Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Houbové dobroty

14. 09. 2021, 10:28

Sbíráte houby? Oblíbenými lesními poklady jsou hříbky, bedly, klouzci, lišky, kozáci či křemenáče, s postupem podzimu pak třeba čirůvky, pečárky a václavky. Taky máte svá oblíbená místa a osvědčené recepty? Typický rozhovor dvou Čechů v lese prý začíná otázkou: "Tak co, rostou, rostou?" smiley Jsme národ houbařů a voňavá smaženice, bramboračka nebo houbový guláš u nás prostě na stůl patří. 

Houby jsou lahodné i zdravé

Obsahují velké množství minerálů a stopových prvků, především selen a draslík, dále esenciální aminokyseliny a vitaminy B2 a B3. Zároveň mají málo kalorií, takže je oceníte i při redukčních dietách. Některé z našich hub zná a užívá tradiční čínská medicína, například hřib smrkový a václavku obecnou. Co která houba skrývá pod kloboukem a co si z nich můžete připravit? Jedlých hub i tradičních receptů je mnoho, tak se pojďme na některé z nich podívat! 

Bedla vysoká 

Chemické rozbory potvrdily v bedlách vysoké množství draslíku, betaglukany, flavonoidy, lykopeny a kyselinu listovou. Bedly proto působí antioxidačně a prospívají imunitě. Obsažené látky také prokazatelně potlačují růst escherichia coli! Tato houba z čeledi pečárkovitých je překrásnou ozdobou našich luk, mýtin a okrajů lesů. Sbíráme klobouky, které mají někdy až 40 cm v průměru. Na dotek jsou hebké, pokryté hnědými šupinami, s tmavým hrbolkem uprostřed. Při smažení a dušení se pěkně rozvoní a mají spicifickou, jemně oříškovou chuť. Třeně bývají k využití v kulinářství moc tuhé. Znáte to: "Stojí stojí bedla, ráda by si sedla, a vzala si pletení, noha už jí dřevění." smiley

Přípravte si bedlové řízky

Klobouky z obou stran osolíme, obalíme v trojobalu a osmažíme do zlatova. (Oloupat vršky klobouků není nutné, stačí odtsranit nečistoty.)

Nebo zkuste bedly na kmíně 

Klobouky nakrájíme, osolíme a okmíníme. Krátce orestujeme na rozehřátém vepřovém sádle, přikryjeme pokličkou a pár minut podusíme (dokud se nevyvaří voda, kterou bedly pustí). 

Hřib smrkový

Obsahuje polysacharidy A a B, esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny a selen. Prospívá imunitě, působí protizánětlivě a pomáhá při potížích s ústřelem. Na tzv. „housera“ doporučují hřib smrkový nejen naše babičky a dědové, ale také tradiční čínská medicína. Někde se mu říká "doubravák", "nakládáček" či "smrčák". Má nejprve bílý až světle šedý klobouk, který postupně hnědne, někdy až do tmavohnědé. Občas jako by byl jemně stříbřitě ojíněn. Podle nedávné houbařské ankety je mezi houbaři neoblíbenějším hříbkem a největší chloubou v košíku. Podobně voňavé a chutné jsou ale i další druhy hřibů, například dubový, borový, hnědý a hřib kovář. 

Řízky z hřibů stojí za hřích! 

Větší klobouky pravých hřibů jsou ideální na smažení v trojobalu - postup je stejný jako u bedlových řízků. 

Hříbková polévka na zahřátí 

Na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme pár špetek kmínu a promícháme. Nasypeme nakrájené houby, osolíme, opepříme a restujeme do změknutí. Poprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou a necháme jemně zezlátnout (1-2 min postačí, stále mícháme). Zalijeme vodou a vaříme 15-20 min. Na závěr vmícháme 1-2 lžíce kysané smetany na zjemnění. Dosolíme a ozdobíme petrželkou, majoránkou nebo oreganem.

Liška obecná 

Lišky obsahují draslík, organické a mastné kyseliny, vitamin A, C, D2 a B12, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky, působí například proti zlatému stafylokokovi. Zajímavostí je také nedávné zjištění, že se v nich nachází seratonin (tzv. hormon štěstí), jehož nedostatek může způsobovat deprese a poruchy spánku. S příchodem sychravých dní a úbytkem sluníčka je tedy košík plný lišek vyloženou nutností! Mají i vesele podzimní barvu - jsou žluťoučké až žluto-oranžové, pojmenovány byly podle barvy liščí srsti. Jsou skvělé do polévek, gulášů a smetanových omáček. Často se také nakládají do octa. Chutnají jemně pikantně, jako by byly opepřené. Klobouky mají v průměru jen 2-7 cm, vždy se ale vyskytují ve skupinkách. Jsou citlivé na čistotu prostředí, z mnoha míst proto v minulosti vymizely. Skvělou zprávou je, že v posledních letech jich zase přibývá! 

Náš tip: vepřová panenka na liškách

Maso rozkrájíme na špalíčky (cca 4 cm vysoké) a z obou stran zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K zatažené panence přidáme 1 cibuli a 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno) a orestujeme. Podlijeme 200 ml bílého vína, přidáme 200 ml převařené vody nebo vývaru a podusíme. Přidáme lišky (na 1 vepřovou panenku cca 4-5 hrstí), osolíme, opepříme, přidáme špetku sladké papriky a špetku šafránu. Znovu dusíme. Na závěr vmícháme 200 ml smetany na zjemnění, zahustit můžeme lžičkou jedlého škrobu nebo jíškou. 

Kozák březový 

Pod kloboukem má velké množství minerálních látek (draslík, sodík, železo a další), vitaminy E, B1, B2, D a K. Působí antioxidačně, prospívá přirozené obranyschopnosti. Patří do čeledi hřibovitých,  najdeme ho pod břízami nebo v jejich blízkosti. Kozáci se často schovávají v trávě, vřesu nebo borůvčí. Mají snadno rozpoznatelný válcovitý třeň s bílým podkladem a kontrastními, hnědo-černými šupinkami. Sbíráme spíše mladé plodnice, starší bývají rozměklé. Mají příjemnou houbovou vůni a lahodnou, jemnou chuť. Skvěle se hodí do smaženice, bramboračky nebo dalších receptů, do kterých dáváme směsi více druhů hub. 

Kozák k snídani: zkuste houbovou omeletu, zasytí vás až do oběda 

Houby nakrájíme na tenké plátky. Na rozpáleném oleji osmahneme do křupava plátky slaniny. Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, krátce orestujeme a přisypeme houby. Přikryjeme pokličkou a dusíme (cca 15 min). Na jiné pánvi si z rozšlehaných vajec, které jsme osolili, opepřili a dochutili italskými bylinkami (případně nastrouhaným sýrem), uděláme omeletu. Doprostřed vložíme houbovou směs, omeletu přeložíme napůl a necháme ještě chvilku nahřát. Ozdobíme petrželkou nebo bazalkou. 

Smaženice nesmí chybět 

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém vepřovém sádle. Přidáme lžičku jemně namletého kmínu a pŕomícháme. Přisypeme houby nakrájené na větší kousky. Restujeme za stálého míchání dozlatova (cca 5 min). Ztlumíme, přikryjeme poklicí a dusíme (cca 2 min). Promícháme a přilijeme rozšlehaná vejce, která jsme osolili a opepřili. Důkladně mícháme, dokud vejce nezhoustnou. Dosolíme a ozdobíme petrželkou. 

Pro milovníky masa: hovězí se smetanovou omáčkou

1 kg předního hovězího (krky nebo kližka) nakrájíme na kostky, osolíme a okmíníme. Můžeme přidat lžičku houbového koření. Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme maso a orestujeme (cca 15 min). Přidáme tvrdší houby nakrájené na plátky. Promícháme, podlijeme vodou nebo vývarem (cca 3/4 litru podle množství hub) a dusíme do změknutí. Na závěr vmícháme smetanu (250 ml) a zahustíme připravenou jíškou. 

Když všechny houby nespotřebujeme čerstvé, můžeme je nasušit, zamrazit nebo naložit do octa. S příchodem podzimu bude náš organismus potřebovat posílit, tak hurá do lesa! smiley Přejeme vám pohodovou procházku a košík plný hub! 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše