19. 12. 2021, 10:44
Krátce před Štědrým dnem přichází ta pravá chvíle na nepečené druhy cukroví. Veliké oblibě se těší vosí hnízda neboli včelí úlky, které si můžete připravit na několik způsobů. Další osvědčenou dobrotou je kakaovo-piškotová roláda: tu si rozhodně nenechte ujít! Výborné jsou taky tvarohové kuličky raffaello, kokosovo-rumové kuličky nebo čokoládové pralinky. Nepečené cukroví je snadné na přípravu a skvěle doplní vaši nabídku vanilkových rohlíčků, pracen, lineckého a perníčků. Na vánoční stůl určitě patří a často z něj dokonce mizí jako první! Pokud pečete neradi nebo jste to letos nestihli (případně se většina snědla dřív, než se stihla rozležet...), s těmito nepečenými dobrotami si zachráníte reputaci. A ještě zabodujete! Poradíme vám, jak na to
Vosí hnízda - klasika, která nesmí chybět
Krásná na pohled, voňavá a chuťově nedostižná! Říká se jim také včelí úlky a patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Dříve vás mohly odradit hliníkové formičky, ze kterých těsto nešlo moc dobře vyklápět. Dnes už si můžete pořídit formičku otevírací, ke které patří i nástavec na vyhloubení důlku pro náplň. Práce pak jde lépe od ruky a úhledné včelí úlky se vám na podložce množí jako mávnutím kouzelné hůlky... Kromě formičky potřebujete ještě cukrářský (nebo obyčejný mikrotenový) sáček na náplň. Bez formičky se neobejdete, bez sáčku ano - pokud ho doma nemáte, můžete náplň nabírat lžičkou nebo mazacím nožem. Bude to sice trochu "uplatlanější", ale výsledek je stejný.
Tmavé těsto - kakaové
250 g piškotů nameleme na jemno a smícháme s 400 g cukru moučka. Přidáme 150 g másla, které si vyndáme s předstihem, aby bylo povolené. Přidáme 3 lžíce kakaa, 5 lžic mléka a 5 lžic rumu. Zpracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme ztuhnout do lednice (min. 2 hodiny). Na přípravu těsta si nechte dostatek času, samotné hnětení vám zabere asi 15 min. Tuto práci si můžete urychlit kuchyňským robotem, na závěr je ale potřeba ho ještě propracovat rukama tak, aby se nedrobilo. Pokud se vám zdá, že hnětete a hnětete a těsto stále není kompaktní a drobí se, nevzdávejte to Dále si připravíme náplň: 1 žloutek, 70 g cukru moučka a 80 g povoleného másla. Vymixujeme do hladka, můžeme přidat lžíci rumu. Ze ztuhlého těsta pak odkrajujeme kousky, které obalíme v moučkovém cukru, vložíme do formičky a pořádně upěchujeme. Vyhloubíme důlek, naplníme krémem a zatlačíme piškotem. Chvilku přidržíme, aby se piškot, tvořící podstavec vosího hnízda, pěkně přilepil. Otevřeme formičku (případně vyklepneme z "vyklepávací" formičky) a máme hotovo. Rychlou a efektivní pomůckou je stojánek, do kterého se vkládají otočená vosí hnízda ještě bez krému. Jedno po druhém pak naplníte a na závěr "nasadíte" piškoty.
Světlé těsto - ořechové
Zajímavou obměnou jsou ořechová vosí hnízda. 200 g namletých vlašských ořechů nebo 100 g ořechů a 100 g namletých piškotů smícháme s 200 g moučkového cukru a přidáme 1 bílek. Náš tip: tříbarevná kombinace. Na vánočním stole vypadají nádherně tři barvy vosích hnízd: světlé, tmavé a namáčené v čokoládové polevě (čokoláda na vaření zjemněná kouskem másla).
Kakaovo-piškotová roláda se žloutkovým krémem
Tato luxusní záležitost je skutečným pokladem mezi nepečenými dobrotami! Rozplývá se na jazyku, má jemnou chuť a úžasně vláčnou texturu. Kromě ingrediencí budete potřebovat potravinovou fólii na vytvoření rolády. Suroviny na těsto: 300 g mletých piškotů, 300 g moučkového cukru, 125 g másla, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, 1 pytlík kakaového pudinku a 2-5 lžic mléka. Piškoty nameleme na jemno, smícháme s moučkovým cukrem, kakaem a pudinkovým práškem. Přidáme máslo, které jsme předtím nechali povolit, rum a 2-3 lžíce mléka. Uhněteme těsto (v případě potřeby přidáme mléko) a rozdělíme ho na dvě šišky (abychom získali 2 menší rolády). Dále si připravíme krém: 250 g másla vyšleháme s 200 g moučkového cukru, 2 žloutky a 1 vanilkovým cukrem. Těsto vložíme mezi dvě potravinářské fólie a válečkem uválíme na placku. Sundáme vrchní fólii a potřeme krémem. Širokou stranou začneme rolovat a za pomoci fólie stočíme do rolády. Zabalené do fólie dáme ztuhnout do lednice a máme hotovo! Roládu uchováváme v chladu a servírujeme studenou.
Rumové kuličky s rozinkami
Klíčem k úspěchu této jednoduché klasiky mezi kuličkami je včasné namočení rozinek do rumu - nejlépe den nebo dva předem Na přípravu těsta potřebujeme: 240 g moučkového cukru, 60 g kakaa, 100 g strouhaného kokosu, 80 g povoleného másla a 2 bílky. Zpracované těsto dáme ztuhnout do lednice, aby při tvarování nebylo příliš lepkavé. Rozinky slijeme a necháme okapat (vyhneme se tak rozmočení kuličky). Na jednu kuličku dáme 2-3 rozinky (podle preferované velikosti), vzniklé kuličky pak obalujeme ve strouhaném kokosu. Uchováváme v ledničce a spotřebujeme do týdne.
Tvarohové kuličky raffaello
Šťavnatá chuť těchto kuliček je inspirována slavnými kokosovými bonbony a mezi vánočním cukrovím patří k těm novějším. Na slavnostní tabuli jim to ohromně sluší - vypadají jako posypané čerstvě napadaným sněhem. Nejsou tak sladké a v porovnání s ostatním cukrovím jsou téměř dietní. Jejich přípravu si klidně nechte až na poslední chvíli, hotové budou raz dva. Postup: smícháme 150 g polotučného tvarohu, 40 g strouhaného kokosu a 10 g medu. Přidáme 20 g na jemno namletých blanšírovaných mandlí a rozmixujeme. Dáme na hodinu odpočinout do ledničky. Ze ztuhlé směsi tvarujeme kuličky a do každé z nich "zabalíme" 1 celou mandličku. Na závěr obalíme ve strouhaném kokosu. Uchováváme v chladu a mlsáme studené - tak chutnají nejlépe.
Čokoládové pralinky
Čokoláda patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky - a co by to bylo za mísu s cukrovím, kdyby v ní chyběly čokoládové pralinky? Receptů je mnoho, vyzkoušejte třeba tento: potřebovat budete kvalitní krémové mascarpone, 70% čokoládu, kvalitní silnou kávu a likér dle vaší volby. Jak na to? Odvážíme 125 g mascarpone a necháme změknout. Ve vodní lázni rozpustíme 125 g čokolády a necháme vychladnout. Mascarpone krátce vyšleháme, aby se provzdušnilo. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu, 1 lžičku kávy (vychladlé) a 1 lžičku likéru (oblíbený je například Amaretto). Zamícháme, nemixujeme. Dáme do ledničky nejméně na 2 hod. Ze ztuhlé směsi pak odkrajujeme kousky a ručně z nich tvarujeme kuličky. Pokud nám směs příliš zteplá a změkne, dáme ji znovu ztuhnout, jinak se nám začne roztékat pod rukama. Hotové kuličky necháme přes noc v lednici. Druhý den obalujeme v čokoládě (rozpuštěné ve vodní lázni a zjemněné kouskem másla). Z tohoto množství "ukoulíme" cca 15 pralinek. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do několika dní. (Beztak vám zmizí rychlostí blesku...)
Komentáře
Diskuze je prázdná.