Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Jak na alergii přírodní cestou

22. 04. 2022, 09:35

Pylová sezóna je v plném proudu a pokračovat bude až do příchodu podzimu. Patříte k lidem, kteří se každoročně potýkají s nepříjemnými reakcemi na pyl? Alergie na stromové pyly a "kočičky" dokáže člověka pěkně potrápit! Když se pak přidají kvetoucí trávy a byliny, stane se pro mnohé z nás probuzení přírody spíše přítěží než radostí a potěšením. Mezi nejčastější projevy alergie na pyl (ale i na další alergeny, jako jsou roztoči, prach a  plísně) patří rýma (nos máme buď ucpaný, nebo nám z něj v jednom kuse teče), kýchání, zahleněnost, dušnost, slzení očí, kopřivka, ekzémy, otoky, únava, vyčerpanost, nízký tlak, bolest hlavy a snížená schopnost koncentrace. Kdo na sobě tyto příznaky zpozoruje a uvědomí si, že podobné měl i loni ve stejnou dobu, zamíří nejspíš k praktickému lékaři a odtud do ordinace alergologa.

Antihistaminika pomáhají, ale i zatěžují 

Na zmírnění alergie se obvykle doporučují antihistaminika, chemické léky potlačující působení hormonu jménem histamin. Právě ten má totiž na svědomí různé druhy podrážení vznikající během alergické reakce. Histamin je imunomodulátor a neurotransmiter produkovaný z velké části nervovými buňkami a bílými krvinkami. V našem těle zastává několik důležitých funkcí - například při hojení ran, při množení a dělení buněk, při rozlišování denního a nočního rytmu nebo při tvorbě nových cév v nádorech či nedostatečně prokrvených střevech. Je tedy nepostradatelný pro správný průběh mnoha procesů, které v našem těle probíhají. Problém ale nastává ve chvíli, kdy ho tělo během silné obranné reakce na konkrétní látku začne produkovat v nadměrném množství. Tato látka se pak stává tzv. alergenem a nejčastějším z nich jsou právě pyly mnoha stromů, trav a bylin. Antihistaminika blokují účinky histaminu a zmírňují tím nepříjemné projevy alergie. Nos není tak ucpaný, oči tolik neslzí, kůže tolik nesvědí -  dlouhodobé užívání antihistaminik je proto více než lákavé. Ovšem jako každý chemický lék mají i antihistaminika svá negativa. Především zatěžují játra, která mají za úkol zbavovat tělo škodlivin, a tedy i toxinů obsažených (v menší či větší míře) ve všech chemických lécích. Jedním ze spouštěčů alergie pak paradoxně mohou být právě toxiny, kterých do jater přichází takové množství, že jsou jimi oslabena. Člověk se tak dostává do začarovaného kruhu. 

Proč dochází k alergické reakci? 

Otázka, proč k alergické reakci vůbec dochází, zatím nemá jasnou odpověď. Pravděpodobným a často diskutovaným "viníkem" je ale naše psychika. Jakákoli potlačená a tudíž neprožitá, nezpracovaná emoce z dětství může způsobit, že nezareagujeme adekvátně, ale přehnaně, přecitlivěle. Na úrovni psychiky děláme "z komára velblouda", z maličkosti uděláme velký problém, snadno se vystresujeme, chybí nám zdravý nadhled a schopnost přijímat život v jeho celistvosti a rozmanitosti. Na úrovni fyzického těla se pak vlastně děje totéž: náš imunitní systém reaguje nepřiměřeně na běžné a přirozené látky z našeho okolí, které by nám teoreticky neměly vůbec vadit. Chceme-li svou alergii léčit, a ne ji jen zmírňovat, měli bychom zkusit nahlédnout do své minulosti. Nejčastěji jsou alergie spojovány s potlačením pláče a křiku v dětském věku. Možná vám někdo (nebo vy sami sobě) nedovolil projevit se tak, jak jste potřebovali. Mnoho alergiků zmiňuje, že v dětství zažívali (nebo stále zažívají) nesoulad v rodině. Hledání, otevírání a znovu-prožívání duševních příčin nemocí ale není snadné a často bývá během na dlouhou trať. Mezitím je určitě dobré alergické projevy zmírňovat. Poradíme vám, jak toho můžete docílit přírodní cestou, prostřednictvím bylin a zdravého životního stylu. 

Upravte svůj jídelníček 

Abychom své tělo dostali do rovnováhy, musíme správně jíst. Nezatěžujte své orgány zbytečným množstvím průmyslově zpracovaných potravin, omezte polotovary, jídla s obsahem nepřírodních barviv a aromat, trvanlivé potraviny s vysokým obsahem konzervantů a podobně. Alergici by si také měli dávat větší pozor na alkohol, kofein, lepek a bílý cukr. Důležitý je i správný pitný režim a dostatek čisté vody, která je nezbytná pro mineralizaci organismu. Správné množství minerálů v těle je klíčové nejen pro správnou funkci imunitního systému, ale i pro vyrovnanou psychiku. 

Užívejte byliny s protizánětlivými a protialergickými účinky

Moudrá příroda nás vybavila rostlinami, které poskytují úlevu při různých typech zánětlivých reakcí, při poruchách imunity, problémech s dýcháním či svědivých ekzémech. Nejčastěji se užívají formou čajů, tinktur, tablet nebo kapslí, případně i zevně jako oplachy a masti. Některé z nich si můžete sami nasbírat, nasušit a popíjet ve formě voňavého nálevu, který 1-2 denně zařadíte do svého pitného režimu. Po jakých bylinkách tedy sáhnout, když vás trápí alergie?

  • kopřiva dvoudomá - detoxikuje, čistí krev, tonizuje, pomáhá při únavě a celkově posiluje 
  • černý rybíz list - z bylinek rostoucích u nás je nejčastěji doporučovanou léčivkou při pylových alergiích, je bohatým zdrojem antioxidantů, celkově tonizuje a posiluje, zmírňuje dopady stresu 
  • perila křovitá - používají se výtažky z listů, které mají skvělé výsledky při léčbě různých typů zánětů a alergií - posilují dýchací cesty a podporují produkci cytokinů a specifických protilátek (bylinka pochází z horských oblastí Číny a Severní Indie, ale vypěstovat se dá i u nás) 
  • smetanka lékařská - detoxikuje, revitalizuje, posiluje, podporuje trávení, přispívá k regeneraci jater 
  • rdesno mnohokvěté - je zdravé především na srdce, podporuje kardiovaskulární systém a celkově posiluje 
  • andělika lékařská neboli děhel -  osvěžuje tělo, podporuje správné funkce krevního systému (především transport kyslíku), je také bohatým zdrojem antioxidantů 
  • světlík lékařský - celkově posiluje, osvěžuje a harmonizuje
  • kurkuma neboli šafrán indický - obsahuje vysoké množství látky zvané kurkumin, která je bohatým zdrojem antioxidantů a působí protizánětlivě
  • šišák bajkalský - detoxikuje, je silným antioxidantem, zmírňuje intenzitu alergických reakcí 
  • žampion mandlový - podobně jako reishi, cordyceps a další medicinální houby podporuje správné funkce imunitního systému a dpoporučuje se i při alergiích. 

Pečujte o svá játra 

Podle tradiční čínské medicíny jsou játra nejcitlivější a nejohroženější v měsíci dubnu. Není náhodou, že právě v této době zažívá mnoho alergiků perné chvilky - kromě probouzející se přírody a přibývajícího množství alergenů ve vzduchu jsou také oslabená játra, která klasická západní medicína považuje za jednu z hlavních příčin rozvoje alergie. Začátkem pylové sezóny je proto na místě detoxikovat a posilovat tuto naši vnitřní "čističku". Nejosvědčenější bylinou na posílení jater je ostropestřec mariánský, exotický bodlák a prastará léčivka, která obsahuje směs látek zvanou silymarin. Ta dokáže odbourávat a ničit toxiny usazené v játrech, a zároveň napomáhat regeneraci poškozené jaterní tkáně. Další bylinkou podporující zdraví a sílu jater je smetanka lékařská - zejména její kořen, který si teď na jaře můžete snadno nasbírat (nejlépe před rozkvětem), nasekat nadrobno, krátce povařit a popíjet jako posilující čaj. 

Pořiďte si čističku vzduchu 

V domácím prostředí (hlavně v noci při spánku) je dobré nechat své tělo a dýchací cesty odpočinout. Dráždivé látky se do vzduchu dostávají jak z venku během větrání, tak z roztočů nebo jiných zdrojů přímo v našich domovech. Proto je dobré mít doma čističku vzduchu a zapínat si ji hlavně na noc v ložnici. Kvalitní čističky umí odstranit většinu alergenů a patogenů, jako jsou viry a bakterie. Ionizují a zvlhčují vzduch, zbavují nás pylových zrn, plísní, zvířecích alergenů, prachových částic, cigaretového kouře a smogu, ale i jedovatých látek uvolňujících se do prostoru z nového nábytku, podlah a použitých stavebních materiálů, jako jsou různá lepidla, laky a podobně. Venku se kontaktu s alergeny či patogeny nevyhneme a proto je důležité vytvořit si bezpečné prostředí alespoň doma. Alergikům, atopikům a astmatikům dokáže čistička vzduchu hodně ulevit. Prospěšná je ale pro každého. 

Často perte oblečení a ložní prádlo 

Na oblečení ulpívá velké množství pylu a prachu. Po příchodu domů bychom se měli převléknout do "domácího" a oblečení často prát. Ložní prádlo se doporučuje měnit 1x týdně, zvláště jste-li alergici. Zdá se to být časté a otravné, ovšem pylové i prachové částečky ulpívají opravdu na všem, a v noci byste si od nich měli odpočinout a zregenerovat se před dalším kontaktem. Povlečení a prostěradlo perte při teplotě 60-90 stupňů, aby se pyl a prach uvíznutý mezi vlákny dostatečně vymyl. Je dobré používat přírodní prací prostředky, například mýdlové ořechy, abychom se nedostávali do kontaktu se zbytky chemie z běžných pracích prášků, gelů a aviváží. 

Proplachujte si nos 

Pokud trpíte alergickou rýmou, doporučuje se pravidelné proplachování nosu solným roztokem. Někteří lidé dokonce považují čištění nosní sliznice za stejně důležité jako čištění zubů. Pravdou je, že dýchací cesty jsou vstupní branou do organismu a různé nevítané mikroorganismy a cizorodé látky tak zachytí naše nosní sliznice. Pokud ji pravidelně čistíme formou výplachu, snižujeme možnost nákazy respiračním onemocněním a zmírňujeme projevy senné rýmy. Čištění můžeme provádět za pomoci spreje do nosu nebo speciální konvičky, která je o něco účinnější. Cílem výplachu je odplavit z nosu a nosních dutin co nejvíce alergenů, patogenů, nečistot a přebytečného hlenu. Výplach také zvlhčuje suchou sliznici a povzbuzuje činnost přítomných řasinek, které pak aktivněji odstraňují vše škodlivé. Na výplach konvičkou použijte buď zakoupený izotonický solný roztok, nebo použijte vlažnou (převařenou a vychladlou) vodu a kuchyňskou sůl (do cca 3 dcl vsypte 3 g soli a nechte rozpustit). 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše