Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Barevný ohňostroj na talíři: ochutnejte jedlé květy rostlin

26. 04. 2023, 09:08

Bylinková sezóna je v plném proudu! Příroda nám teď bude nabízet jednu léčivku za druhou. Víte, že si jimi můžete ozdobit zákusky, saláty, polévky a další pokrmy? Řeč je o květech, které se stejně jako další části bylin sbírají a konzumují. Určitě nám dáte za pravdu, že čerstvé kvítky jsou tou nejkrásnější ozdobou! A není to žádná novinka moderní gastronomie: jedlé květy zdobí naše pokrmy už tisíce let. Své místo měly například ve stravovaní starých Římanů, Mezopotámců či Indů a v tradičních ajurvédských receptech jsou dodnes důležitou přísadou. 

Na pestrobarevnou záplavu květů jsme se těšili celou zimu

Pojďme ji vpustit do svých kuchyní! Inspirujte se našimi tipy na jarní i letní květy - nejen, že dobře vypadají, ale jsou i zdraví prospěšné. Stejně jako lodyha, listy nebo plody totiž obsahují látky s posilujícími účinky. 

Jak na to? 

V první řadě sbírejte jen rostliny, které bezpečně znáte. U květů by to mělo být snadné, protože rozkvetlá bylina má již mnoho poznávacích znaků. Sbírejte jen na čistých místech, dále od měst, větších silnic a průmyslových zón. Pozor si dejte i na oblasti s možnými pesticidy a herbicidy. Kvítky by měly pocházet z volné přírody, případně si pro ně zajděte k bio-pěstiteli nebo na eko-farmu. Kdo máte zahrádku či balkón s truhlíky, můžete si některé z nich vysadit. V divoké přírodě berte květů vždy jen pár a pouze pro aktuální potřebu. Květy na ozdobu (a ovonění) pokrmů používejte vždy čerstvé, nesušte je. Neskladujte je dlouho, vždy je co nejrychleji "naservírujte". Vybírejte květy mladé a plně rozvinuté (nedozrálé nebo odkvétající mohou být nahořklé). 

Důležité je nechat květy vyniknout

Aby dokonale splnily svůj účel, musí být jen pověstnou třešničkou na dortu. Krásným příkladem jsou fialky u dezertů, sedmikrásky na obloženém chlebu nebo pažitkové květy v polévce. Neomezujte se ale jen na jídlo - květy přihoďte i do sezónních limonád a chlazených drinků. Vyzkoušejte třeba ledové kostky: jednotlivé květy jednoduše zamrazte do kostek ledu a přidejte do servírovaných nápojů. 

Chuť by měla ladit s typem pokrmu

Pozor na květy výrazných chutí: svítivě oranžová lichořeřišnice například svou pikantností připomíná ředkvičky a rozhodně bychom ji nedoporučili k dezertům či limonádám. Úžasně naopak doladí saláty, polévky, těstoviny, rizota, pomazánky a masové pokrmy. Totéž platí o fialovém květenství pažitky nebo o květech cukety. 

Které byliny rozveselí váš talíř v měsíci květnu? 

Rozhodně sedmikrásky, fialky, macešky, pampelišky, květy prvosenky jarní, hluchavky nachové a bílé, plicníku, česnáčku, česneku medvědího, slézu lesního, popence či jetelu lučního. Ochutnat můžete i pár květů trnky a dalších ovocných stromů a keřů. Později můžete využít aromatický šeřík a léčivé květy bezu černého. 

A jaký barevný ohňostroj propukne s příchodem léta? 

Od června je už paleta barev v přírodě i na zahradě pěkně široká. Naprosto neodolatelné budou vaše dezerty s několika okvětními plátky planých růží. Zkuste si je přidat i do drinku! Přivítat léto s vychlazeným sektem ovoněným růžemi je luxus, na který jen tak nezapomenete. Královnou mezi voňavými květy je pak levandule lékařská, celosvětově užívaná k dekorování sladkých i slaných pokrmů. Pokračuje také sběr skromných, ale půvabných sedmikrásek, přidává se blankytně modrý zvonek luční, růžové a světle fialové květy mateřídoušky, modré květy čekanky a chrpy, a na zahradách uklidňující měsíček, protizánětlivá lichořeřišnice, pažitka, cuketa, brutnák, afrikány, begonie a dokonce i jedlé druhy orchidejí. 

Pro inspiraci a rychlou orientaci jsme pro vás připravili přehled běžných jedlých květů, jejich použití, účinků a doby sběru: 

Violka vonná (fialka) březen až květen výrazná vůně, hodí se k dezertům, sladkým nápojům, na ozdobu zmrzlin, sorbetů a ovocných salátů  uklidňuje a celkově harmonizuje, napomáhá relaxaci, prospívá zažívání, pomáhá při zahlenění
Violka (maceška) tříbarevná duben až srpen  hodí se všude tam, kde fialka - vyniká svou kombinací barev prospívá celkové očistě, je mírně močopudná, pomáhá při zahlenění
Sedmikráska chudobka únor až říjen nevýrazná chuť i vůně, vhodná na ozdobu slané i sladké kuchyně - k dezertům, do salátů, polévek, na chléb s máslem nebo tvarohem podoruje látkovou výměnu, celkovou očistu a správné trávení
Smetanka lékařská duben až srpen mírně nahořklá, výrazná chuť - vhodná v menším množství spolu s listy k dozdobení zeleninových salátů  detoxikační účinky, podporuje správnou funkci jater a žlučníku 
Prvosenka jarní březen až květen překrásná jarní ozdoba dezertů - voní po zralých meruňkách a má jemně nasládlou chuť, společně s prvosenkovými listy můžete přihodit i do zeleninových salátů (pokud nesbíráte u sebe na zahradě, berte vždy jen malé množství)  působí proti neurózám, uvolňuje, má mírně sedativní účinky, pomáhá při poruchách spánku
Česnáček lékařský duben až červen  česneková chuť i vůně - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek a bylinkových másel, na ozdobu polévek či na chleba  protizánětlivý, pomáhá např. při bolestech v krku a prvních příznacích nemoci z nachlazení 
Česnek medvědí duben až květen výrazná česneková chuť i vůně - hodí se na ozdobu všech slaných pokrmů (málokdo ví, že po sběru listů je možné užívat i květy)  protizánětlivý, působí detoxikačně a antibakteriálně
Plicník lékařský březen až květen hodí se na ozdobu moučníků a ovocných či zeleninových salátů, vezměte vždy jen pár kvítků - mají překrásnou modro-fialovou nebo růžovou barvu prospívá dýchacím cestám
Sléz lesní (maurský) květen až září růžovo-fialové květy s jemně nasládlou chutí jsou efektivní ozdobou dezertů, sladkých nápojů, smoothies a ovocných salátů, velké květy příbuzného druhu slézu - tzv. topolovky růžové se používají na ozdobu větších dortů  uvolňuje při stresu a napětí, posiluje dýchací cesty
Popenec břečťanovitý duben až červen mírně pikantní, kořenitá chuť i vůně kvetoucí nati je vhodná do zeleninových salátů, polévek, pomazánek nebo bylinkových másel - drobné fialové kvítky jsou překrásnou ozdobou slaných pokrmů  podporuje trávení, působí protizánětlivě, pomáhá při nadýmání
Trnka obecná březen až duben něžné trnkové květy mají nevýraznou chuť i vůni a jsou jemnou ozdobou všech sladkých pokrmů a nápojů  podporuje trávení, působí močopudně, celkově harmonizuje, posiluje oběhový systém
Šeřík obecný duben až květen drobné voňavé kvítky jsou úžasnou dekorací dezertů a limonád, hodí se do jogurtu k snídani, do pudinků nebo sladkých kaší - vždy jen malé množství, a čím světlejší tím lepší, protože tmavší odrůdy mohou mít nahořklou chuť  zklidňuje žaludek, ulevuje při bolestech hlavy, celkově harmonizuje 
Hluchavka nachová a bílá březen až srpen růžové a bílé kvítky hluchavek chutnají jemně nasládle a hodí se ke všem typům dezertů a sladkých nápojů podporuje duševní pohodu žen, zklidňuje a celkově harmonizuje, prospívá dýchacím cestám 
Bez černý květen až červen kromě známé kosmatice (květy osmažené v těstíčku) můžeme celé květenství bezu používat na ozdobu a dochucení limonád a sladkých pokrmů  posiluje imunitu a dýchací cesty, celkově harmonizuje, působí močopudně a protizánětlivě 
Růže planá květen až červenec překrásná ozdoba s omamnou letní vůní - hodí se ke všem moučníkům, k pudinkům, zmrzlinám a sladkým nápojům - čím tmavší barva okvětních lístků, tím výraznější chuť celkově harmonizuje, uvolňuje při stresu, napomáhá relaxaci, působí proti úzkosti a strachu
Levandule lékařská červen až srpen výrazná, čistá vůně a nahořklá chuť (proto ji lze použít jen na ozdobu a ovonění - když ji ale sníte, podpoříte tím své trávení), můžete použít celou snítku nebo pár jednotlivých kvítků, hodí se k dezertům všeho druhu a k sladkým nápojům, ve Středozemí se přidává i k ratatouille a masovým pokrmům pomáhá při stresu a poruchách spánku, zklidňuje, harmonizuje a posiluje nervovou soustavu, podporuje trávení 
Mateřídouška obecná květen až srpen vůně evokující teplo a léto, nahořklá chuť (používáme spíše na ozdobení, můžete přidávat do těsta, naložit do medu nebo povařit, nechat zchladnout a zpracovat do limonády), v jižních krajích se (stejně jako levandule, tymián a oregano) používá i na ozdobení a ovonění masových pokrmů prospívá dýchacím cestám, harmonizuje a celkově posiluje, podporuje trávení
Černohlávek obecný červen až srpen často přehlížená, fialově kvetoucí bylinka, do zeleninových salátů se obvykle přidávají jen lístky, můžete ale použít celé "klásky" - jsou jedlé a krásné na ozdobu  obsahuje antioxidanty, je dobrý pro diabetiky, posiluje imunitu 

Zvonek luční

květen až září výrazně modrá barva a nevýrazná chuť: originální dekorace sladkých i slaných pokrmů, krásně kontrastuje například s listovou zeleninou, hodí se do ovocných salátů a limonád, dorty servírované s čerstvým květem zvonku budou nezapomenutelné  ---
Pažitka pravá květen až srpen fialové kvítky používáme stejně jako nať: na ozdobení a ochucení polévek i hlavních jídel, do pomazánek, salátů či na chleba, chuť i vůně květu bývá výraznější než nať  podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, má mírně desinfekční účinky
Tykev obecná červen až srpen  cuketové květy jsou atraktivní ozdobou obložených chlebů, lehkých letních salátů, rizot, těstovin a dalších, spíše slaných pokrmů, podávají se i smažené v těstíčku nebo plněné nádivkou a pečené v troubě  ---

Lichořeřišnice větší 

červen až říjen zářivě oranžové, červené či žluté květy nádherně ozdobí saláty, obložené chleby a další slané pokrmy, chuť je pikantní a připomíná ředkvičku, křen nebo řeřichu přírodní antibiotikum, působí proti infekcím, posiluje imunitu
Chrpa modrá červen až září modré až modrofialové květy krásně kontrastují s každým jídlem, mají nevýraznou chuť a dají se použít na ozdobu dezertů, nápojů i slaných pokrmů, celý květní úbor vypadá jako modrá krajka, ale použít můžete i jednotlivé jazykovité květy  protizánětlivá, mírně desinfekční účinky, močopudná, podporuje trávení
Jetel luční květen až říjen drobné růžové či růžovo-fialové kvítky vytvářejí kulovité květenství (tzv. hlávky), které vypadají krásně v zeleninových a těstovinových salátech, přidat je můžete například i do rizota nebo do polévky pomáhá při kašli, celkově posiluje a harmonizuje, podporuje trávení 
Orchideje (různé druhy) květen až červen některé květy orchidejí jsou nejen na ozdobu a ovonění, ale i k jídlu - tyto luxusní dekorace dezertů, nápojů a salátů můžete bez obav slupnout (patří mezi ně například i květ vanilky) ---
Brutnák lékařský  červen až září svěží, okurková chuť - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek nebo na posypání chleba či bagetky  snižuje krevní tlak, posiluje kardiovaskulární a nervový systém, doporučuje se při nálevech horka 
Begonie (různé druhy) červen až září překrásné, pestrobarevné květy s nakyslou chutí připomínající šťovík (obahují totiž kyselinu šťavelovou), okvětní lístky se běžně používají do ovocných a zeleninoých salátů ---
Měsíček lékařský červen až září svým žlutým barvivem dokáže krásně obarvit risoto, hodí se do polévek a pomazánek, má jemně pikantní chuť, užívají se jednotlivé jazykovité květy  posiluje žlučník, podporuje trávení, pomáhá při zácpě 
Aksamitník (různé druhy) červen až září tzv. afrikány ozdobí nejen zahradu a balkón, ale i zeleninové saláty, pomazánky nebo masové pokrmy - používají se jednotlivé okvětní lístky, kterým se také říká "nepravý šafrán" - obsahují totiž velké množství žlutého a červeného barviva, jsou aromatické a mají hořce-nasládlou chuť připomínající anýz  podporuje trávení, zklidňuje žaludek, působí antisepticky 
Čekanka obecná červenec až říjen světle modré květy ve tvaru hvězdiček, občas s nádechem do fialova, mají natrpklou chuť, díky níž jsou vhodné spíše do zeleninových salátů a na ozdobu slaných pokrmů, můžete si jimi také stylově ozdobit kávu z praženého čekankového kořene, tzv. meltu  podporuje zdraví jater a žlučníku, má detoxikační účinky 

Chybí vám tu vaše oblíbené? Dejte nám vědět do komentářů smiley Přejeme kouzelné zdobení a dobrou chuť!

Komentáře2

05. 05. 2023, 10:21:11
Irena - odpovědět
Denivka, ta je velmi chutná
07. 05. 2023, 15:15:40
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, Ireno, děkujeme za připomenutí - máte pravdu! Denivky jsou úžasné, taky je rádi používáme.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše