Stránky pro své fungování využívají cookies.
Barevný ohňostroj na talíři: ochutnejte jedlé květy rostlin
Bylinková sezóna je v plném proudu! Příroda nám teď bude nabízet jednu léčivku za druhou. Víte, že si jimi můžete ozdobit zákusky, saláty, polévky a další pokrmy? Řeč je o květech, které se stejně jako další části bylin sbírají a konzumují. Určitě nám dáte za pravdu, že čerstvé kvítky jsou tou nejkrásnější ozdobou! A není to žádná novinka moderní gastronomie: jedlé květy zdobí naše pokrmy už tisíce let. Své místo měly například ve stravovaní starých Římanů, Mezopotámců či Indů a v tradičních ajurvédských receptech jsou dodnes důležitou přísadou.
Na pestrobarevnou záplavu květů jsme se těšili celou zimu
Pojďme ji vpustit do svých kuchyní! Inspirujte se našimi tipy na jarní i letní květy - nejen, že dobře vypadají, ale jsou i zdraví prospěšné. Stejně jako lodyha, listy nebo plody totiž obsahují látky s posilujícími účinky.
Jak na to?
V první řadě sbírejte jen rostliny, které bezpečně znáte. U květů by to mělo být snadné, protože rozkvetlá bylina má již mnoho poznávacích znaků. Sbírejte jen na čistých místech, dále od měst, větších silnic a průmyslových zón. Pozor si dejte i na oblasti s možnými pesticidy a herbicidy. Kvítky by měly pocházet z volné přírody, případně si pro ně zajděte k bio-pěstiteli nebo na eko-farmu. Kdo máte zahrádku či balkón s truhlíky, můžete si některé z nich vysadit. V divoké přírodě berte květů vždy jen pár a pouze pro aktuální potřebu. Květy na ozdobu (a ovonění) pokrmů používejte vždy čerstvé, nesušte je. Neskladujte je dlouho, vždy je co nejrychleji "naservírujte". Vybírejte květy mladé a plně rozvinuté (nedozrálé nebo odkvétající mohou být nahořklé).
Důležité je nechat květy vyniknout
Aby dokonale splnily svůj účel, musí být jen pověstnou třešničkou na dortu. Krásným příkladem jsou fialky u dezertů, sedmikrásky na obloženém chlebu nebo pažitkové květy v polévce. Neomezujte se ale jen na jídlo - květy přihoďte i do sezónních limonád a chlazených drinků. Vyzkoušejte třeba ledové kostky: jednotlivé květy jednoduše zamrazte do kostek ledu a přidejte do servírovaných nápojů.
Chuť by měla ladit s typem pokrmu
Pozor na květy výrazných chutí: svítivě oranžová lichořeřišnice například svou pikantností připomíná ředkvičky a rozhodně bychom ji nedoporučili k dezertům či limonádám. Úžasně naopak doladí saláty, polévky, těstoviny, rizota, pomazánky a masové pokrmy. Totéž platí o fialovém květenství pažitky nebo o květech cukety.
Které byliny rozveselí váš talíř v měsíci květnu?
Rozhodně sedmikrásky, fialky, macešky, pampelišky, květy prvosenky jarní, hluchavky nachové a bílé, plicníku, česnáčku, česneku medvědího, slézu lesního, popence či jetelu lučního. Ochutnat můžete i pár květů trnky a dalších ovocných stromů a keřů. Později můžete využít aromatický šeřík a léčivé květy bezu černého.
A jaký barevný ohňostroj propukne s příchodem léta?
Od června je už paleta barev v přírodě i na zahradě pěkně široká. Naprosto neodolatelné budou vaše dezerty s několika okvětními plátky planých růží. Zkuste si je přidat i do drinku! Přivítat léto s vychlazeným sektem ovoněným růžemi je luxus, na který jen tak nezapomenete. Královnou mezi voňavými květy je pak levandule lékařská, celosvětově užívaná k dekorování sladkých i slaných pokrmů. Pokračuje také sběr skromných, ale půvabných sedmikrásek, přidává se blankytně modrý zvonek luční, růžové a světle fialové květy mateřídoušky, modré květy čekanky a chrpy, a na zahradách uklidňující měsíček, protizánětlivá lichořeřišnice, pažitka, cuketa, brutnák, afrikány, begonie a dokonce i jedlé druhy orchidejí.
Pro inspiraci a rychlou orientaci jsme pro vás připravili přehled běžných jedlých květů, jejich použití, účinků a doby sběru:
Violka vonná (fialka) | březen až květen | výrazná vůně, hodí se k dezertům, sladkým nápojům, na ozdobu zmrzlin, sorbetů a ovocných salátů | uklidňuje a celkově harmonizuje, napomáhá relaxaci, prospívá zažívání, pomáhá při zahlenění |
Violka (maceška) tříbarevná | duben až srpen | hodí se všude tam, kde fialka - vyniká svou kombinací barev | prospívá celkové očistě, je mírně močopudná, pomáhá při zahlenění |
Sedmikráska chudobka | únor až říjen | nevýrazná chuť i vůně, vhodná na ozdobu slané i sladké kuchyně - k dezertům, do salátů, polévek, na chléb s máslem nebo tvarohem | podoruje látkovou výměnu, celkovou očistu a správné trávení |
Smetanka lékařská | duben až srpen | mírně nahořklá, výrazná chuť - vhodná v menším množství spolu s listy k dozdobení zeleninových salátů | detoxikační účinky, podporuje správnou funkci jater a žlučníku |
Prvosenka jarní | březen až květen | překrásná jarní ozdoba dezertů - voní po zralých meruňkách a má jemně nasládlou chuť, společně s prvosenkovými listy můžete přihodit i do zeleninových salátů (pokud nesbíráte u sebe na zahradě, berte vždy jen malé množství) | působí proti neurózám, uvolňuje, má mírně sedativní účinky, pomáhá při poruchách spánku |
Česnáček lékařský | duben až červen | česneková chuť i vůně - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek a bylinkových másel, na ozdobu polévek či na chleba | protizánětlivý, pomáhá např. při bolestech v krku a prvních příznacích nemoci z nachlazení |
Česnek medvědí | duben až květen | výrazná česneková chuť i vůně - hodí se na ozdobu všech slaných pokrmů (málokdo ví, že po sběru listů je možné užívat i květy) | protizánětlivý, působí detoxikačně a antibakteriálně |
Plicník lékařský | březen až květen | hodí se na ozdobu moučníků a ovocných či zeleninových salátů, vezměte vždy jen pár kvítků - mají překrásnou modro-fialovou nebo růžovou barvu | prospívá dýchacím cestám |
Sléz lesní (maurský) | květen až září | růžovo-fialové květy s jemně nasládlou chutí jsou efektivní ozdobou dezertů, sladkých nápojů, smoothies a ovocných salátů, velké květy příbuzného druhu slézu - tzv. topolovky růžové se používají na ozdobu větších dortů | uvolňuje při stresu a napětí, posiluje dýchací cesty |
Popenec břečťanovitý | duben až červen | mírně pikantní, kořenitá chuť i vůně kvetoucí nati je vhodná do zeleninových salátů, polévek, pomazánek nebo bylinkových másel - drobné fialové kvítky jsou překrásnou ozdobou slaných pokrmů | podporuje trávení, působí protizánětlivě, pomáhá při nadýmání |
Trnka obecná | březen až duben | něžné trnkové květy mají nevýraznou chuť i vůni a jsou jemnou ozdobou všech sladkých pokrmů a nápojů | podporuje trávení, působí močopudně, celkově harmonizuje, posiluje oběhový systém |
Šeřík obecný | duben až květen | drobné voňavé kvítky jsou úžasnou dekorací dezertů a limonád, hodí se do jogurtu k snídani, do pudinků nebo sladkých kaší - vždy jen malé množství, a čím světlejší tím lepší, protože tmavší odrůdy mohou mít nahořklou chuť | zklidňuje žaludek, ulevuje při bolestech hlavy, celkově harmonizuje |
Hluchavka nachová a bílá | březen až srpen | růžové a bílé kvítky hluchavek chutnají jemně nasládle a hodí se ke všem typům dezertů a sladkých nápojů | podporuje duševní pohodu žen, zklidňuje a celkově harmonizuje, prospívá dýchacím cestám |
Bez černý | květen až červen | kromě známé kosmatice (květy osmažené v těstíčku) můžeme celé květenství bezu používat na ozdobu a dochucení limonád a sladkých pokrmů | posiluje imunitu a dýchací cesty, celkově harmonizuje, působí močopudně a protizánětlivě |
Růže planá | květen až červenec | překrásná ozdoba s omamnou letní vůní - hodí se ke všem moučníkům, k pudinkům, zmrzlinám a sladkým nápojům - čím tmavší barva okvětních lístků, tím výraznější chuť | celkově harmonizuje, uvolňuje při stresu, napomáhá relaxaci, působí proti úzkosti a strachu |
Levandule lékařská | červen až srpen | výrazná, čistá vůně a nahořklá chuť (proto ji lze použít jen na ozdobu a ovonění - když ji ale sníte, podpoříte tím své trávení), můžete použít celou snítku nebo pár jednotlivých kvítků, hodí se k dezertům všeho druhu a k sladkým nápojům, ve Středozemí se přidává i k ratatouille a masovým pokrmům | pomáhá při stresu a poruchách spánku, zklidňuje, harmonizuje a posiluje nervovou soustavu, podporuje trávení |
Mateřídouška obecná | květen až srpen | vůně evokující teplo a léto, nahořklá chuť (používáme spíše na ozdobení, můžete přidávat do těsta, naložit do medu nebo povařit, nechat zchladnout a zpracovat do limonády), v jižních krajích se (stejně jako levandule, tymián a oregano) používá i na ozdobení a ovonění masových pokrmů | prospívá dýchacím cestám, harmonizuje a celkově posiluje, podporuje trávení |
Černohlávek obecný | červen až srpen | často přehlížená, fialově kvetoucí bylinka, do zeleninových salátů se obvykle přidávají jen lístky, můžete ale použít celé "klásky" - jsou jedlé a krásné na ozdobu | obsahuje antioxidanty, je dobrý pro diabetiky, posiluje imunitu |
Zvonek luční |
květen až září | výrazně modrá barva a nevýrazná chuť: originální dekorace sladkých i slaných pokrmů, krásně kontrastuje například s listovou zeleninou, hodí se do ovocných salátů a limonád, dorty servírované s čerstvým květem zvonku budou nezapomenutelné | --- |
Pažitka pravá | květen až srpen | fialové kvítky používáme stejně jako nať: na ozdobení a ochucení polévek i hlavních jídel, do pomazánek, salátů či na chleba, chuť i vůně květu bývá výraznější než nať | podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, má mírně desinfekční účinky |
Tykev obecná | červen až srpen | cuketové květy jsou atraktivní ozdobou obložených chlebů, lehkých letních salátů, rizot, těstovin a dalších, spíše slaných pokrmů, podávají se i smažené v těstíčku nebo plněné nádivkou a pečené v troubě | --- |
Lichořeřišnice větší |
červen až říjen | zářivě oranžové, červené či žluté květy nádherně ozdobí saláty, obložené chleby a další slané pokrmy, chuť je pikantní a připomíná ředkvičku, křen nebo řeřichu | přírodní antibiotikum, působí proti infekcím, posiluje imunitu |
Chrpa modrá | červen až září | modré až modrofialové květy krásně kontrastují s každým jídlem, mají nevýraznou chuť a dají se použít na ozdobu dezertů, nápojů i slaných pokrmů, celý květní úbor vypadá jako modrá krajka, ale použít můžete i jednotlivé jazykovité květy | protizánětlivá, mírně desinfekční účinky, močopudná, podporuje trávení |
Jetel luční | květen až říjen | drobné růžové či růžovo-fialové kvítky vytvářejí kulovité květenství (tzv. hlávky), které vypadají krásně v zeleninových a těstovinových salátech, přidat je můžete například i do rizota nebo do polévky | pomáhá při kašli, celkově posiluje a harmonizuje, podporuje trávení |
Orchideje (různé druhy) | květen až červen | některé květy orchidejí jsou nejen na ozdobu a ovonění, ale i k jídlu - tyto luxusní dekorace dezertů, nápojů a salátů můžete bez obav slupnout (patří mezi ně například i květ vanilky) | --- |
Brutnák lékařský | červen až září | svěží, okurková chuť - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek nebo na posypání chleba či bagetky | snižuje krevní tlak, posiluje kardiovaskulární a nervový systém, doporučuje se při nálevech horka |
Begonie (různé druhy) | červen až září | překrásné, pestrobarevné květy s nakyslou chutí připomínající šťovík (obahují totiž kyselinu šťavelovou), okvětní lístky se běžně používají do ovocných a zeleninoých salátů | --- |
Měsíček lékařský | červen až září | svým žlutým barvivem dokáže krásně obarvit risoto, hodí se do polévek a pomazánek, má jemně pikantní chuť, užívají se jednotlivé jazykovité květy | posiluje žlučník, podporuje trávení, pomáhá při zácpě |
Aksamitník (různé druhy) | červen až září | tzv. afrikány ozdobí nejen zahradu a balkón, ale i zeleninové saláty, pomazánky nebo masové pokrmy - používají se jednotlivé okvětní lístky, kterým se také říká "nepravý šafrán" - obsahují totiž velké množství žlutého a červeného barviva, jsou aromatické a mají hořce-nasládlou chuť připomínající anýz | podporuje trávení, zklidňuje žaludek, působí antisepticky |
Čekanka obecná | červenec až říjen | světle modré květy ve tvaru hvězdiček, občas s nádechem do fialova, mají natrpklou chuť, díky níž jsou vhodné spíše do zeleninových salátů a na ozdobu slaných pokrmů, můžete si jimi také stylově ozdobit kávu z praženého čekankového kořene, tzv. meltu | podporuje zdraví jater a žlučníku, má detoxikační účinky |
Chybí vám tu vaše oblíbené? Dejte nám vědět do komentářů Přejeme kouzelné zdobení a dobrou chuť!
Komentáře2