Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Mladé smrkové výhonky a jejich využití

27. 05. 2021, 15:08

V květnu (ve vyšších a chladnějších polohách i později) můžeme sbírat mladé smrkové výhonky. Měkké, nově narostlé konce větviček poznáme podle svěže zelené barvy, o odstín světlejší než je barva loňského jehličí. Tato malá stromová "miminka" obsahují vysoké množství vitaminu C posilující imunitní systém, a dále silice, které uvolňují ucpané nosní dutiny, napomáhají odhlenění, usnadňují vykašlávání a povzbuzují prokrvení. Obecně působí protizánětlivě a posilují dýchací cesty. Tradičně se z nich proto připravují sirupy užívané při nemoci z nachlazení. Příprava takzvaného "smrkáče", který trefně pomáhá i s odsmrkáváním, je jednoduchá a práce s aromatickým jehličím vás krásně odreaguje. Vždyť také mnohé starověké kultury považovaly smrky za posvátné stromy života! Jejich vůně prý projasňuje mysl, povzbuzuje ducha a uzemňuje tělo. 

Sběr a zpracování

Smrk ztepilý patří do čeledi borovicovitých, může dosahovat výšky až 50 m a dožívat se úctyhodných 300 let. V naší zemi je najdeme téměř všude: v lesích, ve městech, u cest, v parcích, na zahradách. Smrkům se daří v mírném podnebném pásu, nesvědčí jim velká horka. Kdo by je nepoznal na první pohled, může se zorientovat podle jednotlivě vyrůstajících jehliček, čtyřhranných a pichlavých, které dávají větvím jakoby huňatý vzhled. Možná si vzpomenete na dětskou říkanku: "jedlička - učesaná holčička (s jehlicemi uspořádanými do dvou řad), smrk - rozcuchaný kluk (s jehlicemi rostoucími kolem dokola, stlačenými k sobě). Šišky visí směrem dolů, kůra je červenohnědá, tvar koruny kuželovitý, větve uspořádané přeslenitě. Z jednoho stromu si natrháme vždy jen pár výhonků a jdeme dál, abychom jej příliš nepoškodili. Nesbíráme výhonky delší než 5 cm, ideální je délka kolem 3 cm. Nesíbráme poblíž silnic a za deštivých dnů. Kromě sirupů můžeme výhonky nakládat do medu nebo je použít k přípravě nálevu a popíjet formou čaje či kloktat. Nebojte se je ochutnat, dříve si je lidé přidávali na syrovo do jídel, a jsou také pěknou netradiční ozdobou dezertů. Dezinfekční a uvolňující účinky smrkových silic se dále doporučují k inhalacím a  koupelím. 

Výroba sirupu

Výhonky opláchneme a necháme okapat, případně je jen zbavíme nečistot a hmyzích návštěvníků. Vrstvíme do čisté sklenice střídavě s cukrem, cukr zvolíme bílý nebo třtinový. Uvádí se, že za použití bílého se sirupy méně kazí. Výsledný výrobek užíváme po lžičkách, proto není třeba obávat se příliš nezdravého účinku cukru. S jeho množstvím to ale nepřeháníme, abychom spíše než sirup nezískali cukr se smrkovou příchutí. Jako první dáme vrstvu výhonků, kterou zasypeme cukrem, a takto pokračujeme dále, poslední vrstvou musí být cukr. Někdy se ke každé vrstvě přidává plátek bio citronu, nutné to ale není. Sirup by měl vždy chutnat a vonět po použité léčivce, je škoda "přebíjet" ji citronem. Samotné smrkové výhonky navíc obsahují vitamin C a chuťově citron trochu připomínají. Každou vrstvu pořádně upěchujeme, aby ve sklenici nezůstal přebytečný vzduch. Pevně uzavřeme, můžeme ještě přetáhnout celofánem a upevnit gumičkou či provázkem. Necháme 4 týdny stát na tmavším, teplém místě. Hladina ve sklenici bude postupně klesat. Pokud máme k dispozici další čerstvé výhonky, je dobré vrstvy průběžně doplňovat. Po 4 týdnech by již mělo být vytvořeno dostatečné množství tekutiny, kterou slijeme a uložíme do lednice. Při nemocích dýchacích cest užíváme 1-3 lžíce denně, jako prevenci a zdravou dobrotu si můžeme dát denně 1 lžičku. Výborný je také k oslazení čaje, na palačinky nebo do kaše.

Příprava nálevu

Hrst výhonků zalijeme horkou vodou a necháme 15 min vyluhovat. Nenechte se odradit nevýraznou barvou čaje, jeho chuť a vůně vás mile překvapí. Nejlépe lze čaj popsat jako "lesní" smiley Má úžasné jehličnaté aroma a osvěžující, nakyslou chuť připomínající slabší citronádu. Spolu s vůni mladých smrčků si tak domů přinesete kousek zdraví z lesní přírody. Čaj můžete také nechat vychladnout a dát si ho na osvěžení v teplém dni. 

Příprava koupele

1 kg smrkového jehličí přivedeme k varu a povaříme v 5 l vody. Přecedíme a přidáme do koupele. Koupel ze smrkových výhonků nebo jehličí pomáhá k uvolnění svalového napětí, při bolestech zad a při potížích s klouby. Koupeme se 20 minut, po koupeli se zabalíme do županu a zůstáváme v teple, ideálně jdeme rovnou do postele pod peřinu. 

 

Komentáře14

01. 06. 2023, 18:31:07
ladislav - odpovědět
v Roce 1954 jsem byl čtyřletý prcek, který čekal narození dalšího potomka. Dostal jsem černý kašel.Pamětníci vědí. No a aby mi malý bráška hned na začátku života nezemřel, rodiče mě vyšpicovali k babičce a dědovi. Denně jsem byl koupán v nasbíraných vejpukách a ta svinská nemoc jak se objevila, tak zmizela. Tedy díky mladému jehličí. Přírodo děkuji. Laďa
17. 01. 2024, 15:47:11
Anežka - odpovědět
Ty jo to jste dobrej nemohl byste mi poradit s mojí otázkou
17. 01. 2024, 18:26:43
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, děkujeme za sdílení Vaší zkušenosti! :-) Je to krásná vzpomínka na sílu a moudrost přírody - a také na úžasné znalosti našich předků a prarodičů.. Dobře věděli, jak si pomoci. Jsme rádi, že na tato lidová moudra můžeme navazovat - tradice přírodního léčitelství je u nás hluboce zakořeněna a léčivek, které příroda každoročně nabízí, je skutečně mnoho! Není bylina, aby na něco nebyla... Jen je potřeba vědět, jak ji správně použít.. jako to věděli Vaši prarodiče. Krásný den a pevné zdraví přeje Salveo přírodní lékárna
05. 05. 2024, 13:07:57
Jana Králová - odpovědět
Dobrý den, máte pravdu. Přírodu si musíme chránit, ale pokud rozumíme, mnoho využít. Proto právě vařím sirup z výhonků smrku, báječné. Ráno jsme s manželem sbírali. Mluvíte mi z Duše, jsme děti krásné Země, když ji budeme šetřit, můžeme mnoho použít. Hodně zdraví všem.
07. 05. 2024, 14:44:58
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, paní Jano, moc děkujeme a přejeme pevné zdraví a krásné jarní dny. Váš vařený sirup "smrkáček" bude určitě báječný. Záněty dýchacích cest si na Vás jen tak nepřijdou!
09. 05. 2024, 09:19:56
Jitka - odpovědět
Dobrý den. Musím se přidat k blahodárným účinkům smrkových vršků. Mému otci diagnostikovali rakovinu močového měchýře. Na radu začal používat čaj ze smrkových vršků a kopřivy/doslova se tím proléval/. Nemoc byla zažehnána a přežil dalších 25 let, kdy zemřel na mozkovou mrtvici. Chvála všem bylinkám.
20. 05. 2024, 12:38:15
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, paní Jitko, děkujeme za sdílení. Máme z první ruky mnoho takových podobných zkušeností. Jsme vděčné za to, že příroda pomáhá, kde může, a přejeme Vám pevné zdraví.
17. 01. 2024, 15:46:03
Anežka - odpovědět
Mohli byste mi prosím poradit jak udělat barvu na psaní z větviček spíš těch jehličí děkuji Anežka
07. 05. 2024, 14:38:28
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, Anežko, o tom jsme bohužel nikdy neslyšely - nemyslíme si, že by šla z větviček ani z jehličí vyrobit/vyzískat barva na další použití...
20. 05. 2024, 09:51:55
abrakadabra - odpovědět
Proc zrovna z jehlici? To zelene barvivo je uplne stejny chlorofyl jako v kazdem listi, plus jen nejake dalsi pryskyrice a silice. Pokud mate tu touhu, tak to zpcacujte stejne jako zpracovavate treba spenat nebo kopriivy a aby nezhnednul, pridejte kyselinu citronovou, zabrani oxidaxi latek vcetne chlorofyllu v rozmackanem listi.
04. 05. 2024, 11:59:20
Marta - odpovědět
Dobrý den, mohu dělat sirup z mladých výhonků i ze stříbrného smrku? Máme obrovský na zahradě... Děkuji za odpověď. S pozdravem Klotzová Marta
07. 05. 2024, 14:35:23
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, paní Marto, je to zajímavá otázka, ale spíše bychom výhonky "stříbrného" smrku pichlavého nedoporučovaly. Na výrobu sirupu i čaje sbíráme právě jen ty klasické měkké, heboučké, světle zelené výhonky, většinou ze smrku ztepilého. Přejeme Vám krásný den.
16. 05. 2024, 08:45:28
Romana - odpovědět
Dobrý den mohu se zeptat jaké smrky jsou vhodné? Máme na zahradě smrk omoriku. Děkuji za odpověď.
16. 05. 2024, 14:19:42
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, paní Romano, na výrobu sirupu jsou vhodné mladé, měkké výhonky - na dotek jsou hebké a mají světle zelenou barvu. To je vždy nejlepší "poznávací znamení" výhonků vhodných k dalšímu zpracování :-) Smrk omorika by je mít měl. Přejeme krásný den.
16. 05. 2024, 12:47:46
Nikola - odpovědět
Dobrý den, je možné smrkové výhonky skladovat čerstvé třeba v mrazáku? Nebo se látky uchovávají lépe sušením? Je tady osobně nejvíc chutnají ty čerstvé, je to úplná lahoda, připomíná to citrusy. Děkuji za odpověď!
20. 05. 2024, 12:33:05
Salveo přírodní lékárna - odpovědět
Dobrý den, smrkové výhonky bychom nemrazily. Přijde nám to škoda! Je to přesně, jak píšete - nejlepší jsou ty čerstvé, svěží, chutí i vůní připomínající citronádu :-) Pokud jich máte k dispozici více a sbíráte je průběžně, naložte si je do cukru, do medu, pijte čaje a perlivé limonády, přidávejte si je do karafy s vodou nebo si dopřejte relaxační koupel s vůní lesa... Na přípravu koupele můžete použít buď odvar nebo čerstvě nasbírané, omyté výhonky. Odvar je také vhodný ke kloktání a k desinfekci dutiny ústní.
21. 05. 2024, 06:34:15
Michal Kulda - odpovědět
Dobrý den, je možné smrkové výhonky usušit a pak používat k přípravě nálevu nebo jinak? Děkuji za odpověď Hezký den přeje Míchal Kulda
03. 05. 2025, 20:53:04
Michal - odpovědět
Když chodím po lese tak je normálně baštím?ta nakyslá chuť člověka nutí si dát další ?samozřejmě všeho s mírou ?přírodě zdar ?

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše