„Na doporučení paní Jany jsem šel na krevní testy, které potvrdily, že mám málo železa. Upravil jsem jídelníček a začal jíst víc věcí bohatých na železo. Taky jsem začal brát vitamin C.“
— Vladimír, 52 let
„Syn, 12 let, byl letos na jaře pořád nemocný. Vraceli mi ho ze školy s tím, že se mu o přestávce zamotala hlava nebo se mu udělalo slabo. Měli jsme opravdu strach, jestli mu není něco vážného. V Salveu nám poradili, že by mohlo jít o nedostatek železa. A to se v testech potvrdilo. Začali jsme to řešit a problémy zmizely. Děkujeme paní Janě za super tip. Strašně se nám ulevilo.“
— Kateřina, 41 let
Proč je železo zásadní pro vaše zdraví a energii?
Protože je součástí hemoglobinu. A ten je nezbytný pro vaše dýchání - má na starost přenos kyslíku z plic do tělesných tkání. Dále se podílí na přeměně živin na energii a hraje důležitou roli pro přenos elektronů a nervových impulsů. Ty koordinují veškerou činnost ve vašem těle. Železo obsahují všechny naše buňky: nejvíc ho najdeme uvnitř červených krvinek a v myoglobinu, který okysličuje svalstvo.
Patří k nejčastěji chybějícím minerálům - jeho nedostatek je běžným zdravotním problémem.
Nemusí to být jen nízkým příjmem. Možná, že ho v jídle sníte hodně, ale vaše tělo ho nedokáže správně vstřebat. Existují totiž faktory, které tuto schopnost těla snižují - například kofein a nadměrné pití kávy. Takto se snadno dostanete do začarovaného kruhu - jste unavení, vyždímaní, bez energie. Je vám slabo, ale potřebujete fungovat. Zkusíte si tedy dát silnou kávu, která vás nakopne, ale zároveň tělu zabrání správně vstřebat a využít železo přijaté s jídlem. Stejný účinek může mít i vysoký příjem vápníku - i ten totiž částečně blokuje vstřebávání železa. Dávky nad 300 mg vápníku (např. 1 sklenice mléka nebo doplněk stravy) již mohou snížit jeho vstřebatelnost z daného jídla. Náš tip: nejezte mléčné výrobky spolu s hlavními "železitými" jídly. (Ostatně: málokdo si asi dá hovězí maso a k němu sklenici mléka.) Kdo ale z jakéhokoli důvodu užívá železo i vápník ve formě doplňku stravy, měl by mezi přípravky udržovat alespoň 3 hodiny rozestup.
Dbejte na dostatečný příjem dalších vitamínů a minerálů. Aby železo v těle plnilo svou funkci, potřebuje k tomu:
A teď to nejdůležitější: které potraviny jsou bohatým zdrojem železa?
Živočišné zdroje (hemové železo – lépe vstřebatelné):
- vnitřnosti (játra, ledviny, srdce)
- maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí)
- ryby (tuňák, losos, sardinky)
- mořské plody (ústřice, mušle, krevety)
- vaječný žloutek
Rostlinné zdroje (nehemové železo – hůře vstřebatelné):
- luštěniny: čočka, cizrna, fazole, sója (lepší jsou naklíčené)
- zelenina: špenát, petržel, mangold, kapusta, červená řepa, řeřicha, brokolice, zelený hrášek
- ovoce: sušené meruňky, švestky a fíky, rozinky, datle, černý rybíz, ostružiny, maliny
- semínka: dýňová, slunečnicová, sezamová
- ořechy: mandle, pistácie, kešu
- celozrnné obiloviny a výrobky
- oves, quinoa, pohanka, amarant
Přidejme ještě 3 tipy pro lepší vstřebávání železa z jídelníčku:
-
kombinujte železitou zeleninu s citrusy nebo paprikou (např. špenátová polévka dochucená paprikou nebo zakápnutá citronovou šťávou)
-
dávejte si ovocno-zeleninové smoothies (např. petrželku s černým rybízem nebo červenou řepu s pomerančem)
-
jezte namáčené luštěniny a fermentovanou zeleninu (kimchi, kysané zelí)
Kdy sáhnout po doplňku stravy?
Když vás denně trápí více různých příznaků nedostatku. Doporučujeme zajít na krevní testy a nechat si zjistit přesnou hladinu železa v krvi. Pokud se nedostatek potvrdí, zvolte jeden z těchto přípravků:
Potřebujete poradit s výběrem? Napište nám na poradna@salveo.cz.