Barion Pixel jatra plice tluste_strevo zaludek slezina_slinivka srdce tenke_strevo mocovy_mechyr ledviny osrdecnik troji_ohrivac zlucnik drevo kov kov zeme zeme ohen ohen voda voda ohen ohen drevo aktualni_organ

Přírodní lékárna Salveo

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Všechny produkty na našich stránkách, které jsou schváleny jako doplňky stravy, nejsou léky a nemůžeme je za předepsané léky zaměňovat.

Barion, visa, maestro, diners club, discover
Houbové dobroty

Houbové dobroty

14. 09. 2021, 10:28

Jestli jste nadšení houbaři jako my, tak pro vás s příchodem podzimu houbová seóna zdaleka nekončí. Naopak! V září a říjnu můžeme v lese najít velké množství krásně voňavých, jedlých a zdravých hub. Často sbíranými lesními poklady jsou hříbky, bedly, klouzci, lišky, kozáci či křemenáče, s postupem podzimu pak zejména čirůvky, pečárky a václavky. Viďte, že také máte svá oblíbená místa a osvědčené recepty? Typický rozhovor dvou Čechů v lese prý začíná otázkou: "Tak co, rostou, rostou?" smiley Jsme národ houbařů a když doma zavoní smaženice, bramboračka nebo houbový guláš, není se čemu divit. Jedlé houby v našich lesích navíc nejsou jen lahůdkou na talíři, ale také zdravou sezónní ingrediencí. Většina z nich obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků, zejména selen a draslík, dále esenciální aminokyseliny a vitaminy B2 a B3. Zároveň mají málo kalorií a mohou být užívány při redukčních dietách (v tom případě ale musíme zapomenout na houbové řízky v trojobalu, a to by byl skoro hřích...). Některé z našich hub zná a užívá tradiční čínská medicína, například hřib smrkový a václavku obecnou. Co která houba skrývá pod kloboukem a co si z ní můžeme přichystat? Tradičních receptů je mnoho, tak se pojďme na některé z nich podívat. Nezapomínejme také, že procházky přírodou a čerstvý lesní vzduch by se v přírodní lékarně mohly vyvažovat zlatem smiley

Bedla vysoká 

Výtečná houba z čeledi pečárkovitých a překrásná ozdoba luk, mýtin a okrajů lesů. Sbíráme klobouky, které mohou mít až 40 cm v průměru. Tyto takzvané "talíře" jsou na dotek hebké, pokryté hnědými šupinami, s tmavým hrbolkem uprostřed. Při smažení a dušení jsou velmi aromatické a mají spicifickou, jemně oříškovou chuť. Třeně bývají k využití v kulinářství příliš tuhé. (Znáte to: "Stojí stojí bedla, ráda by si sedla, a vzala si pletení, noha už jí dřevění." smiley) Chemické rozbory potvrdily v bedlách vysoké množství draslíku, betaglukany, flavonoidy, lykopeny a kyselinu listovou. Působí antioxidačně, prospívá imunitě a ve vyšším množství má antibakteriální účinky. Látky obsažené v bedle prokazatelně potlačují růst escherichia coli. 

Bedlové řízky

Klobouky z obou stran osolíme, obalíme v trojobalu a osmažíme do zlatova. (Oloupat vršky klobouků není nutné, stačí odtsranit nečistoty.)

Bedly na kmíně 

Klobouky nakrájíme, osolíme a okmíníme. Krátce orestujeme na rozehřátém vepřovém sádle, přikryjeme pokličkou a pár minut podusíme (dokud se nevyvaří voda, kterou bedly pustí). 

Hřib smrkový

Oblíbená trofej mezi "praváky", hříbek "doubravák", "nakládáček" či "smrčák", má nejprve bílý až světle šedý klobouk, který postupně hnědne, někdy až do tmavohnědé. Občas jako by byl jemně stříbřitě ojíněn. Podle nedávné houbařské ankety je mezi houbaři dlouhodobě neoblíbenějším hříbkem a bývá největší chloubou v košíku. Obsahuje polysacharidy A a B, esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny a selen. Prospívá imunitě, působí protizánětlivě a pomáhá při potížích s ústřelem. Na tzv. „housera“ doporučují hřiby nejen naše babičky a dědové, ale také tradiční čínská medicína. Podobně voňavé a chutné jsou i další druhy hřibů, nejčastěji u nás nacházíme hřib dubový, borový, hnědý a hřib kovář. 

Hříbkové řízky

Větší klobouky pravých hřibů jsou ideální na smažení v trojobalu, postup je stejný jako u bedlových a klasických řízků. 

Hříbková polévka

Na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme pár špetek kmínu a promícháme. Nasypeme nakrájené houby, osolíme, opepříme a restujeme do změknutí. Poprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou a necháme jemně zezlátnout (1-2 min postačí, stále mícháme). Zalijeme vodou a vaříme 15-20 min. Na závěr vmícháme 1-2 lžíce kysané smetany na zjemnění. Dosolíme a ozdobíme petrželkou, majoránkou nebo oreganem.

Liška obecná 

Na mechu, v borůvčí, v jehličí i v trávě lze od léta do října nacházet žluťoučké až žluto-oranžové lišky, pojmenované podle barvy liščí srsti. Jsou skvělé do polévek, gulášů a smetanových omáček. Často se také nakládají do octa. Chutnají jemně pikantně, jako by byly opepřené. Klobouky mívají průměr jen 2-7 cm, vždy se ale vyskytují ve skupinkách. Jsou velmi citlivé na čistotu prostředí, z mnoha míst proto v minulosti vymizely. Skvělou zprávou je, že jich v posledních letech zase přibývá! Snadno je poznají i malé děti, které je mívají v oblibě. Lišky obsahují draslík, organické a mastné kyseliny, vitamin A, C, D2 a B12, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky, působí například proti zlatému stafylokokovi. Zajímavostí je také nedávné zjištění, že se v nich nachází seratonin (tzv. hormon štěstí), jehož nedostatek může způsobovat deprese a poruchy spánku. S příchodem sychravých dní a úbytkem sluníčka je tedy košík plný lišek vyloženou nutností! 

Vepřová panenka na liškách

Maso rozkrájíme na špalíčky (cca 4 cm vysoké) a z obou stran zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K zatažené panence přidáme 1 cibuli a 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno) a orestujeme. Podlijeme 200 ml bílého vína, přidáme 200 ml převařené vody nebo vývaru a podusíme. Přidáme lišky (na 1 vepřovou panenku cca 4-5 hrstí), osolíme, opepříme, přidáme špetku sladké papriky a špetku šafránu. Znovu dusíme. Na závěr vmícháme 200 ml smetany na zjemnění, zahustit můžeme lžičkou jedlého škrobu nebo jíškou. 

Kozák březový 

Šedohnědý klobouk této houby z čeledi hřibovitých najdeme pod břízami nebo v jejich blízkosti, často se schovávají v trávě, vřesu nebo borůvčí. Má snadno rozpoznatelný válcovitý třeň s bílým podkladem a kontrastními, hnědo-černými šupinkami. Sbíráme spíše mladé plodnice, starší bývají rozměklé. Kozáci mají příjemnou houbovou vůni a lahodnou, spíše jemnou chuť. Skvěle se hodí do smaženice, bramboračky nebo dalších receptů, do kterých dáváme směsi více druhů hub. Obsahují velké množství minerálních látek (draslík, sodík, železo a další), vitaminy E, B1, B2, D a K, působí antioxidačně a prospívají přirozené obranyschopnosti. 

Kozáková omeleta

Kozáky nebo jiné lesní houby nakrájíme na tenké plátky. Na rozpáleném oleji osmahneme do křupava plátky slaniny. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, krátce orestujeme a přisypeme houby. Přikryjeme pokličkou a dusíme (cca 15 min). Na jiné pánvi si z rozšlehaných vajec, které jsme osolili, opepřili a dochutili italskými bylinkami (případně nastrouhaným sýrem), uděláme omeletu. Doprostřed vložíme houbovou směs, omeletu přeložíme na půl a necháme ještě chvilku nahřát. Ozdobíme petrželkou nebo bazalkou. 

Smaženice 

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém vepřovém sádle. Přidáme lžičku jemně namletého kmínu a pŕomícháme. Přisypeme houby nakrájené na větší kousky. Restujeme za stálého míchání dozlatova (cca 5 min). Ztlumíme, přikryjeme poklicí a dusíme (cca 2 min). Promícháme a přilijeme rozšlehaná vejce, která jsme osolili a opepřili. Důkladně mícháme, dokud vejce nezhoustnou. Dosolíme a ozdobíme petrželkou. 

Hovězí se smetanovou omáčkou

1 kg předního hovězího (krky nebo kližka) nakrájíme na kostky, osolíme a okmíníme. Můžeme přidat lžičku houbového koření. Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme maso a orestujeme (cca 15 min). Přidáme tvrdší houby nakrájené na plátky. Promícháme, podlijeme vodou nebo vývarem (cca 3/4 litru podle množství hub) a dusíme do změknutí. Na závěr vmícháme smetanu (250 ml) a zahustíme připravenou jíškou. 

Když všechny houby nespotřebujeme čerstvé, můžeme je nasušit, zamrazit nebo naložit do octa. S příchodem podzimu bude náš organismus potřebovat posílit, tak hurá do lesa! smiley Přejeme vám pohodovou procházku a košík plný hub! 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím