Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

10 prvních jarních bylin

05. 04. 2022, 13:17

Nenechte si ujít první léčivé rostliny, které v dubnu už směle vykukují na svět. Sluneční paprsky budou postupně nad zem vytahovat čím dál více bylin a to znamená jediné: začíná další bylinková sezóna! Pojďme si povědět, které léčivky sbíráme na jejím začátku, s čím pomáhají, jak je poznat, nasbírat, nasušit a použít. Čas výskytu jednotlivých bylin se každý rok mírně liší v závislosti na teplotě a množství vláhy. Pravidla ke správnému sběru jsou ale vždy stejná: 

 

  • sbíráme jen v čistém prostředí
  • nebereme víc než je nutné (nejlépe jen pro vlastní potřebu na dobu jednoho roku - příští jaro nám příroda nadělí bylinky nové)
  • sbíráme za sucha, ne při dešti ani po dešti, ideální je teplý, slunečný den 
  • pokud možno neoplachujeme (kdybychom si nebyli jistí čistotou, raději nesbíráme)
  • užíváme čerstvé a co nevyužijeme v den sběru, to dáme sušit 
  • sušíme nasekané nadrobno, rozložené v tenkých vrstvách na plátně, pečícím nebo jiném nepotištěném papíře
  • pro většinu bylinek je dobré vybrat na sušení vzdušné, teplé prostory ve stínu (výjimkou je například divizna, které prospívá sušení na slunci)
  • sušíme-li v troubě, nastavíme teplotu na 35 stupňů, při vyšší už by mohlo dojít ke snížení množství účinných látek 
  • bylinky s delší natí můžeme také sušit zavěšené ve svazku

 

Správně nasušené bylinky jsou na dotek šustivé a při zlomení praskají. Uchováváme například v papírových pytlících, v krabicích nebo uzavíratelných sklenicích, například v těch běžných, zavařovacích. Plechové či plastové dózy vhodné nejsou. A kam nasušené bylinky uschovat, abychom je vždy měli pěkně po ruce? Například do špajzu nebo do kuchyňské skříňky. V každém případě by neměly být vystaveny světlu, proto se také někdy doporučuje uchovávat je ve tmavých sklenicích. Bylinky pak užíváme podle chuti a potřeby, sušené dávkujeme obvykle 1 vrchovatou čajovou lžičku na šálek nálevu, u čerstvých můžeme vzít zhruba tolik, kolik zvládneme uchopit prsty jedné ruky. U listů a květů, případně u celé nadzemní části rostliny, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 min vyluhovat v přikryté nádobě. Kořeny, kůru a později i plody je lepší spíše krátce povařit (cca 1-5 min). Pak už jen přecedíme, popíjíme a užíváme si uklidňující chuť a vůni božího požehnání v podobě bylin. Jsou to hojně rostoucí a zdánlivě obyčejné rostlinky, které ovšem nám, lidem, ochotně pomáhají už celá staletí. Některé z nich si můžete nasypat na chleba, přidat do salátu, do smoothie, do polévky, k omeletě, jako ozdobu k dezertům nebo do bylinkového másla či domácího pesta. Přinášíme Vám seznam 10 nejčastěji sbíraných, prvních jarních bylin, které zvládají chladná dubnová rána a večery, a své místo na slunci si každý rok vybojují i navzdory posledním záchvěvům zimy. 

Podběl lékařský 

Svítivě žluté kvítky podbělu na nás často vykukují ještě zpod sněhu nebo z nezatravněného kousku půdy. Z dálky si ho možná na první pohled spletete s pampeliškou - už na ten druhý ale uvidíte, že je drobnější a bez listů, které vyrůstají až po odkvětu. Kromě zlatožlutých, malá sluníčka připomínajících květů, ho také snadno poznáte podle šupinaté lodyhy. Nejčastěji ho najdete u vody, podél cest, na okrajích luk a lesů, na polích a v  příkopech, ale i na překvapivě nehostinných, suchých místech, například na stráních, na náspech, v pískovnách a štěrkovnách. Začátkem jara si nasbírejte květy a později behem léta k nim přidejte nasušené listy - takto namixovaný sušený podběl má nejvíce účinných látek. Podběl je jednou z nejstarších doložených bylinek proti kašli. Uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, ulevuje při bolesti na průduškách a působí protizánětlivě. Jeho latinské rodové jméno, tussilago, znamená "odháním kašel". Doporučuje se také jako prevence při zvýšeném výskytu respiračních onemocnění. Na našem e-shopu najdete krásně voňavý sušený podběl list. Podbělový čaj má světlou barvu a příjemnou, mírně nasládlou chuť. 

Česnek medvědí 

V lužních lesích se začátkem dubna tvoří rozsáhlé koberce na dálku vonících listů byliny jménem česnek medvědí. Jeho svěže zelená barva a obsah účinných látek je doslova ztělesněním průrazné, naděje plné a svěží jarní energie. Sbíráme listy, které odstřihneme kousek nad zemí, nikdy je nevytrháváme i s kořínky. Nejlepším poznávacím znamením bylinky je její nezaměnitelná česneková vůně. Čerstvé listy si pak přidáváme do polévky, do salátu, na chleba s máslem, tvarohem či lučinou nebo do domácího pesta, které se skvěle hodí k těstovinám, ale i na bagetu nebo třeba na dochucení kuřecího či krůtího masa. O česneku medvědím se dříve říkalo, že za ním medvědi putují dlouhé kilometry, aby si jím po zimním spánku pročistili krev. Obsahuje antioxidanty, vtiamíny C, A, B1 a B2, železo, hořčík a antibakteriálně působící látku jménem alicin. Působí detoxikačně, je skvělý na očistné kúry, prospívá srdci a celé oběhové soustavě, pomáhá při nadýmání a pocitu přeplněných střev, podporuje trávení. Listy, které nespotřebujeme hned, můžeme namočit do vody a použít i za pár dní. Zbytek zamrazíme nebo nasušíme jako koření. Mražením si ale lépe uchováme intenzivní česnekovou chuť a vůni. 

Sedmikráska chudobka 

Kdo by ji neznal? Skromná malá kytička, která se na ozdobu přidává nejen do čajových směsí, ale také k dezertům, na chleba či do salátu. Krásné jsou i ledové kostky se zamraženými sedmikráskami - můžete je použít při servírování limonády. Patří k bylinám kvetoucím od jara až do podzima, obvykle od března do října. Najdeme ji na každém městském trávníku, na zahradách, v lesích, na lukách, na polích, mezích a podél cest. Říká se, že nosí lidem život, naději a štěstí. Osahuje minerály, třísloviny, hořčiny, saponiny a antioxidanty. Sedmikráskový čaj pomáhá při nachlazení, působí proti kašli a zahlenění, má hojivé a protizánětlivé účinky, svým jemným působením pomáhá i při zánětech ledvin a močových cest. Patří také k bylinám vhodným na detoxikační kúry. Čerstvě natrhané, rozmačkané listy dokáží zastavit krvácení u drobných ranek a pomohou i proti svědění u štípanců. Nasušené sedmikrásky můžete dle libosti přidávat do čajových směsí na podporu dýchacích a močových cest, na posílení imunity a na celkovou pohodu. V naší přírodní lékárně najdete sedmikráskové kvítky v mnoha různých směsích - oblíbený je například Čistící čaj Serafin

Kopřiva dvoudomá a žahavka 

První mladé výhonky kopřiv mají vysoké množství minerálních látek, především železa, a jsou proto skvělým pomocníkem proti jarní únavě. Šálek čaje z čerstvě natrhaných kopřiv vám dodá chybějící energii - má tonizační účinky, odvodňuje, zvyšuje vylučování kyseliny močové, působí močopudně a stimuluje látkovou výměnu. Obsahuje také vitamín C, A, B2 a K1. Patří k bylinám, které čistí krev a skvěle se proto hodí k jarním detoxikačním kúrám. Podle Pátera Františka Ferdy nás kopřiva hravě zbaví všech nahromaděných škodlivin a pomůže i při anémii a různých onemocněních krve. Oba dva druhy - vyšší dvoudomá a nižší, ale žahavější, žahavka - jsou skvělé na podporu trávení, na očistu střev a ozdravení střevní mikroflóry. Tradičně se kopřivové pitné kúry doporučovaly při potížích s játry, žlučníkem a slezinou. Pravidelné popíjení čaje z mladých kopřiv také prospěje vašim vlasům, nehtům a pokožce. (Na unavené vlasy si z kopřivových oddenků, ale i z celé natě, můžete udělat ozdravný oplach.) O Velikonocích se kopřiva přidává jako hlavní ingredience do velikonoční nádivky, většinou spolu s bršlicí, popencem, pažitkou a čímkoli, co nám už touto dobou příroda nadělí. Kopřivy sice můžete sbírat od jara až do podzima, ale mladé jarní výhonky se určitě vyplatí nasušit si do zásoby. S postupujícím jarem, příchodem léta a kvetením se množství účinných látek v kopřivách snižuje. Na čaje i oplachy můžete použít také tento sušený kořen

Prvosenka jarní  

Petrklíče, nebeklíče, housátka či prvničky - snad ze všech jarních rostlinek jsou to nejvíc právě prvosenky, které si spojujeme s koncem zimy a příchodem jara. Jsou symbolem probouzení přírody a také jedním z nejoblíbenějších velikonočních motivů. Ze zářivě žlutých květních okolíků si můžete nachystat léčivý čaj, který sladce voní po medu či po zralých meruňkách. Čerstvé listy obsahují vitamín C a skvěle se hodí do jarních salátů. Petrklíčům se nejlépe daří na slunných místech s dostatkem vláhy. Najdeme je na horských loukách, pasekách, ve světlých lužních lesích, na březích vod, v zahradách, parcích a ovocných sadech. Z léčivých druhů prvosenek, které se od okrasných liší zejména vysokým stonkem, rozlišujeme prvosenku jarní a prvosenku vyšší - sbírat na čaj ale můžete obě dvě. Pomáhají při onemocnění dýchacích cest a při zahlenění, mají desinfekční účinky a usnadňují vykašlávání. Najdeme je také v podpůrných čajových směsích při dně a revmatu. Po nasušení by si květy měly uchovat svou pěknou barvu a sladkou vůni. Prvosenkový čaj vám udělá dobře i na nervy - pomáhá hlavně proti úzkostem, náladovosti a nespavosti. Pokud vám čas sběru prvosenkových kvítků utekl a nechcete čekat až do příštího jara, pořiďte si je ZDE

Plicník lékařský 

Název této atraktivní bylinky prozrazuje její využití: plicník je skvělým pomocníkem při zánětech horních cest dýchacích, při kašli a zahlenění. Posiluje plíce, usnadňuje odkašlávání, napomáhá rychlejší regeneraci sliznic dýchacích cest, působí desinfekčně. První zmínky o plicníku pocházejí ze středověkých klášterních zahrad a týkají se léčby plicní formy tuberkulózy. Bylinka obsahuje především antioxidanty, vitamín C, kyselinu křemičitou, třísloviny, hojivé slizy, saponiny, minerální látky (vápenaté soli) a flavonoidy. Kvete překrásnou růžovo-fialovou barvou, někdy až do modra, a proto se mu někdy říká modrý petrklíč. Roste nejčastěji pod listnatými stromy, v lužních lesích, oborách a hájích s dostatkem světla a vlhka. Najdeme ho také podél lesních cest, v příkopech, houští a křovinách. Jeho svítivě barevným, zvonkovitým kvítkům se přezdívá "zimniční korálky" a při sběru jsou pro nás nejlepším poznávacím znamením. Sbíráme buď celou kvetoucí nadzemní část rostliny, nebo jen květy. Léčivé látky obsahuje celá nať, čaj ze samotných kvítků je ale chutnější a voňavější. V létě si pak můžeme nasbírat a nasušit přízemní listy, které se objevují až po odkvětu. 

Bříza bělokorá a bílá 

Při sběru bylin bychom neměli zapomínat na jednotlivé části stromů. Na jaře sbíráme především mladé listy, pupeny, mízu a později květy. Mnohé druhy stromů jsou doslova pokladnicí látek posilujících naše zdraví a patří k nejosvědčenějším lidovým léčivkám. Bříza se tradičně užívá při zánětech močového měchýře, na posílení močových cest, při onemocnění ledvin a ledvinových kamenech, při zadržování vody a na celkovou detoxikaci a povzbuzení. Vyjděte si na procházku do čistého březového háje nebo si vyhlédněte sympatickou břízu a poproste ji o košík mladých lepkavých listů. Doma si pak nachystejte posilující nálev a zbytek listů nasušte. Čaj z břízy se dopručuje při osteoporóze, bolestech kloubů, dně, revmatu a artritidě. Posiluje srdce, pomáhá harmonizovat hladinu cholesterolu v krvi a také je skvělým vlasovým tonikem. Z březového odvaru se dříve dělávaly oplachy na vlasy, protože podporuje jejich růst, zlepšuje pružnost, zbavuje mastné pokožky hlavy a pomáhá proti lupům. Břízu, která je vám obzvláště milá, si také nezapomeňte obejmout - dodá vám dobrou náladu, uklidní vás, potěší na duši a celkově posílí. (Více o stromech jako o moudrých bytostech a velikých generátorech energie se dozvíte v předchozím článku smiley ) Vyzkoušejte také tuto tinkturu z březových pupenů - detoxikuje organismus, čistí močové cesty, podporuje správné trávení a posiluje imunitu. 

Violka vonná 

Lidově fialka, drobná kytička z lužních lesů, obor, zahrad, luk a hájů, která se ve starověkých kulturách pěstovala ve velkém, protože je zdrojem jednoho z nejvoňavějších a nejoblíbenějších esenciálních olejů vůbec. Už celá staletí má své stálé místo v přírodní kosmetice, aromaterapii a výrobě parfémů. Když budete mít to štěstí a na některé ze svých jarních procházek narazíte na trsy fialek, určitě si k nim přivoňte. Je to vůně čistá, jemná, rafinovaně ženská a zároveň léčivá. Má uvolňující účinek, pomáhá při nervozitě, úzkosti a strachu. Když se violce daří, vytvoří na zemi rozsáhlé fialové koberce, na které je nejen radost pohledět, ale také se nemusíte bát si jich dostatek natrhat - rostlinku nikdy nevytrhávejte s kořeny a soustřeďte se jen na sbírání drobných kvítků. Je to sice pracné, ale krásné, vylaďující a odpočinkové. Z květů si pak doma nachystejte nálev a zbytek nasušte. Fialkový čaj je bohatým zdrojem minerálů (železo, vápník), vitamínů (A, C, rutin), antioxidantů, saponinů a hojivých slizů. Violka vonná dále obsahuje kyselinu salicylovou, která je účinnou látkou v acylpirinu. Podporuje zdraví dýchacích cest, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při potížích s menopauzou a předmenstruačním diskomfortem, ulevuje při bolestech kloubů a doporučuje se k rychlejšímu zotavení po nadměrné zátěži, fyzické i duševní. Od ostatních druhů violek ji nejlépe odlišíte podle oné pověstné vůně. 

Smetanka lékařská 

Bez čerstvě zelené louky poseté svítivě žlutými sluníčky - pampeliškami - by snad ani jaro nebylo jarem! Tato hojná, vytrvalá bylina je jednou z nejčastěji sbíraných léčivek u nás. Díky ohebným, dutým stvolům je také oblíbenou rostlinkou malých lučních víl a princezen - pletení pampeliškových věnců je skvělý způsob, jak děti venku hezky zabavit. Květní úbory smetanky můžeme nacházet od jara až do podzima a když si je při sběru pořádně prohlédnete, zjistíte, že každý z nich je tvořen přibližně 150 tenounkými jazykovými květy. Jsou skvělé na výrobu pampeliškového medu nebo sirupu. Květy při sběru neoplachujte, připravili byste se tak o část léčivého pylu. Mladé, křehké listy si můžete přidávat do jarních salátů, hořké stvoly plné pampeliškového "mléka" můžete žvýkat čerstvě utržené. Podporují trávení, detoxikují játra, rozpouštějí žlučníkové kameny a harmonizují hladinu cukru v krvi. Nejvíce zdraví prospěšných látek pak najdeme v kořeni, ze kterého se tradičně připravují detoxikační čaje. Nebo si ho můžete opražit a nachystat si zdravou pampeliškovou "kávu". Účinnými látkami v pampelišce jsou zejména taraxacin, který podporuje správnou funkci slinivky, a inulin, vhodný pro diabetiky. Dále obsahuje antioxidanty, flavonoidy, vitamín C, minerální látky,  mangan, draslík, třísloviny a hojivé slizy. V Salveu najdete pampelišku v mnoha různých podobách: jako sušenou bylinku na čaje, jako tinkturu či ve formě kapslí

Popenec břečťanovitý 

Tato nenápadná, drobná, poléhavá rostlinka bývá často mylně považována za plevel. Hojně roste na zahradách, polích, loukách, podél vod a cest, u domů, zídek a různých křovin a houštin. Dokud popenec nekvete, je velice těžké si ho v trávě povšimnout. Jakmile se ale objeví něžné, bledě fialové kvítky, můžete se vydat na sběr. Sbíráme celou kvetoucí nať s čtyřhrannou lodyhou a srdčitými lístky. Je zdrojem vitamínu C a tradičně se přidává do bylinkových másel, salátů, polévek a také do velikonoční nádivky. Dříve se popencem dochucovaly omáčky a vepřové maso, často se také dělával na způsob špenátu. Výborný je i s míchanými vajíčky nebo k omeletě. Pro léčivé účely se doporučuje popíjet nálev, který pomáhá zejména při zánětech močových cest, rozpouští močové kameny a osvědčuje se i při žaludečních a žlučníkových potížích. Obsahuje třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, karotenoidy, silici, saponiny a minerální soli (zejména draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa). Známé jsou také jeho pozitivní účinky na kašel, dušnost, průduškové astma a další nemoci dýchacích cest. V některých obastech se mu proto říká zádušník

 

 

Komentáře1

29. 04. 2022, 15:16:45
Danuše Hanzlíková - odpovědět
10 jarních bylinek salveo

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše