Barion Pixel snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Barevný ohňostroj na talíři: ochutnejte jedlé květy rostlin

26. 04. 2023, 09:08

Bylinková sezóna je v plném proudu! Příroda nám teď bude nabízet jednu léčivku za druhou. Víte, že si jimi můžete ozdobit zákusky, saláty, polévky a další pokrmy? Řeč je o květech, které se stejně jako další části bylin sbírají a konzumují. Určitě nám dáte za pravdu, že čerstvé kvítky jsou tou nejkrásnější ozdobou! A není to žádná novinka moderní gastronomie: jedlé květy zdobí naše pokrmy už tisíce let. Své místo měly například ve stravovaní starých Římanů, Mezopotámců či Indů a v tradičních ajurvédských receptech jsou dodnes důležitou přísadou. 

Na pestrobarevnou záplavu květů jsme se těšili celou zimu

Pojďme ji vpustit do svých kuchyní! Inspirujte se našimi tipy na jarní i letní květy - nejen, že dobře vypadají, ale jsou i zdraví prospěšné. Stejně jako lodyha, listy nebo plody totiž obsahují látky s posilujícími účinky. 

Jak na to? 

V první řadě sbírejte jen rostliny, které bezpečně znáte. U květů by to mělo být snadné, protože rozkvetlá bylina má již mnoho poznávacích znaků. Sbírejte jen na čistých místech, dále od měst, větších silnic a průmyslových zón. Pozor si dejte i na oblasti s možnými pesticidy a herbicidy. Kvítky by měly pocházet z volné přírody, případně si pro ně zajděte k bio-pěstiteli nebo na eko-farmu. Kdo máte zahrádku či balkón s truhlíky, můžete si některé z nich vysadit. V divoké přírodě berte květů vždy jen pár a pouze pro aktuální potřebu. Květy na ozdobu (a ovonění) pokrmů používejte vždy čerstvé, nesušte je. Neskladujte je dlouho, vždy je co nejrychleji "naservírujte". Vybírejte květy mladé a plně rozvinuté (nedozrálé nebo odkvétající mohou být nahořklé). 

Důležité je nechat květy vyniknout

Aby dokonale splnily svůj účel, musí být jen pověstnou třešničkou na dortu. Krásným příkladem jsou fialky u dezertů, sedmikrásky na obloženém chlebu nebo pažitkové květy v polévce. Neomezujte se ale jen na jídlo - květy přihoďte i do sezónních limonád a chlazených drinků. Vyzkoušejte třeba ledové kostky: jednotlivé květy jednoduše zamrazte do kostek ledu a přidejte do servírovaných nápojů. 

Chuť by měla ladit s typem pokrmu

Pozor na květy výrazných chutí: svítivě oranžová lichořeřišnice například svou pikantností připomíná ředkvičky a rozhodně bychom ji nedoporučili k dezertům či limonádám. Úžasně naopak doladí saláty, polévky, těstoviny, rizota, pomazánky a masové pokrmy. Totéž platí o fialovém květenství pažitky nebo o květech cukety. 

Které byliny rozveselí váš talíř v měsíci květnu? 

Rozhodně sedmikrásky, fialky, macešky, pampelišky, květy prvosenky jarní, hluchavky nachové a bílé, plicníku, česnáčku, česneku medvědího, slézu lesního, popence či jetelu lučního. Ochutnat můžete i pár květů trnky a dalších ovocných stromů a keřů. Později můžete využít aromatický šeřík a léčivé květy bezu černého. 

A jaký barevný ohňostroj propukne s příchodem léta? 

Od června je už paleta barev v přírodě i na zahradě pěkně široká. Naprosto neodolatelné budou vaše dezerty s několika okvětními plátky planých růží. Zkuste si je přidat i do drinku! Přivítat léto s vychlazeným sektem ovoněným růžemi je luxus, na který jen tak nezapomenete. Královnou mezi voňavými květy je pak levandule lékařská, celosvětově užívaná k dekorování sladkých i slaných pokrmů. Pokračuje také sběr skromných, ale půvabných sedmikrásek, přidává se blankytně modrý zvonek luční, růžové a světle fialové květy mateřídoušky, modré květy čekanky a chrpy, a na zahradách uklidňující měsíček, protizánětlivá lichořeřišnice, pažitka, cuketa, brutnák, afrikány, begonie a dokonce i jedlé druhy orchidejí. 

Pro inspiraci a rychlou orientaci jsme pro vás připravili přehled běžných jedlých květů, jejich použití, účinků a doby sběru: 

Violka vonná (fialka) březen až květen výrazná vůně, hodí se k dezertům, sladkým nápojům, na ozdobu zmrzlin, sorbetů a ovocných salátů  uklidňuje a celkově harmonizuje, napomáhá relaxaci, prospívá zažívání, pomáhá při zahlenění
Violka (maceška) tříbarevná duben až srpen  hodí se všude tam, kde fialka - vyniká svou kombinací barev prospívá celkové očistě, je mírně močopudná, pomáhá při zahlenění
Sedmikráska chudobka únor až říjen nevýrazná chuť i vůně, vhodná na ozdobu slané i sladké kuchyně - k dezertům, do salátů, polévek, na chléb s máslem nebo tvarohem podoruje látkovou výměnu, celkovou očistu a správné trávení
Smetanka lékařská duben až srpen mírně nahořklá, výrazná chuť - vhodná v menším množství spolu s listy k dozdobení zeleninových salátů  detoxikační účinky, podporuje správnou funkci jater a žlučníku 
Prvosenka jarní březen až květen překrásná jarní ozdoba dezertů - voní po zralých meruňkách a má jemně nasládlou chuť, společně s prvosenkovými listy můžete přihodit i do zeleninových salátů (pokud nesbíráte u sebe na zahradě, berte vždy jen malé množství)  působí proti neurózám, uvolňuje, má mírně sedativní účinky, pomáhá při poruchách spánku
Česnáček lékařský duben až červen  česneková chuť i vůně - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek a bylinkových másel, na ozdobu polévek či na chleba  protizánětlivý, pomáhá např. při bolestech v krku a prvních příznacích nemoci z nachlazení 
Česnek medvědí duben až květen výrazná česneková chuť i vůně - hodí se na ozdobu všech slaných pokrmů (málokdo ví, že po sběru listů je možné užívat i květy)  protizánětlivý, působí detoxikačně a antibakteriálně
Plicník lékařský březen až květen hodí se na ozdobu moučníků a ovocných či zeleninových salátů, vezměte vždy jen pár kvítků - mají překrásnou modro-fialovou nebo růžovou barvu prospívá dýchacím cestám
Sléz lesní (maurský) květen až září růžovo-fialové květy s jemně nasládlou chutí jsou efektivní ozdobou dezertů, sladkých nápojů, smoothies a ovocných salátů, velké květy příbuzného druhu slézu - tzv. topolovky růžové se používají na ozdobu větších dortů  uvolňuje při stresu a napětí, posiluje dýchací cesty
Popenec břečťanovitý duben až červen mírně pikantní, kořenitá chuť i vůně kvetoucí nati je vhodná do zeleninových salátů, polévek, pomazánek nebo bylinkových másel - drobné fialové kvítky jsou překrásnou ozdobou slaných pokrmů  podporuje trávení, působí protizánětlivě, pomáhá při nadýmání
Trnka obecná březen až duben něžné trnkové květy mají nevýraznou chuť i vůni a jsou jemnou ozdobou všech sladkých pokrmů a nápojů  podporuje trávení, působí močopudně, celkově harmonizuje, posiluje oběhový systém
Šeřík obecný duben až květen drobné voňavé kvítky jsou úžasnou dekorací dezertů a limonád, hodí se do jogurtu k snídani, do pudinků nebo sladkých kaší - vždy jen malé množství, a čím světlejší tím lepší, protože tmavší odrůdy mohou mít nahořklou chuť  zklidňuje žaludek, ulevuje při bolestech hlavy, celkově harmonizuje 
Hluchavka nachová a bílá březen až srpen růžové a bílé kvítky hluchavek chutnají jemně nasládle a hodí se ke všem typům dezertů a sladkých nápojů podporuje duševní pohodu žen, zklidňuje a celkově harmonizuje, prospívá dýchacím cestám 
Bez černý květen až červen kromě známé kosmatice (květy osmažené v těstíčku) můžeme celé květenství bezu používat na ozdobu a dochucení limonád a sladkých pokrmů  posiluje imunitu a dýchací cesty, celkově harmonizuje, působí močopudně a protizánětlivě 
Růže planá květen až červenec překrásná ozdoba s omamnou letní vůní - hodí se ke všem moučníkům, k pudinkům, zmrzlinám a sladkým nápojům - čím tmavší barva okvětních lístků, tím výraznější chuť celkově harmonizuje, uvolňuje při stresu, napomáhá relaxaci, působí proti úzkosti a strachu
Levandule lékařská červen až srpen výrazná, čistá vůně a nahořklá chuť (proto ji lze použít jen na ozdobu a ovonění - když ji ale sníte, podpoříte tím své trávení), můžete použít celou snítku nebo pár jednotlivých kvítků, hodí se k dezertům všeho druhu a k sladkým nápojům, ve Středozemí se přidává i k ratatouille a masovým pokrmům pomáhá při stresu a poruchách spánku, zklidňuje, harmonizuje a posiluje nervovou soustavu, podporuje trávení 
Mateřídouška obecná květen až srpen vůně evokující teplo a léto, nahořklá chuť (používáme spíše na ozdobení, můžete přidávat do těsta, naložit do medu nebo povařit, nechat zchladnout a zpracovat do limonády), v jižních krajích se (stejně jako levandule, tymián a oregano) používá i na ozdobení a ovonění masových pokrmů prospívá dýchacím cestám, harmonizuje a celkově posiluje, podporuje trávení
Černohlávek obecný červen až srpen často přehlížená, fialově kvetoucí bylinka, do zeleninových salátů se obvykle přidávají jen lístky, můžete ale použít celé "klásky" - jsou jedlé a krásné na ozdobu  obsahuje antioxidanty, je dobrý pro diabetiky, posiluje imunitu 

Zvonek luční

květen až září výrazně modrá barva a nevýrazná chuť: originální dekorace sladkých i slaných pokrmů, krásně kontrastuje například s listovou zeleninou, hodí se do ovocných salátů a limonád, dorty servírované s čerstvým květem zvonku budou nezapomenutelné  ---
Pažitka pravá květen až srpen fialové kvítky používáme stejně jako nať: na ozdobení a ochucení polévek i hlavních jídel, do pomazánek, salátů či na chleba, chuť i vůně květu bývá výraznější než nať  podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, má mírně desinfekční účinky
Tykev obecná červen až srpen  cuketové květy jsou atraktivní ozdobou obložených chlebů, lehkých letních salátů, rizot, těstovin a dalších, spíše slaných pokrmů, podávají se i smažené v těstíčku nebo plněné nádivkou a pečené v troubě  ---

Lichořeřišnice větší 

červen až říjen zářivě oranžové, červené či žluté květy nádherně ozdobí saláty, obložené chleby a další slané pokrmy, chuť je pikantní a připomíná ředkvičku, křen nebo řeřichu přírodní antibiotikum, působí proti infekcím, posiluje imunitu
Chrpa modrá červen až září modré až modrofialové květy krásně kontrastují s každým jídlem, mají nevýraznou chuť a dají se použít na ozdobu dezertů, nápojů i slaných pokrmů, celý květní úbor vypadá jako modrá krajka, ale použít můžete i jednotlivé jazykovité květy  protizánětlivá, mírně desinfekční účinky, močopudná, podporuje trávení
Jetel luční květen až říjen drobné růžové či růžovo-fialové kvítky vytvářejí kulovité květenství (tzv. hlávky), které vypadají krásně v zeleninových a těstovinových salátech, přidat je můžete například i do rizota nebo do polévky pomáhá při kašli, celkově posiluje a harmonizuje, podporuje trávení 
Orchideje (různé druhy) květen až červen některé květy orchidejí jsou nejen na ozdobu a ovonění, ale i k jídlu - tyto luxusní dekorace dezertů, nápojů a salátů můžete bez obav slupnout (patří mezi ně například i květ vanilky) ---
Brutnák lékařský  červen až září svěží, okurková chuť - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek nebo na posypání chleba či bagetky  snižuje krevní tlak, posiluje kardiovaskulární a nervový systém, doporučuje se při nálevech horka 
Begonie (různé druhy) červen až září překrásné, pestrobarevné květy s nakyslou chutí připomínající šťovík (obahují totiž kyselinu šťavelovou), okvětní lístky se běžně používají do ovocných a zeleninoých salátů ---
Měsíček lékařský červen až září svým žlutým barvivem dokáže krásně obarvit risoto, hodí se do polévek a pomazánek, má jemně pikantní chuť, užívají se jednotlivé jazykovité květy  posiluje žlučník, podporuje trávení, pomáhá při zácpě 
Aksamitník (různé druhy) červen až září tzv. afrikány ozdobí nejen zahradu a balkón, ale i zeleninové saláty, pomazánky nebo masové pokrmy - používají se jednotlivé okvětní lístky, kterým se také říká "nepravý šafrán" - obsahují totiž velké množství žlutého a červeného barviva, jsou aromatické a mají hořce-nasládlou chuť připomínající anýz  podporuje trávení, zklidňuje žaludek, působí antisepticky 
Čekanka obecná červenec až říjen světle modré květy ve tvaru hvězdiček, občas s nádechem do fialova, mají natrpklou chuť, díky níž jsou vhodné spíše do zeleninových salátů a na ozdobu slaných pokrmů, můžete si jimi také stylově ozdobit kávu z praženého čekankového kořene, tzv. meltu  podporuje zdraví jater a žlučníku, má detoxikační účinky 

Chybí vám tu vaše oblíbené? Dejte nám vědět do komentářů smiley Přejeme kouzelné zdobení a dobrou chuť!

Komentáře2

05. 05. 2023, 10:21:11
Irena - odpovědět
Denivka, ta je velmi chutná
07. 05. 2023, 15:15:40
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, Ireno, děkujeme za připomenutí - máte pravdu! Denivky jsou úžasné, taky je rádi používáme.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím