukr a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Teprve pak přivedeme k varu a přidáme kvítky. Necháme 5 min probublávat (nikoli vřít) a scedíme. Ještě horký sirup přelijeme do vyvařené, čisté a suché lahve a necháme vystydnout. Skladujeme v lednici a užíváme do teplých i studených nápojů. S příchodem horkých dní vám skvěle dochutí domácí limonádu! Použít se dá i na přípravu dezertů nebo jen tak, jako dobrotku na lžíci. 

Vnější použití 

Díky obsahovým látkám mají přípravky z šeříku úžasný vliv na pleť. Vyhlazují vrásky, vypínají pokožku a mají anti - aging efekt, který je způsoben vysokým obsahem antioxidantů. Výborným přípravkem sloužícím k omlazení pleti je šeříkový olej. Aplikujte ráno a večer na vyčištěnou vlhkou pleť jemným vklepáním do pokožky. Masáž šeříkovým olejem také uvolňuje ztuhlé svaly. Olej obsahuje i přírodní UVA a UVB látky. 

Jak vyrobit šeříkový olej

Je to úplně snadné! Vezměte několik hrstí kvítků a nasypte je do vyvařené, suché a čisté lahve. Upěchujte je, aby se jich do lahve vešlo co nejvíce. Zalijte kvalitním, za studena lisovaným olejem (nejlepší je slunečnicový). Lahev uzavřete a postavte na temné místo (nemusí být chladné, stačí nám pokojová teplota). Všechny květy musí být zcela ponořeny a nad nimi musí být vrstva oleje. Nechte 2-3 týdny odstát a poté sceďte přes sítko. Šeřík ještě vymačkejte (nebo nechte okapat), abyste využili každou kapku. Skladujte nejlépe v tmavé, skleněné lahvi a uchovávejte na chladném, tmavším místě. Šeříkový olej domácí výroby používejte k ošetření pokožky nebo do koupele. Je také vhodnou přísadou do inhalací - pomůže při bolestech hlavy z nachlazení, působí antibakteriálně a zklidňuje psychiku. 

Komentáře1

20. 05. 2022, 00:10:55
Jarmila - odpovědět
A co teprve šeříkový pudink! To uvaříme vanilkový pudink dle běžných zvyklostí a přidáme hrst omytých čerstvých šeříkových květů. Povaříme a květy ještě ozdobíme a pak jíme, jíme, jíme... S množstvím květů však nepřeháníme. Dobrou chuť. Šeřík není místo léků, zaslouží však úcty, vděku.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím