snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Dýňové dobroty

04. 11. 2021, 16:42

K podzimu neodmyslitelně patří dýně, hlavně ty sytě oranžové, které se na nás smějí v každém obchodě a z každé zahrádky smiley Mezi nejzdravější druhy patří hokaido, právem přezdívaná "královnou podzimu". Tato prohřívací dobrota obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Najdeme v ní vitamín B1, B2, B3, C, E, a K, železo, hořčík, sodík, zinek a draslík. V porovnání s jinými druhy zeleniny navíc obsahuje větší množství betakarotenu, který je v našem těle přeměňován na vitamin A. Vesele oranžová hokaido proto působí antioxidačně a celkově posiluje. Je podporou pro imunitní systém a zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které snižují riziko infarktu a pomáhají při vysokém tlaku. V chladných dnech, kdy je zvýšený výskyt virových onemocnění, je dobré zařadit dýně na jídelníček pravidelně. Kromě skvělé chuti a všestranného využití mají ještě jedno velké plus: snadno nás zasytí a obsahují málo kalorií. Jsou proto skvělou ingrediencí, se kterou můžete vařit a péct i při hubnoucích a detoxikačních dietách. Podle tradiční čínské medicíny na sebe dýně vážou toxiny a posilují žaludek, slezinu a slinivku. Hokaido pochází z Dálného východu a na rozdíl od jiných typů dýní ji zpracováváme i se slupkou, která při vaření a pečení krásně změkne. (Odstraňujeme jen prostřední část obsahující semínka.) Tato dýně je skvělá na slano i na sladko, hodí se do polévek, omáček, rizot, těstovin, koláčů, buchet, palačinek, bábovek, cheesecaků a mnoha dalších dobrůtek. Jídlu dodává vláčnost, jemně nasládlou chuť a příjemnou vůni, která vám doma vykouzlí pocit tepla, i když je venku nevlídně. Sepsali jsme pro vás několik skvělých sezónních receptů, tak neváhejte a pusťte se do podzimního kouzlení s dýněmi! smiley

Dýňový krém 

Zahřívací klasika, kterou lze dochutit různými druhy koření. Hokaido jen očistíme (nezbavujeme slupky), rozpůlíme a odstraníme lepkavou část se semínky. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky a orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme zeleninovým vývarem (na 1 kg dýně ¾ l vývaru). Vaříme do změknutí, rozmixujeme do hladka a zjemníme 100 ml smetany na vaření. Osolíme, přidáme špetku pepře a muškátového oříšku. Skvěle se hodí také špetka skořice, mletého zázvoru, hřebíčku či badyánu. Podáváme s dýňovými semínky opraženými na sucho na pánvi. Pro opravdový gurmánský zážitek ještě zakápneme dýňovým olejem. Výborná je také dýňovo-batátová varianta, do které místo prohřívacího koření přidáme prolisovaný česnek a lžičku drhnuté majoránky. 

Smetanové rizoto 

Rychlé, syté a výživné. Dýni rozkrojíme, zbavíme lepkavé části se semínky a nakrájíme i se slupkou na malé kousky. Na rozehřátém másle orestujeme nadrobno pokrájený česnek a cibuli, přidáme dýni, kulatozrnou rýži a krátce osmahneme. Zalijeme zeleninovým, kuřecím nebo krůtím vývarem (cca 500 ml vývaru na 200 g dýně). Přidáme italské koření nebo bylinky (skvěle se hodí oregano, tymián či bazalka). Přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme na mírný stupeň 10 min. Přilijeme smetanu na vaření (cca 50 ml) a opět vaříme 10 min. Pokud je to potřeba, podlijeme troškou vody. Podáváme posypané sýrem grana padano, případně dosolíme. 

Dýňový závin

Úžasná obdoba tradičního jablečného štrůdlu. Má vláčnou, sytou chuť a sladkou dýňovo-kořenitou vůni, která už trochu připomíná advent. Může za to skořice, hřebíček a pomerančová šťáva, které se smíchají s nastrouhanou dýní. 1/2 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci pomerančové šťávy, 1/2 lžičky mleté skořice a špičku lžičky hřebíčku smícháme s 3 hrnky nastrouhané syrové dýně a přimícháme 1/3 hrnku strouhanky. Dýni můžeme také nasekat v kuchyňském robotu. Strouhanku přidáváme proto, aby se nám nerozmáčelo těsto (dýně s cukrem pustí hodně vody). Připravené listové těsto potřeme rozpuštěným máslem, poklademe na něj náplň a zavineme. Přesuneme na plech s pečícím papírem,  potřeme rozšlehaným vejcem a na dvou místech propíchneme vidličkou. Pečeme při 180 stupních dozlatova (20-25 min). Servírujeme posypaný moučkovým cukrem. Ideální zákusek k odpolední kávě - zpříjemní vám odpoledne a pěkně vás zasytí  smiley

Pumpkin pie se zázvorem

O něco pracnější je typický americký dýňový koláč. Peče se na mnoho způsobů a jednou z nejoblíbenějších variací je koláč s dýňovo-zázvorovou náplní. Do náplně opět vmícháváme skořici a hřebíček, klasické adventní koření s vánoční chutí a vůní. Tyto dvě prohřívací ingredience prostě k dýni patří smiley Co budeme potřebovat? Nejprve si nachystáme těsto: vezmeme hladkou mouku (180 g), třtinový cukr (20 g) a máslo (120g). Mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, špetku soli a začneme zpracovávat těsto. Přilijeme trochu studené vody (cca 50 ml) a pokračujeme ve zpracovávání hladkého těsta, které pak zabalíme do potravinové fólie a dáme ztuhnout do lednice. Těsto by si v lednici mělo pobýt alespoň 45 min, takže máme dostatek času na přípravu náplně: rozšleháme vejce (3 ks), smícháme je s třtinovým cukrem (120 g) a smetanou ke šlehání (120 ml). Přidáme 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého zázvoru a špetku soli. Dále si nachystáme dýňové pyré: dýni nakrájenou na kostky povaříme do změknutí, slijeme a rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnout a přimícháme do náplně. Vyndáme si ztuhlé těsto, rozválíme do kulata a přemístíme do dortové formy. Stačí nám obyčejná, kulatá a nízká. Dno těsta propícháme vidličkou a odřízneme přečnívající okraje. Na těsto poklademe dýňovou náplň a pečeme při 190 stupních (cca 40-45 min). Okraje by měly být zlatavé a náplň na dotek ztuhlá. Necháme vychladnout a servírujeme s domácí šlehačkou. 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše