• Košík Košík prázdný

Košík  

Nákupní košík je prázdný

0 Kč K úhradě

Jaké bude Vaše poštovné?

Objednávka

Nemoce

Výrobci

Poznejte své tělo

Muž    Žena

 

Arónie 


Arónie (Aronia melanocarpa) - temnoplodec, jehož plody jsou u nás také nazývány “černými jeřabinami”. Keř dorůstá výšky 2-3 metrů a pochází z východní části Severní Ameriky z oblasti dnešní americko-kanadské hranice. Zde je rozšířena ve všech nadmořských výškách a roste divoce na rozlehlých plochách. Indiánské kmeny znaly tuto rostlinu velmi dobře a jejím plodům přisuzovaly velký léčebný účinek a to oprávněně. Na evropský kontinet Arónii přivezl slavný ruský botanik a šlechtitel I.V. Mičurin.

 

Antioxidační vlastnosti - prevence chřipky

Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu chlesterolu v krvi a snižují krevní tlak. Jsou doporučovány také při arteroskleróze. Podporují imunitní systém a celkově posilují organismus. Obsahují široké spektrum velmi účinných látek – vitamínů, bioflavonoidů, rutinu, železa, jódu a fluoru, manganu a dalších mikroelementů, které jsou nezbytné pro pevné zdraví. Dle vědců mají jeho plody největší vliv na imunitní a cévní systém. Arónie nepatří mezi nejbohatší zdroje vitaminů C, ale má vysoký obsah anitioxidantů a dalších fyziologicky cenných látek. Poměrně vysoký je i obsah jódu (400 mikrogramů/100g), který je důležitý zejména pro těhotné ženy a děti, jimž napomáhá v růstu s rozvojem mozku a inteligence. Působí také při prevenci zubního kazu a spolu s dalšími látkami obsaženými v arónii významně posiluje imunitní systém. Jód je důležitý i pro správnou činnost štítné žlázy a rovnováhu hormonů. Množství jódu v arónii je srovnatelné s kiwi.

 

Arónie obsahuje fenolické antioxidanty (bioflavonoidy), které podporují působení vitaminu C (z těchto látek v nich najdeme cynidi-3-galactoside, epicatechin, kofeinovou kyselinu, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin a malvidin). Plody obsahující vyšší podíl bioflavonoidů, které mají příznivý vliv při léčbě vysokého krevního tlaku, stresu, chronických bolestí, zánětů a to včetně zápalu plic či sklerózy. Arónie je vynikající prevenci před virovými infekty dýchacího ústrojí a také v počátečních fázích onemocnění - pálení a škrábání v krku..)

 

Antokyany (patří také mezi flavonoidy, způsobují trpkou chuť) mají výrazný protizánětlivý účinek, posilují imunitní systém organismu, ochraňují cévy, regulují krevní tlak a zlepšují krevní oběh. Ochraňují buňky a tkáně před volnými radikály. Dále přispívají k léčbě očních zánětů, žaludečních poruch či při selhání jater. Antokyany mají protinádorové působení a zpomalují růst nádoru. Jejich množství je v arónii výrazně vyšší (2147 mg/100 g) než například u borůvek (705 mg/100g), je tedy i účinnější v boji s onkologickými onemocněními. Vědecké studie provedené ve Spojených státech dokázaly, že u některých druhů nádorů, dokonce antokyany dokázaly zničit 20 % rakovinných buněk. Studie také prokázaly, že šťáva z plodů snižuje obsah cholesterolu v krvi, napomáhá zpevňovat kapiláry, vyrovnává procesy vzruchů a útlumů v mozku a také snižuje emocionální nerovnováhu, což je v dnešní uspěchané době velmi pozitivní. Grafický přehled působení Arónie na organismus.

 

Arónie a zdravotní potíže:

  • Antioxidant- ochrana buněk a tkání před působením volných radikálů, poškozením a předčasným stárnutím
  • Imunita - výrazné posílení
  • Chřipka, virové infekce - prevence, první příznaky
  • Dýchací cesty - astma, bronchitida, otok nosní sliznice
  • Ochrana očí - šedý zákal, zelený zákal, šeroslepost, přecitlivělost na světlo, ztráta zraku
  • Křečové žíly, krevní nedostatečnost
  • Kardiovaskulární nemoci - vysoký krevní tlak, krevní oběh
  • Játra- detoxikace, podpora správné funkce
  • Ledviny- detoxikace, podpora správné funkce
  • Snížení překyselení organismu
  • Onkologie - vliv na zpomalení růstu nádoru
  • Psychické potíže - náladovost, deprese
 

Obsahové látky:

    • Sacharidy a- Sorbit je v těle metabolizován bez potřeby inzulínu, Fruktóza (ovocný cukr) dodává energii, Glukóza
    • Vitamíny - E (vyživuje a chrání pokožku a pojivové tkáně, 1,71 mg/100g), K (upravuje srážlivost krve), B1 (podporuje nervový systém, 18 mcg/100g), B2 (metabolismus), B6 (tukový metabolismus a metabolismus bílkovin, 20 mcg/100g), B 5 (trávicí systém, 279 mcg/100g).
    • Minerály a stopové prvky – draslík (218 mg/100g), vápník (32,2 mg/100g), hořčík (16,2 mg/100g), železo (0,93 mg/100g), zinek (0,147 mg/100g), měď, jód (400 mikrogramů/100g, který je důležitý zejména pro těhotné ženy a děti), mangan - jsou důležité pro normální vývoj organismu a podílí se důležitých prosecesech v organismu (na látkové výměně, krvetvorbě, růstu kostí aj.)
    • Organické kyseliny - kyselina jablečná (1,31 mg/100g), vinná, citrónová (0,21 mg/100g), jantarová - jsou velmi lehce stravitelné, podporují trávení, stimulují játra a ledviny.

 

Tipy na přípravu a konzumaci

Samotné čerstvé plody jsou trpké, kyselé, ale spolu s kysanou smetanou či medem pochoutkou a lékem zároveň. Chuťově výborné, zejména pro děti, jsou zavařeniny a džemy. Sušené plody můžeme také namixovat a vyrobit si tak zdravý antioxidační džus nebo s přídavkem mléka koktejl.