Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Majoránka: voní, chutná, konejší a léčí

17. 01. 2024, 18:39

Bylinka do polévek, voňavých čajů a léčivých mastí. Majoránka zahradní má příjemnou chuť a široké možnosti využití. Už samotná její vůně uklidňuje nervy a čistí dýchací cesty. Jako bylina účinná při zánětech dýchacích cest (kašel, rýma, zánět dutin, zánět průdušek) nebo při zažívacích potížích je u nás poměrně málo známá. A to je velká škoda! Působí protizánětlivě a její účinky hojně využívali už staří Egypťané - například k ošetřování ran nebo ke konzervování potravin. K nám do Evropy se dostala při jedné z Křížových výprav do Jeruzaléma - tedy už v raném středověku. Díky svým blahodárným účinkům a všestrannému využití se brzy stala jednou z běžně pěstovaných bylin středověkých klášterů. Ve volné přírodě ji ale nehledejte - majoránka miluje slunce a celoročně u nás venku nevydrží. Zatímco ve Středomoří a dalších oblastech s teplým klimatem patří k hojným, stálezeleným rostlinám, u nás ji pěstujeme jako letničku nebo jednoletku, kterou na zimu přesuneme do tepla. Její nať pak můžeme sklízet a využívat nejen jako koření, ale také jako staletími prověřenou léčivku. 

Jak pěstovat majoránku? 

Venku má nejraději slunné stanoviště, které je dobře chráněno před větrem. Semínka zaséváme koncem dubna a jemně je zasypeme zeminou. Předpěstované sazeničky umisťujeme na záhon zhruba v půlce května. Mezi jednotlivými rostlinkami necháme alespoň 15 cm. Často hnojíme - potřebuje hodně živin. Se zálivkou to naopak nepřeháníme - přelévání snáší velmi špatně. Majoránka je letnička, ale v květináči za oknem (nebo v truhlíku na dobře chráněném balkoně) vám bez problému vydrží až do jara. Kvete drobnými narůžovělými kvítky, většinou od června do sprna. Sklízet majoránku můžeme i několikrát za sezónu, nejlépe těsně před květem nebo na začátku květu. Sušíme ji ve svazečcích zavěšených tzv. „hlavou“ dolů (podobně jako třeba levanduli). Po usušení můžeme buď uchovat celou nať nebo srdhnout lístky a užívat je samotné. Celou nať většinou užíváme pro léčivé účely (na přípravu čajů a na výrobu mastiček či masážních olejů), samotné lístky pak užíváme jako koření. Bylinku skladujte v suchu a temnu, aby si uchovala barvu, chuť i vůni. A kdy po ní sáhnout? 

Při potížích s trávením a při nadýmání 

V čerstvé i sušené formě uvolňuje křeče v břiše, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Patří proto k celosvětově populárním druhům koření. Určitě nechybí ani ve vašich kořenkách - je přece důležitou přísadou tolika tradičních jídel! Například takovou bramboračku, česnečku, dršťkovku či bramboráky si bez voňavé majoránky nelze představit. Ve staročeské kuchyni se užívá v kombinaci s česnekem, přidává se do omáček a masitých jídel (například guláš, karbanátky, sekaná) a je tradiční bylinou zabíjačkových hodů (jitrnice by se bez ní neobešly, přidává se i do klasických uzenin a do paštik). Patří též do luštěninových pokrmů, například k čočce a čočkové polévce. Napomáhá dobrému trávení a podporuje normální funkce střevního traktu, zejména pravidelné chození na záchod. Ať už sníte jakkoli tučné nebo těžké jídlo, majoránka vám pomůže dobře jej strávit. V létě je čerstvá nať (nebo samotné sdrhnuté lístky) úžasným ochucením a "ovoněním" zeleninových salátů. 

První pomoc při kašli a ucpaných dutinách 

Majoránka ovšem nepatří jen do kořenky - své stálé místo má i v domácí lékárničce. Kromě trávení pomáhá zejména v oblasti dýchacích cest. Při prvních příznacích virózy nebo jiného respiračního onemocnění si z ní připravte čaj a uvidíte sami! Na podporu odhlenění a urychlení léčby rýmy si také můžete vyrobit mastičku - látky obsažené v nati majoránky uvolňují hleny a brání tak jejich hromadění v dutinách. Majoránka proto patří k celosvětově nejznámějším bylinným pomocníkům při zánětu dutin a pocitu "ucpané hlavy". Mastičku doporučujeme aplikovat na oblast čela a lícních kostí - tam, kde vás to při rýmě bolí nejvíce. Namažte si ji i pod nos - její vůně vás uklidní a hojivé silice ošetří zarudlou pokožku odřenou od smrkání. Majoránka pomáhá i při sezónní alergii. Trápí vás senná rýma? Až vás příště přepadne, zkuste si do obou nosních dírek vložit kousek vaty namočené v odvaru z majoránky (poslouží i odličovací tampon). Uvidíte, jak se vám uleví! Majoránkový čaj zase pomáhá při kašli. Podporuje odkašlávání, desinfikuje dýchací cesty a zklidňuje podrážděnou sliznici. 

Obsah účinných látek - co skrývá nať majoránky? 

Majorana hortensis neboli herba majoranae obsahuje především tříšloviny, hořčiny a éterické oleje (silice). Konkrétně se jedná o monoterpeny, fenylglykosidy, arbutin, metylarbutin, hydrochinon, flavonoidy a triterpeny. Jednou z účinných látek je kyselina rozmarýnová se silnými antioxidačními a antimikrobiálními účinky. Tato sloučenina se vyskytuje například i v meduňce či v rozmarýnu lékařském, který jí propůjčil své jméno. Kyselina rozmarýnová vykazuje schopnost posilovat naši přirozenou obranyschopnost a právě díky ní je majoránka doporučována i na podporu imunity a celkové odolnosti. V lidovém léčitelství byla také užívána při potížích s glukózou - patří totiž k bylinám, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. 

Pro pohodu duše i na nešťastnou lásku 

Majoránka ovšem také utěšuje a konější. Ve středověku byla ceněna právě pro svůj tišící vliv na nervovou soustavu. Západní medicína o ní dnes říká, že "podporuje emoční komfort". V aromaterapii je už celá tisíciletí doporučována při stavech rozčilení a v období zvýšeného stresu, například po traumatizujících událostech. Osvědčuje se též při potížích se spánkem. Je vynikajícím harmonizačním prostředkem při jakémkoli respiračním onemocnění, které nás zaskočí. Namísto plánovaných akcí a pracovních povinností jsme nuceni se kurýrovat - nečekaná nemoc nás rozhodí, a to jak fyzicky, tak psychicky. Často je to pak právě psychická disharmonie - nespokojenost, vystresovanost a napětí - co nám brání v procesu uzdravení. Hřejivá vůně majoránky pomáhá zklidňovat rozbouřené emoce a navozuje pocit pohody - ve starých herbářích ji někdy najdeme i pod názvem voněkras či dobrá mysl. Ze stejného důvodu bývala oblíbenou ženskou bylinou. Nejen, že ulevuje při křečích a pocitu napětí v podbřišku, ale zklidňuje také celkovou tenzi a harmonizuje psychiku. Není-li po ruce jiná tradičně ženská bylina, můžete majoránku použít při potížích s PMS nebo na podporu kojení a psychické pohody po porodu. Babky kořenářky ji dříve také doporučovaly na nešťastnou lásku.

Vyrobte si domácí mastičku 

Co budete potřebovat? 50 g kvalitního sádla a 10 g sušené majoránkové nati (nebo 20 g čerstvě nasbírané - musí však být zavadlá). Můžete také přidat včelí vosk. Jak na to? Sádlo pomalu zahřejeme, přidáme majoránku a necháme ještě 3-5 minut zahřívat (měly by se tvořit malé bublinky). Odstavíme a necháme 12 hodin "odpočinout". Druhý den celý proces zopakujeme - znovu prohřejeme a poté scedíme (pořádně vymačkáme) přes sítko nebo gázu do čisté mističky. Necháme vychladnout. Do ještě teplé mastičky je možné přidat včelí vosk - výsledná hmota je pak tužší a kromě majoránky voní i po včelím vosku. Ten má hojivé a antiseptické vlastnosti i sám o sobě. Kdo chce, může namísto sádla použít slunečnicový nebo kokosový olej, případně bambucké máslo (poslední dva jmenované tuky bychom ale neměly ohřívat přímo v hrnci - raději ve vodní lázni).  

Obklad na rány a bolavá místa 

Kromě úlevy při rýmě můžete majoránkovou mastičku používat i na praskliny na kůži, na oděrky a na drobné rány. Ulevuje také při těchto potížích: bolest zad, kloubní výron, bolest nervů (například ischias), natažený sval. Sáhněte po ní i při bolesti bříška u miminek a malých dětí - mastičku jednoduše vetřete do oblasti bříška a přitom jemně masírujte. 

Vyzkoušejte majoránkový olej

Na masáž bolavých míst můžete použít i majoránkový olej. Jak na to? 4 lžíce majoránky smíchejte se 100 ml oleje. Nechte 4 týdny stát na teplém místě, poté sceďte a přelijte do tmavé, uzavíratelné lahvičky. Dobře se vtírá, krásně voní a přitom uvolňuje a prohřívá. 

Majoránkový čaj při nemoci z nachlazení 

Posilující a odhleňující nálev připravíte jednoduše: nať nebo samotné sdrhnuté lístky zalijete vroucí vodou a necháte 10 minut vyluhovat pod pokličkou. Scedíte a pijete teplé po douškách. Můžete dosladit kvalitním medem. 

Pomocníci ze špajzu: cibule a majoránka 

Vynikajícím pomocníkem při kašli, rýmě a celkovém zahlenění je také kombinace majoránky a staré dobré cibule. Ta je jedním z nejuniverzálnějších pomocníků při nemoci z nachlazení - má protizánětlivé a dezinfekční účinky, odhleňuje a ulevuje i při velmi silné rýmě. Cibulový čaj určitě dobře znáte. A zkoušeli jste si do něj přidat majoránku? 4 cibule i se slupkou nakrájejte na kolečka, vložte do hrnce a zalijte 2 litry vody. Pomalu přiveďte k varu, povařte 3 minuty a přisypte sušenou majoránku. Nechte krátce přejít varem a poté sceďte. Cibulovo-majoránkový čaj pijte vždy co nejteplejší, po douškách a oslazený medem. 

Na našem e-shopu najdete tuto kvalitní sušenou nať majoránky. Pro účely aromaterapie, například na zklidnění pocuchaných nervů a na podporu duševní pohody a zdravého spánku, doporučujeme tento éterický olej. Společně s levandulí, meduňkou, chmelem a dalšími bylinami je majoránka také součástí zklidňující čajové směsi Flegmatik

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše