Barion Pixel jatra plice tluste_strevo zaludek slezina_slinivka srdce tenke_strevo mocovy_mechyr ledviny osrdecnik troji_ohrivac zlucnik drevo kov kov zeme zeme ohen ohen voda voda ohen ohen drevo aktualni_organ

Přírodní lékárna Salveo

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Všechny produkty na našich stránkách, které jsou schváleny jako doplňky stravy, nejsou léky a nemůžeme je za předepsané léky zaměňovat.

Barion, visa, maestro, diners club, discover
Dýňové dobroty

Dýňové dobroty

04. 11. 2021, 16:42

K podzimu neodmyslitelně patří dýně, hlavně ty sytě oranžové, které se na nás smějí v každém obchodě a z každé zahrádky smiley Mezi nejzdravější druhy patří hokaido, právem přezdívaná "královnou podzimu". Tato prohřívací dobrota obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Najdeme v ní vitamín B1, B2, B3, C, E, a K, železo, hořčík, sodík, zinek a draslík. V porovnání s jinými druhy zeleniny navíc obsahuje větší množství betakarotenu, který je v našem těle přeměňován na vitamin A. Vesele oranžová hokaido proto působí antioxidačně a celkově posiluje. Je podporou pro imunitní systém a zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které snižují riziko infarktu a pomáhají při vysokém tlaku. V chladných dnech, kdy je zvýšený výskyt virových onemocnění, je dobré zařadit dýně na jídelníček pravidelně. Kromě skvělé chuti a všestranného využití mají ještě jedno velké plus: snadno nás zasytí a obsahují málo kalorií. Jsou proto skvělou ingrediencí, se kterou můžete vařit a péct i při hubnoucích a detoxikačních dietách. Podle tradiční čínské medicíny na sebe dýně vážou toxiny a posilují žaludek, slezinu a slinivku. Hokaido pochází z Dálného východu a na rozdíl od jiných typů dýní ji zpracováváme i se slupkou, která při vaření a pečení krásně změkne. (Odstraňujeme jen prostřední část obsahující semínka.) Tato dýně je skvělá na slano i na sladko, hodí se do polévek, omáček, rizot, těstovin, koláčů, buchet, palačinek, bábovek, cheesecaků a mnoha dalších dobrůtek. Jídlu dodává vláčnost, jemně nasládlou chuť a příjemnou vůni, která vám doma vykouzlí pocit tepla, i když je venku nevlídně. Sepsali jsme pro vás několik skvělých sezónních receptů, tak neváhejte a pusťte se do podzimního kouzlení s dýněmi! smiley

Dýňový krém 

Zahřívací klasika, kterou lze dochutit různými druhy koření. Hokaido jen očistíme (nezbavujeme slupky), rozpůlíme a odstraníme lepkavou část se semínky. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky a orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme zeleninovým vývarem (na 1 kg dýně ¾ l vývaru). Vaříme do změknutí, rozmixujeme do hladka a zjemníme 100 ml smetany na vaření. Osolíme, přidáme špetku pepře a muškátového oříšku. Skvěle se hodí také špetka skořice, mletého zázvoru, hřebíčku či badyánu. Podáváme s dýňovými semínky opraženými na sucho na pánvi. Pro opravdový gurmánský zážitek ještě zakápneme dýňovým olejem. Výborná je také dýňovo-batátová varianta, do které místo prohřívacího koření přidáme prolisovaný česnek a lžičku drhnuté majoránky. 

Smetanové rizoto 

Rychlé, syté a výživné. Dýni rozkrojíme, zbavíme lepkavé části se semínky a nakrájíme i se slupkou na malé kousky. Na rozehřátém másle orestujeme nadrobno pokrájený česnek a cibuli, přidáme dýni, kulatozrnou rýži a krátce osmahneme. Zalijeme zeleninovým, kuřecím nebo krůtím vývarem (cca 500 ml vývaru na 200 g dýně). Přidáme italské koření nebo bylinky (skvěle se hodí oregano, tymián či bazalka). Přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme na mírný stupeň 10 min. Přilijeme smetanu na vaření (cca 50 ml) a opět vaříme 10 min. Pokud je to potřeba, podlijeme troškou vody. Podáváme posypané sýrem grana padano, případně dosolíme. 

Dýňový závin

Úžasná obdoba tradičního jablečného štrůdlu. Má vláčnou, sytou chuť a sladkou dýňovo-kořenitou vůni, která už trochu připomíná advent. Může za to skořice, hřebíček a pomerančová šťáva, které se smíchají s nastrouhanou dýní. 1/2 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci pomerančové šťávy, 1/2 lžičky mleté skořice a špičku lžičky hřebíčku smícháme s 3 hrnky nastrouhané syrové dýně a přimícháme 1/3 hrnku strouhanky. Dýni můžeme také nasekat v kuchyňském robotu. Strouhanku přidáváme proto, aby se nám nerozmáčelo těsto (dýně s cukrem pustí hodně vody). Připravené listové těsto potřeme rozpuštěným máslem, poklademe na něj náplň a zavineme. Přesuneme na plech s pečícím papírem,  potřeme rozšlehaným vejcem a na dvou místech propíchneme vidličkou. Pečeme při 180 stupních dozlatova (20-25 min). Servírujeme posypaný moučkovým cukrem. Ideální zákusek k odpolední kávě - zpříjemní vám odpoledne a pěkně vás zasytí  smiley

Pumpkin pie se zázvorem

O něco pracnější je typický americký dýňový koláč. Peče se na mnoho způsobů a jednou z nejoblíbenějších variací je koláč s dýňovo-zázvorovou náplní. Do náplně opět vmícháváme skořici a hřebíček, klasické adventní koření s vánoční chutí a vůní. Tyto dvě prohřívací ingredience prostě k dýni patří smiley Co budeme potřebovat? Nejprve si nachystáme těsto: vezmeme hladkou mouku (180 g), třtinový cukr (20 g) a máslo (120g). Mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, špetku soli a začneme zpracovávat těsto. Přilijeme trochu studené vody (cca 50 ml) a pokračujeme ve zpracovávání hladkého těsta, které pak zabalíme do potravinové fólie a dáme ztuhnout do lednice. Těsto by si v lednici mělo pobýt alespoň 45 min, takže máme dostatek času na přípravu náplně: rozšleháme vejce (3 ks), smícháme je s třtinovým cukrem (120 g) a smetanou ke šlehání (120 ml). Přidáme 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého zázvoru a špetku soli. Dále si nachystáme dýňové pyré: dýni nakrájenou na kostky povaříme do změknutí, slijeme a rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnout a přimícháme do náplně. Vyndáme si ztuhlé těsto, rozválíme do kulata a přemístíme do dortové formy. Stačí nám obyčejná, kulatá a nízká. Dno těsta propícháme vidličkou a odřízneme přečnívající okraje. Na těsto poklademe dýňovou náplň a pečeme při 190 stupních (cca 40-45 min). Okraje by měly být zlatavé a náplň na dotek ztuhlá. Necháme vychladnout a servírujeme s domácí šlehačkou. 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Stránky pro své fungování využívají cookies. Nesouhlasím (zobrazí se prázdná stránka).

Rozumím