Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Šípek, podzimní král vitamínu C

19. 10. 2020, 16:01

Podzim je v plném proudu a příroda po roce opět září všemi barvami. Chodíme na houby, pouštíme draky, kocháme se širokou paletou zemitých odstínů listů, dlabeme dýně a pečeme voňavé štrůdly. Začátek podzimu ale dovede i potrápit! Chladnější počasí, více deště a méně sluníčka, to jsou každoroční výzvy pro náš imunitní systém. Naštěstí si moudrá příroda nachystala několik možností, jak naši obranyschopnost posílit. A jednoho silného pomocníka v boji proti virózám teď najdeme na každém rohu! smiley 

Šípky, plody nabité vitamíny a minerály

S množstvím 550 mg vitamínu C na 100 g potraviny kralují čerstvé šípky nad ostatními přírodními zdroji, jako je třeba rakytník (360-450 mg), červená paprika (204 mg) nebo citron (80 mg). Kromě "céčka" obsahují plody růže šípkové celou řadu dalších vitamínů, minerálů a antioxidantů, například vitamín A, E a K, vitamíny B skupiny, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Dále v nich najdeme taniny, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, silice, slizy a další, synergicky působící látky. 

Jsou skvělé nejen na imunitu

Šípky prospívají trávení, podporují správnou funkci dýchacího systému, přirozenou obranyschopnost, normální stav kloubů a správnou činnost močového měchýře a ledvin. Šípkový olej  je také tradiční přísadou přírodních kosmetických přípravků. Patří do skupiny anti-age látek, které podporují tvorbu kolagenu, vyživují pokožku a zlepšují její pružnost. Zkuste to sami - díky vysokému obsahu výživných látek zanechává obličejový olej z šípků pokožku krásně hydratovanou a hebkou. Po šípkovém čaji zase sáhněte v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, při únavě nebo během rekonvalescence po nemoci z nachlazení. 1-2 šálky denně vám pomohou posílit imunitu i oslabené dýchací cesty, zharmonizují trávení a podpoří také zdraví močového měchýře, močových cest a ledvin, které jsou s příchodem podzimu náchylné k prochladnutí. 

Jak na domácí šípkový čaj? 

Šípkový nálev provází lidstvo už několik tisíciletí. Milují ho i děti, protože dobře chutná a krásně voní. Jak připravit nálev z šípků? Vezmeme hrst plodů, rozdrtíme je v hmoždíři a zalijeme chvíli odstátou (nikoli vroucí) vodou. Necháme 15 min vyluhovat a přecedíme. Je potřeba mít po ruce jemné plátýnko nebo husté sítko. Odstraní se tak pecičky a pichlavé chloupky, které by nám mohly pití čaje znepříjemnit, dráždit ke kašli či dokonce podráždit sliznice. Časově náročnějším způsobem přípravy nálevu je nechat nadrcené šípky louhovat přes noc v převařené, studené vodě. V tomto případě si šípky uchovají více vitamínů. Ráno zahřejeme, přecedíme a naléváme. Máme-li dostatek času a trpělivosti, můžeme šípky na čaj přichystat i tak, že je nedrtíme, ale každý jednotlivý šípek rozpůlíme, zbavíme peciček a několikrát důkladně propláchneme. 

Jaké šípky sbírat?

Nejlépe ostře červené a na dotek tvrdé. Nesbíráme šípky změklé nebo nahnědlé. Jen ty vesele červené, které obsahují přesně to, co potřebujeme k posílení své obranyschopnosti. heart Po rozpůlení jsou uvnitř oranžovo-červené a plné peciček a pichlavých chloupků. Náš tip: šípky, které již přešly prvními mrazíky, nejsou vhodné na sušení ani k přípravě čaje, protože přišly o většinu vitamínu C. Můžeme je ale použít na marmeládu nebo na kompot!

Nedostanete se ven na procházku, natož abyste měli čas na sběr a zpracování šípků?

Nevadí - domácí čaj je sice nejlepší (hlavně proto, že vás donutí odpočinout si v přírodě na čerstvém vzduchu), ale kvalitní šípkový čaj najdete i u nás v Salveo přírodní lékárně. V nabídce máme i celý sušený plod a plod řezaný, zbavený peciček. A když jsme u toho - měli jste už někdy šípkový med

Náš oblíbený recept? Šípková marmeláda s hřebíčkem! 

Kdo si šípků nasbírá plný košík, může je použít i na přípravu domácích dobrot. Šípková marmeláda ochucená hřebíčkem patřila vždy k našim oblíbeným. Co budete potřebovat? 

 

  • čerstvé šípky (cca 1 kg)
  • ½ citrónu
  • 2 lžíce medu
  • ¼ kg želírovacího cukru
  • 4 ks hřebíčku jemně namleté

Jak na to? Šípkům odstraníme bubáky, povaříme do změknutí, rozmixujeme a přes jemné plátýnko nebo husté sítko důkladně přecedíme či propasírujeme, abychom získali dužinu bez slupek a peciček. Tento krok je potřeba zopakovat několikrát, až do požadovaného výsledku. Průběžně ředíme převařenou, ještě horkou vodou. Této práci se vyhneme, pokud zvolíme variantu, kdy každý jednotlivý šípek rozpůlíme a zbavíme nejen bubáka, ale i peciček. Teprve pak povaříme a přecedíme či propasírujeme, aby nám zbyla jen čistá dužina bez slupek. Tento základ na marmeládu přivedeme k varu, podle chuti přidáme šťávu z citrónu, hřebíček, cukr a med, a povaříme. Dáváme pozor, aby marmeláda měla správnou hustotu – neměla by téci. Pak už jen naléváme do vyhřátých, sterilizovaných skleniček. Po uzavření otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Šípková marmeláda s hřebíčkem bude báječným zpestřením vaší podzimní kuchyně - využijete ji na pečivo, na palačinky, nebo jako základ do šípkové omáčky. A až se s podzimem rozloučíme a nastane čas adventní, bude se skvěle hodit na linecké cukroví... pokud nějaká zbyde smiley

Šípkový likér pro dobrou náladu 

O sychravém podzimním večeru není nic lepšího než zahřát se dobrým bylinným likérem! A ten šípkový rozhodně patří k nejzdravějším a nejvoňavějším heart Jeho příprava je velmi jednoduchá. Co budete potřebovat? 

 

  • 1/2 kg očištěných, nadrcených šípků
  • 1 l pálenky
  • 1 svitek skořice
  • 3 ks hřebíčku 
  • 2 lžíce třtinového cukru

Jak na to? Šípky zalijeme alkoholem a přidáme koření. Uložíme na chladné, tmavé místo a necháme 3 týdny macerovat. Poté scedíme. Cukr svaříme ve 200 ml vody. Necháme vychladnout a smícháme. Hotový likér uchováváme v lednici. 

Šípkovo-jeřabinový kompot

Kombinace šípků a jeřabin je pořádnou porcí vitamínů! Jak jeřabiny, tak šípky u nás přitom rostou na každém rohu, takže nasbírat jich dostatečné množství není nijak složité. Co budete potřebovat? 

 

  • 200 g očištěných, nadrcených šípků
  • 200 g nadrcených, povařených jeřabin
  • 1/2 citronu
  • 4 ks hřebíčku 
  • 3 lžíce třtinového cukru

Jak na to? Šípky a jeřabiny vložíme do hrnce, přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, hřebíček a cukr. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené, přivedeme k varu a zvolna vaříme do měkka. Naplníme sklenice, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Více o sběru jeřabin a jejich účincích se dozvíte v článku Sbíráte jeřabiny? Jsou skvělé do džemu i do omáčky

 

A jak jste na tom s šípky vy?  smiley Napište nám své zkušenosti a oblíbené recepty! 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše